Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Maak zelf werk van jouw veiligheid!

26-8-2019 13:17:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Niet alle bedrijven in de logistiek nemen veiligheid zo serieus als zou moeten. Dat is heel jammer, want daardoor gebeuren er onnodig veel ongelukken op de werkvloer. Een bedrijf is verantwoordelijk voor de veiligheid, maar je kunt er zelf ook veel aan doen. Als je weet waar vaak ongevallen gebeuren, dan kun je daar beter op gaan letten. Ben je werkzaam als flexkracht en werk je daardoor vaak op verschillende werkplekken? Laat je dan zeker niet verrassen!

Neem de tijd om de werkvloer te verkennen. Weet je wat de risico’s zijn en heb je op de werkvloer voldoende uitleg gehad over de gang van zaken? Daar hoor je op jouw eerste werkdag op een nieuwe werkplek uitleg over te krijgen. Je mag verwachten dat jouw werkgever met je bespreekt wat er gedaan moet worden en waar je op de werkvloer op moet letten. Zijn er speciale hulpmiddelen nodig voor je veiligheid? Dan dient hij je deze ook te verstrekken. Gebeurt dit niet, aarzel dan niet om hem hier op aan te spreken, of neem contact op met jouw intercedent. Wil je zelf meer doen aan je eigen veiligheid? Wij vertellen je graag meer over vaak voorkomende gevaarlijke situaties.

‘Het lukt zo ook wel’ - bij laden of lossen

Hoe vaak denk jij bij het handmatig lossen dat ‘het zo ook wel lukt’? Negen van de tien keer gaat het ook goed, maar het is toch veel veiliger om gebruik te maken van een steekwagentje. Moet je toch tillen, kijk dan uit dat je niet te zwaar tilt. Gebruik de mogelijkheden die je hebt om goederen op een makkelijke hoogte te plaatsen. Spaar je rug en bespaar tijd – dat zeggen ze niet voor niets.

Ieder jaar sterven er vier mensen door een ongeval met een heftruck. Dus: safety first!

‘Ik rij wel een stukje mee’ - met de heftruck

Bij het werken met een heftruck zit een ongeluk in een klein hoekje. Soms gebeuren er zelfs dodelijke ongevallen. Jaarlijks zijn er zeker vier doden door ongelukken met een heftruck. Er is daarom een strenge regelgeving als het gaat om het besturen van een heftruck. Je hebt hiervoor een speciaal certificaat en/of opleiding nodig.

Het komt ook vaak voor dat iemand op je werk met de heftruck mee wil rijden. Dit mag alleen als er op de truck een speciale plek voor is ingericht. laat zeker niemand meerijden op de lepels. Dat lijkt misschien onschuldig, maar kan echt heel verkeerd aflopen. Wist je dat je via Manpower ook een heftruckcertificaat kunt behalen?

‘Ik snij wel een stukje af’ - in een gevaarlijke omgeving

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. In een magazijn is dat niet anders. Het kan dus zomaar gebeuren dat je collega per ongeluk niet oplet bij het achteruit rijden met de heftruck. Dan rijdt hij bijvoorbeeld tegen een pallet aan of - nog erger - over je voet. Werk je in een gevaarlijke omgeving waar er om je heen veel gebeurt, kies dan zorgvuldig waar je loopt en staat.

Blijf dan ook de verkeersregels volgen en wijk niet af van de paden. Er gebeuren jammer genoeg veel ongevallen met mensen die vanuit een dode hoek een pad oversteken. Vergeet niet om de juiste kleding te dragen, zodat je ook voor anderen goed zichtbaar bent.

‘Dit past er ook nog wel op’ - bij het stapelen

Werk je in de logistiek dan is stapelen natuurlijk onvermijdelijk. De manier waarop je stapelt is van grote invloed op je werk en de veiligheid. Zo moeten de stapels bijvoorbeeld verticaal zijn (loodrecht). Heb je heel veel goederen? Vraag jezelf af of dit wel klopt. Er moet bekend zijn hoeveel je er maximaal op elkaar mag stapelen. Check ook zeker even of er geen kapotte pallets of gescheurde zakken bij zitten. Als je gaat stapelen, dan moeten de goederen allemaal heel zijn en mogen ze geen gebreken hebben. Goederen die niet goed verpakt zijn, kunnen vallen of schuiven, waardoor er ook een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Bekijk of er een goede opbouw is in de palletlading, zodat je de risico’s meteen verkleint.

‘Dat doe ik zo vaak’ - bij openen en sluiten

Werk je vaak met een laadklep? Dan is dit voor jou een routineklus. Het is verleidelijk om dit op de automatische piloot te doen. Toch is het voor je eigen veiligheid goed om alert te blijven en te kijken naar wat de klep doet. Blijf uit de buurt van knelplaatsen, zodat je beknelling voorkomt. Ook als je met zeecontainers werkt, is het goed om alert te blijven. Open een container alleen na een vrij-voor-betreden verklaring en check altijd of de container veilig geopend kan worden.

Werken in de logistiek: leuk, afwisselend en uitdagend. Maar er kan dus ook een hoop mis gaan. Zorg dat je alert blijft op je eigen veiligheid en die van anderen. Check of je genoeg hulpmiddelen hebt en bij wie je terecht kunt met vragen.

Wil je meer weten over het halen van je heftruckcertificaat via Manpower? Neem dan gerust contact op of klik hier om je meteen voor de Manpower Logistics Academy aan te melden.

  • veiligheid
  • logistiek
  • heftruck

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in