Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Zeg maar dág tegen pesten op het werk!

19-4-2017 15:58:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Pesten, dat is iets wat we achter hebben gelaten in de zandbak. Iets met territoriumgedrag en ongecontroleerde emoties. In de volwassen wereld komt dit niet voor. En op de werkvloer al helemaal niet. Of tenminste, dat dácht je. Volgens beschikbare cijfers krijgt namelijk 1 op de 4 werknemers in zijn/haar werkende leven te maken met pesten op de werkvloer en alle ongemakken van dien. Want pesten op de werkvloer mag dan kinderachtig zijn, de gevolgen zijn bepaald geen kinderspel.

Naast psychische en fysieke klachten bij pestslachtoffers, met vaak (langdurig) ziekteverzuim tot gevolg, hebben ook collega’s die getuige zijn van treitergedrag hier last van. De werksfeer wordt er immers niet beter van en dat zal prestaties niet ten goede komen. Dit levert een bedrijf veel verlies op, om nog maar te zwijgen van imagoschade en een hoog personeelsverloop.

Wanneer is er sprake van pesten?

Hoe weet je wanneer iets geen plagen of geinen meer is? In de psychologie en op internet zijn meerdere definities van pesten te vinden. Maar omdat ieder persoon uniek is, zal ook niet iedereen hetzelfde als pesten ervaren. Wij willen je daarom vooral adviseren om op je eigen gevoel af te gaan. Als het niet goed voelt, dan ís het dat ook niet. Zoals in de volgende voorbeelden:

 • Humor op de werkvloer, ja graag! Beetje (zelf)spot mag ook best. Maar die ene bescheiden collega regelmatig bespotten is niet leuk en kan grenzen aan discriminatie; zeker als het gaat om iemands uiterlijk, gedrag, manier van praten of lopen. Maar bijvoorbeeld ook als iemands thuissituatie, hobby, sport of religie steeds de lach van de dag is.
 • Roddelen, het kan soms zo lekker zijn, en het schijnt ook nog eens bij te dragen aan het groepsgevoel. Maar het wordt een ander verhaal als het steeds over die ene collega rechts van je gaat en dan vooral over zogenaamde ‘mindere’ eigenschappen.
 • Wie Is De Mol hoort thuis op TV. Het voor iemand moeilijk of onmogelijk maken om (goed) te functioneren op de werkvloer is not done. Denk aan natte stoelzittingen, doorgeknipte pc-kabels of het achterhouden van belangrijke informatie. Maar ook onnodig veel kritiek leveren op een nieuwe collega of steeds met een idee van een slimmere teamgenoot aan de haal gaan valt binnen de categorie pesten.
 • Veel mensen hebben zo hun eigen voorkeur als het gaat om met wie ze graag lunchen of een rondje gaan lopen in de pauze. Is ook niets mis mee. Als echter steeds dezelfde medewerker niet wordt meegevraagd voor de groepslunch of voor een teamuitje, keer op keer wordt ‘vergeten’ in de mailinglijst of wordt genegeerd tijdens gesprekken of vergaderingen, dan is er sprake van sociaal isoleren.
 • Het gebeurt echt niet alleen in films. Al zal de werknemer die dit meemaakt zich wel afvragen in welke slechte film hij/zij terecht is gekomen. Er zijn verhalen bekend van leidinggevenden die dreigen met een slechte referentie of beoordeling. Ook uitspraken als “dit vond je blijkbaar nog niet erg genoeg” en “we wachten je na werktijd wel op” zijn niet grappig.
 • Lichamelijk geweld op de werkvloer, we verzinnen het helaas niet. Niet altijd zo zichtbaar als een blauwe plek of een schram. Vaak heel venijnig, zoals een duwtje in de verkeerde richting, gemorste (hete) thee of een prikje met een potloodpunt.

