Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Ontspring jij de boetedans?

7-4-2017 16:33:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Je ontspringt de boetedans niet als je je niet aan de regels in je arbeidscontract houdt. Er zijn nu eenmaal regels, zo ook wanneer je in dienst bent bij een werkgever. Om de kans op een boete zo klein mogelijk te maken - en die kans is eigenlijk al niet zo groot - nemen we je mee door verschillende contractuele voorwaarden en boetes. We bespreken ook wat je kunt doen om die boetes te ontlopen. Lees je contract door en houdt je aan wat erin staat. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat een boetebeding inhoudt? Wij helpen je door het doolhof van regels heen.

Een boetebeding betekent letterlijk: elk beding waarbij wordt bepaald dat een werknemer een fikse boete moet betalen wanneer hij een, in de arbeidsovereenkomst of reglement opgenomen, verplichting niet nakomt. Stel je voor: je doet een aanbod voor het verplaatsen van pallets bij een magazijn waarvoor je werkt en je laat hem, je werkgever, volledig buiten beschouwing. Dan kun je in de problemen komen. Als je baas achter jouw nevenactiviteiten komt dan kan hij je, als dit is opgenomen in je contract, een boete opleggen. Naast een verbod op nevenwerkzaamheden zijn er nog meer redenen waarom je een boete kunt krijgen.

Concurrentiebeding

Veel werkgevers willen niet dat hun personeel bij een directe concurrent aan de slag gaat, omdat je veel kennis hebt die je kunt overdragen. Mocht dit van belang zijn, dan neemt je werkgever een concurrentiebeding op in je contract. Dit beding treedt alleen in werking wanneer het dienstverband beëindigd. Het zorgt ervoor dat je minder mogelijkheden hebt bij het solliciteren nadat je besluit ontslag te nemen of als je wordt ontslagen. Als je bijvoorbeeld als online marketeer bij een telecombedrijf werkzaam bent en je wilt in dezelfde functie aan de slag bij een directe concurrent, dan kan je voormalige werkgever een beroep doen op het concurrentiebeding.

Relatiebeding

Een relatiebeding kan alleen in werking treden na het beëindigen van het dienstverband en betekent voor jou als werknemer dat je te maken krijgt met bepaalde beperkingen. Zo mag je nadat je uit dienst bent geen contact opnemen met relaties en bedrijven waar jouw werkgever zaken mee doet of heeft gedaan. Ook als jij niet persoonlijk met dit bedrijf of deze persoon hebt samengewerkt. Zie het zo: je baas wil gewoon niet dat jij zijn werk afpakt.

Geheimhoudingsbeding

Ieder bedrijf houdt graag belangrijke bedrijfsinformatie voor zich. Want voor je het weet gaat de concurrent ermee aan de haal en zijn je werkgever en jij alle toffe ideeën kwijt. Om dit in de kiem te smoren als personeel weggaat, misschien wel na een vervelend voorval, kan je werkgever besluiten afspraken hierover vast te leggen in je contract. Zo kan je werkgever met een gerust hart zijn diepste geheimen aan je prijsgeven en kan jij op die manier van grootste toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf.

Anti-ronselbeding

Bedrijven willen graag goede werknemers behouden. Om deze reden kunnen ze een anti-ronselbeding opnemen in het contract of reglement. Zo voorkomen ze dat als jij bij een ander bedrijf gaat werken, je collega’s meeneemt. Of dat wanneer je voor jezelf begint, je collega’s in dienst neemt.

Redelijkheid

Een boetebeding is niet in alle gevallen rechtvaardig. De regels moeten logisch zijn en passen bij de werkzaamheden. Soms kan een boetebeding gedeeltelijk of zelfs in zijn geheel worden vernietigd door een rechter. Als je bijvoorbeeld drie jaar geleden bij een bank als klantenservicemedewerker hebt gewerkt en nu bij een concurrent aan de slag wilt gaan, dan kan je oude werkgever je geen concurrentiebeding meer opleggen. Daarnaast moeten de voorwaarden voor een beding altijd opgenomen zijn in een regelement waarnaar verwezen wordt of moet het staan in het contract dat je ondertekent.

Zonder dat de regels zwart op wit staan mag je (oude) werkgever je geen boete opleggen. Voor tijdelijke contracten wordt het concurrentiebeding tegenwoordig vrijwel niet meer opgenomen. Deze regel is onderdeel van de Wet werk en zekerheid (Wwz) en geldt voor arbeidsovereenkomsten die op of na 1 januari 2015 zijn gesloten. Alleen als de werkgever schriftelijk uitlegt waarom een concurrentiebeding noodzakelijk is, bijvoorbeeld vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen, mag het beding nog wel in de tijdelijke arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Wanneer deze motivering ontbreekt, is het beding niet geldig.

Ben je het er niet mee eens?

Heb je een boete gekregen voor afspraken die je volgens je (vorige) werkgever niet bent nagekomen en ben je het er niet mee eens? Je hebt altijd de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Hiervoor kun je het beste terecht bij je rechtsbijstandsverzekering of het Juridisch Loket.

Wil je meer interessante en informatieve blogs lezen? Neem een kijkje bij het blogoverzicht voor meer blogs.

  • ontslag
  • contract
  • boetebeding

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in