Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Passie voor je werk of werken voor je passie?

23-5-2017 14:24:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Je leest het wel eens in interviews: ‘Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt!’, ‘Mijn werk is mijn passie’ of ‘Ik hoef niet meer te werken, want ik verdien geld met wat ik het liefste doe.’ Niet het gevoel hebben dat je met werk bezig bent, maar wel in je onderhoud kunnen voorzien; je zou er bijna jaloers van worden! Omdat wij het iedereen gunnen om passie, energie en plezier in werk te stoppen én eruit te halen, hebben wij het een en ander voor je op een rijtje gezet.

Het verschil tussen passie en plezier

Laten we bij het begin beginnen. Wat is dat nou eigenlijk, werkgerelateerde passie? Heb je dan gepassioneerde gevoelens voor een collega? Word je dan opgewonden van de gedachte dat je weer naar je werk gaat? Ga je dan elke dag met plezier aan de slag en heb je dan geen last meer van een ochtendhumeur?

Slaan we de Van Dale erop na, dan zien we het volgende: pas·sie (de; v)

 1. het lijden van Jezus (vgl. Duits leidenschaftlich)
 2. (meervoud: passies) hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij

Wij gaan uit van de tweede betekenis en interpreteren passie als een drijfveer, iets wat je ontzettend graag doet en wat je het liefst ook buiten werktijd om nog doet. Van passievol werken krijg je blijkbaar heel veel energie die je ook nog eens uitstraalt.

De gelukkigen onder ons hebben niet het gevoel dat ze naar hun werk gaan, maar dat ze gaan doen wat ze het liefste doen. Deze mensen weten waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden. Ze prijzen zichzelf gelukkig dat ze op deze manier hun geld kunnen verdienen.

Werken met passie is overigens niet helemaal hetzelfde als werken met plezier. Werken met plezier kan ook als je je werk eigenlijk wel OK vindt, maar juist energie krijgt van je teamgenoten, of omdat je vindt dat het wel best is dat je een aardig salaris verdient voor relatief eenvoudig of eentonig werk. Je zou kunnen zeggen dat je gepassioneerd je werk kunt doen en er (dus) plezier uithaalt, terwijl met plezier je werk doen niet automatisch betekent dat je er ook passie voor hebt.

Werken met passie, wat levert dat op?

Passie zorgt voor optimaal gebruik van de hersenen. Passie is net als chemie: het is aanstekelijk, soms zelfs besmettelijk en het is iets dat zich vermenigvuldigt door het te delen. Wat dat betreft zijn er ook behoorlijk wat overeenkomsten met dopamine te noemen, zoals hier te lezen is.

Als je werkt met passie, dan heb je the best of both worlds: superleuk werk dat je ook nog eens heel veel energie oplevert, die je lekker mee naar huis neemt en kan gebruiken voor je huishouden, relatie of sportclub.

Passie in je werk vinden, iedereen kan het!

Wat als je na het lezen van dit alles denkt: ja leuk, maar waar blijf ík in dit verhaal? We gunnen het iedereen, maar we realiseren ons dat het niet iedereen gegeven is om van zijn/haar passie te kunnen leven. Vandaar dat wij hebben nagedacht over iets wat in principe voor iedereen mogelijk is: passie ervaren in je werk. Wie zoekt, die vindt! Stel jezelf maar eens de volgende vragen:

 • Waarom heb ik voor deze baan gekozen?
 • Ben ik hiervoor opgeleid en zo ja, wat maakte dat ik die opleiding koos?
 • Wat vond ik leuk aan mijn opleiding?
 • Hoeveel plezier heb ik met mijn team/collega’s?
 • Welke dingen die ik nu niet leuk vind aan mijn werk, kan ik zelf veranderen?
 • Hoeveel certificaten/diploma’s kan ik behalen met deze functie?
 • Is het mogelijk om verbeterpunten aan te kaarten bij management/OR?
 • Welke doorgroeimogelijkheden zijn er nog voor mij?
 • Kan ik een steentje bijdragen aan het coachen/opleiden van nieuwe medewerkers?

Dit zijn enkele voorbeelden om aan te geven dat je ook lekker gedreven kan werken als je niet van je passie je werk hebt kunnen/willen maken. Of als je iemand bent die gewoon lekker aan de slag wil, in laten we zeggen een administratieve functie, om zo in de vrije tijd te kunnen focussen op het trainen van voetbaljeugd of op het leren van een vreemde taal. En hoe zit dat dan met mensen die verliefd zijn op een collega? Ook daar komt passie bij kijken inderdaad. Maar dat is een verhaal apart.

Op zoek naar een baan waar jij je passie kunt vinden? Bekijk al onze vacatures en wie weet zit dé baan er voor jou tussen.

 • passie
 • plezier

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in