Vermoed je dat iemand gepest wordt? Onderneem actie

Alleen in een veilige werkomgeving kun je op professioneel vlak het beste uit jezelf halen. Pesten staat dat veilige gevoel in de weg, ook bij collega’s die niet zelf pesten, maar die het wel zien gebeuren. 

Uit angst houden deze mensen vaak hun mond, bang dat zij het volgende doelwit zullen zijn bijvoorbeeld. Zo gaan ook zij met steeds minder plezier naar hun werk, en is er ook bij deze stille getuigen een groot risico op uitval en verloop.

Zover wil je het niet laten komen! Spreek je vermoedens dus uit naar die collega die zich als gevolg van pesterijen steeds meer terugtrekt. Op die manier laat je begrip en steun zien. Probeer het echter niet allemaal in je eentje op te lossen; betrek (als dit mogelijk is) een teamleider, manager of een vertrouwenspersoon uit de organisatie erbij.

Word je zelf gepest? Dit kun je doen

Pesten op het werk is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel iets doen om herhaling te voorkomen en schade te beperken.

 • Twijfel niet aan je oordeel of aan je gevoel. Lees erover en ga een gesprek aan met mensen die je vertrouwt: een vriend, je partner, je ouders, de huisarts.
 • Bedenk dat het niet jouw schuld is; wát anderen ook zeggen over je houding, assertiviteit en weerbaarheid. Dit is nooit, maar dan ook echt nooit, een reden en zéker geen excuus om iemand te pesten.
 • Onderzoek of er iets is (via je huisarts of maatschappelijk werk) wat je aan je presentatie/uitstraling kan doen zodat je in de toekomst geen pestslachtoffer meer zult worden.
 • Log alles. Houd een verslag bij van wat er op welke dag gebeurde, welke berichtjes je hebt ontvangen en wie er welke uitspraken deed. Je weet nooit waar het goed voor is.
 • Geef bij de pester(s) aan wat het pestgedrag met je doet en dat je wil dat het per direct stopt. Je grenzen aangeven is in dit geval net zo moeilijk als belangrijk.
 • Kijk alvast uit naar andere opties, binnen of buiten het bedrijf. Ook al stopt het pesten, misschien vind je een frisse start op een nieuwe plek wel fijner. Bovendien kun je, als alles toch nog helemaal goedkomt, er altijd nog voor kiezen om te blijven.
 • Neem geen ontslag voordat je een andere baan hebt gevonden! Hiermee breng je je recht op WW in gevaar. Is naar je werk gaan echt te stressvol geworden, dan is er altijd de ziektewet nog.
 • Zoek uit bij welke vertrouwenspersoon je op je werk terechtkan: je teamleider, je manager, iemand van P&O of HR, de Ondernemingsraad of uiteraard je consultant van het uitzendbureau.

In wettelijke regelgeving zoals de Arbowet en het Arbobesluit zijn algemene bepalingen opgenomen waaraan werkgevers zich moeten houden om goede arbeidsomstandigheden te creëren. Pesten maakt geen deel uit van deze omstandigheden en mag dus niet getolereerd worden.

Wordt jouw verhaal binnen het bedrijf alsnog niet serieus genomen, ga dan op zoek naar een externe partij die jou hierbij kan helpen. Zo kun je contact opnemen met een bedrijfsarts of een klacht indienen bij de inspectie SZW.

Zet ook dit geen zoden aan de dijk? Win dan advies in bij het juridisch loket of schakel de vakbond in. Komt er op een gegeven moment een leuke nieuwe baan op je pad? Deel dit dan gerust op Social Media in de trant van: ‘Ik heb veel geleerd bij bedrijf X, op naar de volgende stap bij organisatie Y!’

Werk je via Manpower en wil je vertrouwelijk met iemand in gesprek? Geef het aan bij je consultant of e-mail naar ikhebeenvraag@manpower.nl en kom in contact met een van onze vertrouwenspersonen. 

 • pesten
 • collega's
 • roddelen

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in