Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Bruto- en nettoloon: dit is wat je daadwerkelijk ontvangt

16-2-2017 15:53:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Als je een loonstrook ontvangt, heb je vast twee bedragen gezien. Eén is het brutoloon en de ander het nettoloon. Het loon dat in je contract wordt vastgelegd, is je brutoloon. Het bedrag dat je uiteindelijk op je rekening gestort krijgt, nadat je een aantal zaken hebt afgedragen, is je nettoloon. Het is geen simpele rekensom, maar we leggen je graag het verschil tussen het bruto- en nettoloon uit.

Het verschil tussen bruto en netto wordt bepaald door onderstaande zaken:

  • Belasting
  • Pensioen
  • Secundaire zaken (lunch, parkeerplaats)

Belasting betalen over je loon

Je brutoloon is altijd hoger dan je nettoloon, maar een groot deel van je bruto maandsalaris gaat naar de Belastingdienst. Treurig, maar waar. Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt, hangt af van de hoogte van je brutoloon en het belastingtarief dat de Belastingdienst hanteert. Wel is het in Nederland in ieder geval zo dat je minimaal 36% en maximaal 52% belasting betaalt. Daartussen varieert de hoogte dus, afhankelijk van je daadwerkelijke loon dat belast wordt. Hoeveel jij moet betalen verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van de heffingskortingen (kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen) die jij ontvangt. Je kunt bruto hetzelfde verdienen als jouw collega, maar netto een heel ander bedrag ontvangen.

Vergeet je pensioen niet

Luister wat meer naar je ouders als ze zeggen dat je beter wat kan sparen voor later. Daarom is het geen gek idee om jouw pensioenopbouw serieus te nemen. In veel gevallen regelt je werkgever alles wat nodig is. Sterker nog: je werkgever betaalt het grootste gedeelte van jouw pensioenpremie. Wel wordt er maandelijks ook een bedrag op jouw loonbetaling ingehouden, zodat jij zelf ook mee spaart voor je pensioen. Bekijk op jouw loonstrook welk bedrag dit precies is.

Als je als flexmedewerker (vanaf 21 jaar of ouder) werkzaam bent via Manpower, bouw je na 26 gewerkte weken pensioen op. Wil je meer weten over jouw pensioen? We hebben er een blog over geschreven. 

De leuke dingen

Voor het werk dat je uitvoert, ontvang je loon. Daarnaast heb je ook recht op secundaire arbeidsvoorwaarden, deze staan in het arbeidscontract dat je hebt getekend. De secundaire voorwaarden zijn beloningen die jij met je werkgever hebt afgesproken. Je werkgever kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de lunch te regelen of zelfs het avondeten als je ook met avonddiensten werkt. Dit is vaak voor beide partijen heel aantrekkelijk en voordelig: tegen een lager tarief eet je lekker en divers. Jouw bijdrage hiervoor wordt ingehouden op je loon. Ook dit is terug te vinden op je loonstrook. Bijkomstige zaken die een werkgever inhoudt op je loon kunnen zijn: een bijdrage voor verjaardagscadeaus (ja, echt), een teamuitje of studiegeld. Als jouw werkgever reiskosten vergoedt, dan wordt dit berekend op basis van de afstand van jouw woonadres naar je werkadres. Dit is altijd een netto-bedrag dat apart op je loonstrook wordt vermeld en tegelijk met je netto maandsalaris wordt uitbetaald. Goed nieuws, want hierover betaal je géén belasting.

Andere extra’s die worden geregeld, zoals een parkeerplaats, kunnen ook worden ingehouden. In principe communiceert een werkgever dit altijd wanneer je in dienst treedt. Gebeurt dit niet, vraag er dan zelf even naar of bekijk je loonstrookje.

Nu weet je wat het verschil is tussen je bruto- en nettoloon. Het berekenen van je nettoloon is niet altijd een eenvoudige klus, maar gelukkig zijn er genoeg handige tools en calculators die je hier een handje bij helpen. Benieuwd naar jouw nettoloon? Kijk dan hier. 

  • brutoloon
  • nettoloon
  • salaris

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in