Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Do’s en dont’s in je proefperiode

13-11-2017 15:25:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Een nieuwe baan is altijd spannend. Zeker tijdens de eerste maand, wanneer je nog in je proefperiode zit. Je proefperiode is een periode van (vaak) een maand om te kijken of jij en je nieuwe werkgever een goede match zijn. Een spannende tijd, die je graag zo goed mogelijk doorkomt. Daarom delen wij vandaag de do’s en don’ts van je proefperiode, zodat jij met een gerust hart van start gaat met je nieuwe baan!

1) Investeer tijd in je collega’s

Het is belangrijk om tijd te investeren in je nieuwe collega’s. Je moet waarschijnlijk veel met ze gaan samenwerken en daarom is het van belang dat je ze goed leert kennen. Plan bijvoorbeeld gesprekjes in om kennis te maken of ga eens een kopje koffie drinken of lunchen met je nieuwe collega’s. Op deze manier kun jij erachter komen wat je collega’s doen binnen het bedrijf en of jullie eventueel gemeenschappelijke interesses hebben.

2) Stel vragen

Je kunt nooit te veel vragen stellen. Het is heel belangrijk dat je de organisatie goed leert kennen, zodat je weet wat de organisatie doet, wat je collega’s doen en waar je alles kunt vinden. Start dat vragenvuurtje dus maar!

3) Kom altijd op tijd, no matter what

Het is heel belangrijk dat je altijd op tijd komt en nooit te vroeg weggaat. In deze eerste periode moet je laten zien wat je in huis hebt en dat je erg gemotiveerd bent. Te laat komen of eerder naar huis gaan is dus echt een no go.

4) Zorg dat je er verzorgt uitziet

Je wilt natuurlijk goed voor de dag komen wanneer je start bij je nieuwe baan. Het is daarom belangrijk dat je schone en gestreken kleding draagt en aandacht besteed aan je persoonlijke verzorging. Twijfel je over wat gebruikelijk is binnen de organisatie? Vraag dan naar de kledingvoorschriften. 

5) Ga niet all out op je eerste vrijdagmiddagborrel

Bedrijfsfeestjes en vrijdagmiddagborrels zijn bij uitstek een leuke gelegenheid om je collega’s goed te leren kennen. Maar let er wel even op dat je niet te veel drinkt. De namen en gesprekken van je collega’s onthoud je namelijk veel beter als je nuchter bent. En je wilt natuurlijk ook een goede indruk achterlaten.

6) Het notitieboekje is je beste vriend

De allereerste vriend die je waarschijnlijk op je werk maakt is je notitieboekje. Jij en je notitieboekje worden namelijk onafscheidelijk. Hierin kun je alle namen van je collega’s en informatie over de organisatie noteren, zodat je nooit iets vergeet!

7) Zoek een balans tussen aanpassen en profileren.

Je wilt in je proefperiode natuurlijk graag laten zien wat jij allemaal in je mars hebt. Het kan alleen wel zo zijn dat als je je gedraagt alsof je alle wijsheid in pacht hebt, je collega’s je dit niet altijd in dank afnemen. Luister daarom goed naar je collega’s en leer de organisatie goed kennen. Op deze manier kun je je goed aanpassen en aanvoelen wanneer het jouw ‘moment to shine’ is.

Goed contact op de werkvloer maakt je werk een stuk leuker. Benieuwd hoe je dat aanpakt? Lees hier meer.

  • proefperiode

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in