Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Ziek tijdens je vakantie? Je bent niet de enige!

13-9-2017 14:18:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Ziek geworden op vakantie? Dat is niet zo heel gek! Voordat je op vakantie gaat droom je van de palmbomen of de winterzon. Toch kan deze droom in duigen vallen wanneer het eindelijk zover is. Je komt aan op de plaats van bestemming en op dat moment stort je in. Je lichaamstemperatuur stijgt - net als de temperatuur buiten je resort - en voor je het weet lig je zwak, ziek en misselijk aan het zwembad. Maar waarom word je ziek op vakantie? Dit fenomeen wordt in de volksmond ook wel vrijetijdsziekte genoemd.

Vrijetijdsziekte is een term die meer dan tien jaar geleden werd geïntroduceerd door hoogleraar Ad Vingerhoets. De term is wereldwijd bekend en de ziekte is helaas veelvoorkomend. Een opeenstapeling van factoren kan ervoor zorgen dat je de vrijetijdsziekte oploopt. Voordat je op vakantie gaat ben je in je hoofd al bezig met het plannen van je vrije dagen. Wat moet ik allemaal meenemen? Wat gaan we allemaal doen? Wat moet ik voor de vakantie nog regelen? Je brein draait overuren. Daarnaast moet je natuurlijk ook nog baywatch-style over het strand kunnen paraderen, dus is de sportschool opeens belangrijker dan ooit. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat je lichaam extra cortisol en adrenaline aanmaakt. Zonder deze stoffen kan jouw lichaam het niet bijbenen. Cortisol en adrenaline worden ook wel stresshormonen genoemd. Beide hebben een negatieve invloed op je immuunsysteem, slaap en verteerproces. Met andere woorden je lichaam schakelt over naar de overlevingsmodus en zet alle zeilen bij. 

Ziek, zwak en misselijk op vakantie

Je legt je handdoek neer en ploft neer naast het zwembad, eindelijk vakantie! Je lichaam gaat uit de overlevingsmodus en schakelt over naar de rustmodus. Deze overgang vergt echter veel van je lichaam. De adrenaline en cortisol giert door je lichaam waardoor je minder slaapt, eet en je weerstand afneemt. Daarnaast heeft je lijf ook nog aardig wat schade in te halen aangezien je voor de vakantie, zowel mentaal als fysiek, veel van jezelf hebt gevraagd. Het kan dus zomaar zo zijn dat je de eerste dagen van de vakantie nog niet echt lekker in je vel zit of nog erger: je wordt ziek!

Hoe voorkom je vrijetijdsziekte?

Vrijetijdsziekte is vrij gemakkelijk te voorkomen en de manier waarop spreekt eigenlijk voor zich. Zorg ervoor dat de pieken van stress die je voor de vakantie creëert, afnemen. Hoe kun je dat doen? Neem bijvoorbeeld voor de vakantie al een paar dagen vrij. Gun jezelf alvast wat rust door op je gemak je koffer in te pakken, de laatste dingen te regelen en lekker uit te slapen voor de reis begint! Natuurlijk heb je maar een wettelijk - en dus soms beperkt - aantal vakantiedagen, maar vraag jezelf eens af: lig je liever in dertig graden onder een palmboom of met veertig graden koorts op bed?

Red jij de vakanties?

Nu jij weet wat vrijetijdsziekte is kun je niet alleen jezelf helpen, maar ook je collega’s behoeden voor deze slecht getimede ziekte. Zo zorg jij ervoor dat jij en je collega’s de volgende reis optimaal genieten van welverdiende rust! Spread the word!

Naast de vrijetijdsziekte kunnen de stresshormonen over langer termijn ook een burn-out veroorzaken. Maar hoe herken je een burn-out en nog belangrijker, wat kan je er tegen doen? Lees hier een aantal tips.

  • ziek
  • vakantie
  • tips

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in