Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Wat gamen voor jouw leiderschap betekent

20-10-2017 15:15:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Gamen is niet het eerste waar je aan denkt als je bezig bent met je professionele ontwikkeling. Toch kan gamen je ook op de werkvloer verder helpen. Het blijkt namelijk dat het spelen van massively multiplayer online role-playing games heel goed is voor je leiderschapskwaliteiten.

Je vraagt je misschien af hoe dit werkt. Volgens dit onderzoek hebben online role-playing games en toekomstige organisaties meer gemeen dan je denkt. Het gaat om snel bewegende, internationaal georiënteerde werelden waarin je leiding geeft aan anderen. De manier van communiceren verandert doordat ook binnen organisaties zelf steeds meer virtueel gewerkt wordt.

Word je geboren als leider? Dat is iets wat ter discussie wordt gesteld in dit onderzoek. Een van nature verlegen gamer die eigenlijk niet op zoek was naar een leidinggevende rol, ontpopt zich virtueel vaak makkelijker als leider dan daarbuiten.

Daarnaast bespreken onderzoekers of er wel zoiets is als een vaste leidinggevende rol. In deze games veranderen leidinggevende rollen voortdurend van vorm. Leiderschap in de virtuele wereld is vaak een tijdelijk en dynamisch fenomeen, gericht op één uit te voeren taak. Dit heeft veel raakvlakken met de manier waarop wij in de toekomst naar leiderschap en teambuilding zullen kijken.

Is er zoiets als een natural-born leader?

Hoe gaat leiderschap in een role-playing game in zijn werk? Stel je voor, je bent op een missie en alles gaat razendsnel. Je team bestaat soms uit 70 of 80 andere spelers. Het doel van jouw leidinggevende rol is om jouw teamleden mee te krijgen en belangrijke besluiten te nemen.

Vind je het moeilijk om je dit voor te stellen? Voor veel leiders in deze role-playing games is leiderschap ook niet vanzelfsprekend. Ze ambiëren helemaal geen leidende rol. Deze gamers werpen zich toch op als leider, omdat de omstandigheden er naar vragen. Ze krijgen voldoende steun van hun team om zichzelf verder te ontwikkelen.

Een veranderende rol binnen een team

Een rol als leider in deze virtuele wereld is heel dynamisch. Het kan tien minuten duren of tien dagen. Leiderschap is volgens dit onderzoek geen rol die voor lange tijd vast hoeft te staan. Je rol kan tijdelijk zijn of veranderen als het team zich ontwikkelt. Op de werkvloer zien we dit ook steeds meer terug.

Veel bedrijven, zoals ING, experimenteren met methodes waarbij er bij de projecten geen hiërarchische projectleider meer is. De taakverdeling bepaalt het team zelf, op basis van prioriteiten en competenties.

Als team werk je nauw samen aan een concreet en zichtbaar resultaat. Je leert elkaar en jezelf tijdens deze kortdurende projecten steeds beter kennen. Tijdens het uitvoeren van een gezamelijke taak ontstaat een echte samenwerking en het werkplezier groeit. Na het project is er altijd ruimte voor evaluatie en verbetering. Deze taakgerichte wijze van werken is een heel effectieve manier van teambuilding. Het stimuleert een positieve flow binnen de organisatie.

Wat vinden werkgevers van deze gamers?

Wat betekenen deze inzichten nu voor jouw leiderschap? Als je als gamer in een virtuele wereld een succesvolle leider bent, dan kun je deze skills ook inzetten in het echte leven.

Sommige bedrijven en start-ups worden enthousiast van goede gamers. Yahoo heeft gamen bijvoorbeeld gebruikt tijdens de sollicitatieprocedure. Veel technisch georiënteerde bedrijven zien de meerwaarde van een nieuwe computer minded collega, die tijdens het gamen bepaalde vaardigheden heeft ontwikkeld. Een gamer die flexibel kan managen en de juiste sociale skills heeft is een waardevolle aanvulling op een team.

Toch zijn er nog werkgevers die nog niet helemaal overtuigd zijn. Ze zien gamen nog als een niet-sociale bezigheid. Jammer, want een gamer met de juiste skills kan een cruciale rol spelen in een team. Een sterke leider houdt niet vast aan zijn rol, denkt in projecten en is niet bang om snel te handelen.

Ben je nog geen gamer?

Mocht je nog niet bekend zijn met gamen, dan is er reden genoeg om dit te overwegen. Je werkt hiermee actief aan je leiderschapskwaliteiten en teambuilding skills. Begin met gamen en ervaar wat het jou op de werkvloer brengt!

Werknemers met een goede leidinggevende functioneren beter. Maar wat maakt iemand nu een goede leidinggevende? We vroegen het in deze video aan de mensen op straat.

  • gamen
  • leiderschap
  • leidinggeven

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in