Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Het beëindigen van een vast contract

9-3-2017 16:04:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Het is tijd voor een volgende stap. Tenminste, daar denkt in ieder geval jij of je werkgever zo over. Of jij nu zelf je contract wil opzeggen of dat jouw werkgever besluit er een punt achter te zetten: het beëindigen van een vast contract gaat niet over één nacht ijs. Zo moet er in sommige gevallen rekening worden gehouden met bijvoorbeeld een opzegtermijn, relatiebeding of de concurrentieclausule. Dit geldt niet voor iedereen. Wat wel in elke situatie en voor iedereen geldt, is dat het beëindigen van een vast dienstverband op de juiste wijze wordt gedaan. Wat dat betekent, leggen we je uit.

“Ik geloof dat het tijd is voor wat anders”. Of het werkgever of werknemer is die deze zin uitspreekt, het betekent hoe dan ook dat er het een en ander uitgezocht moet worden. Als jij degene bent die je vaste contract wilt opzeggen is het doorgaans vrij eenvoudig geregeld, mits je je aan de gemaakte afspraken houdt. Een van die afspraken is je opzegtermijn. Waar deze bij een tijdelijk dienstverband vaak maar één maand bedraagt, is dat bij een vast contract al snel twee. Iets om rekening mee te houden als je een startdatum met een potentiële nieuwe werkgever wilt afspreken.

Voorbereiden op je vertrek

Die opzegtermijn is het belangrijkste: het is de periode waarin jullie samen de zaken, zoals een overdracht voor je (nieuwe) collega’s, goed kunnen afronden. Zo kun je jezelf en je collega’s het beste voorbereiden op je vertrek. Daarnaast is dit het moment waarop de volgende zaken besproken kunnen worden:

 • Vakantiedagen: neem je ze op of laat je ze uitbetalen?
 • Eindejaars voordelen: indien je aan het eind van het jaar ontslag neemt, heb je hier nog recht op?
 • Contractuele afspraken: heb je al een nieuwe werkgever en is dat niet in strijd met afspraken over werken voor de concurrent?

Beslissing van je werkgever

Is het je baas die heeft besloten dat hij of zij jouw contract wil beëindigen, dan is - net als wanneer jezelf weg wilt - het belangrijk te kijken of dit allemaal volgens de afspraken gaat. Belangrijk verschil in deze situatie, is dat vaker niet dan wel een werknemer het eens is met dat ontslag. Is dit ook in jouw geval zo? Besteed dan goed aandacht aan de volgende zaken:

 • Wat, waarom?
  Wat is de reden dat jouw werkgever niet met je verder wilt? In het geval van slecht werk leveren, ben je hier wel op aangesproken of heb je een kans gehad om het te verbeteren? Dit is een belangrijke vraag om te stellen en het antwoord ‘te controleren’, zodat je zeker weet dat alles eerlijk gaat. Je ontslaan omdat je zwanger bent, is bijvoorbeeld uit den boze!
 • Wanneer?
  Per wanneer ziet jouw werkgever je het liefst vertrekken? Je hebt sowieso altijd recht op een opzegtermijn, maar in sommige gevallen kunnen er aanvullende afspraken gemaakt worden.
 • Hoe? 
  Hoe wil je werkgever dit afhandelen. Mag je meebeslissen, kunnen jullie samen tot een besluit komen waar ook jij je in kunt vinden. Denk hierbij aan wat extra vakantiedagen zodat je niet ‘voor niets’ naar je werk komt, of mag je misschien een telefoon of werkschoenen van de zaak houden?

Wanneer je wordt ontslagen kan het zijn dat afspraken die zijn gemaakt over werken voor de concurrent komen te vervallen. Overleg dit met de hr-afdeling of een ander persoon die betrokken is geweest bij de totstandkoming van je contract. Wat er ook besloten wordt; zorg dat je alles zwart op wit hebt.

Hoe ga je verder?

Ontslagen worden is in veel gevallen ronduit verschrikkelijk. Je moet je collega’s missen en je inkomen is niet langer zeker. Maar eerlijk is eerlijk: er is leven na die baan. Dus hoe ga je verder? Die collega’s kun je als je wilt nog altijd zien en ook voor je financiële situatie is er in geval van ontslag een vangnet, namelijk je WW-uitkering. Hoe vervelend dit ook lijkt, zorg er wel voor dat je deze aanvraagt. Verder zoeken naar een nieuwe baan is soms al lastig genoeg, dus gun jezelf wat rust door te zorgen dat je niet wakker ligt van financiële problemen.

Heb je geregeld wat je moest regelen en is de zaak afgerond? Update je cv, zoek met goede moed verder en schrijf geweldige sollicitatiebrieven: je bent een talent dat een plek verdiend om tot zijn recht te komen!

 

 • vast contract

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in