Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Van bruto naar netto: wat is het verschil?

16-2-2017 15:53:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Wie werkt, krijgt loon. Wie loon krijgt, draagt wel het een en ander af. Pensioenregeling, lunchgeld, belasting: het verschilt per persoon, maar het hoort er allemaal bij. Het loon dat in je contract wordt vastgelegd, zij het per uur of per maand, is je brutoloon. Het bedrag dat je uiteindelijk op je rekening gestort krijgt, nadat je een aantal zaken hebt afgedragen, is je nettoloon. Het is geen simpele rekensom. Waar moet je op letten als je kijkt naar het verschil tussen bruto- en nettoloon?

Het bruto - netto verschil wordt voornamelijk bepaald door onderstaande zaken:

  1. Belasting
  2. Pensioen
  3. Secundaire zaken (lunch, parkeerplaats)

Belasting, het hoort erbij

De grootste hap geld uit je bruto maandsalaris gaat naar de Belastingdienst. Treurig, maar waar. Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt hangt af van de hoogte van je brutoloon, de schijf waarin je valt en de cao waar je onder valt. Kort gezegd kun je het zo zien: je jaarloon bepaalt de schijf, binnen die schijf kennen we ‘schalen’ en jouw schaal bepaalt de belasting. Wel is het in Nederland in ieder geval zo dat je minimaal 36% en maximaal 52% belasting betaalt. Daartussen varieert de hoogte dus, afhankelijk van je daadwerkelijke loon dat belast wordt.

Hoeveel jij moet betalen is geen eenvoudige rekensom. Wil je toch zelf een poging wagen, kijk dan hier.

Vergeet je pensioen niet

Rapper Typhoon zei het al: ”Leer een beetje van mijn fouten, luister wat meer naar je ouders als ze zeggen dat je beter wat kan sparen voor later. Later is nu.” En daarom is het geen gek idee om jouw pensioenopbouw serieus te nemen. In veel gevallen regelt je werkgever alles wat nodig is. Sterker nog: je werkgever betaalt het grootste gedeelte van jouw pensioenpremie. Wel wordt er maandelijks ook een bedrag op jouw loonbetaling ingehouden, zodat jij zelf ook mee spaart voor je pensioen. Hoeveel dit voor jou precies is, kun je terugvinden op je loonstrook.

De leuke dingen

Je bent onderdeel van een team en een bedrijf. Dat betekent dat je meer dan alleen loon krijgt voor het werk dat je levert. Je werkgever kan ervoor kiezen om de lunch te regelen of zelfs het avondeten als je ook met avonddiensten werkt. Dit is vaak voor beide partijen heel aantrekkelijk en voordelig: tegen een lager tarief eet je lekker en divers. Jouw bijdrage hiervoor wordt ingehouden op je loon en ook dit is terug te vinden op de salarisspecificatie. Bijkomstige zaken die een werkgever inhoudt op je loon kunnen zijn: een bijdrage voor verjaardagscadeaus (ja, echt), het teamuitje of studiegeld.

Als jouw werkgever reiskosten vergoedt, dan wordt dit berekend op basis van de afstand van jouw woonadres naar je werkadres. Dit is altijd een netto bedrag dat apart op je salarisspecificatie wordt vermeld en tegelijk met je netto maandsalaris wordt uitbetaald. Goed nieuws, want hierover betaal je géén belasting.

Andere extra’s die worden geregeld, zoals een parkeerplaats, kunnen ook worden ingehouden. In principe communiceert een werkgever dit altijd wanneer je in dienst treedt. Gebeurt dit niet, vraag er dan zelf even naar of wacht je eerste loonstrookje af. Daar ben je sowieso toch wel nieuwsgierig naar!

Voordat je een nieuwe baan accepteert, zal je eerst over je salaris moeten onderhandelen. Dit is iets dat veel mensen lastig vinden. Want hoe pak je dit aan? We hebben een blog waarin we je op weg helpen om dit gesprek aan te gaan.

 

  • brutoloon
  • nettoloon
  • salaris

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in