Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Meer uit je huidige baan halen? Durf om hulp te vragen!

7-7-2017 11:56:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Er is geen onderwerp te bedenken of er is wel een (lokale) Facebook-community voor in het leven geroepen; de #DTV-groepen en aanverwante berichten op de socials zijn niet meer te tellen. Een positieve ontwikkeling, want iedereen weet dat-ie in veel situaties verder kan komen ‘with a little help from my friends’. Want soms heb je gewoon hulp nodig bij het presenteren van je werk of jezelf. Denk aan hulp bij het maken van een Powerpoint, kledingadvies, of een taal- en spellingscheck van je presentatietekst. En toch...om hulp vragen/de hulpvraag stellen, het blijkt voor velen nog steeds een dingetje. Snappen we best. En omdat we het tegelijkertijd zonde vinden als een niet gestelde hulpvraag een gemiste kans betekent, delen we onze eigen tips met je.

Blijf positief

De resultaten vallen tegen en aan jou is gevraagd om een presentatie te komen geven bij de klant. We begrijpen dat je sommige teleurstellingen in stilte moet verwerken. Doe dit ook. Neem er even de tijd voor en ga er dan met frisse moed weer tegenaan. Daarnaast zorgt een positieve instelling (hoe moeilijk dat soms ook is) ervoor dat jouw houding ook als zodanig ervaren wordt. Trouwens, wat houdt je tegen om aan je klant te vragen wat je een volgende keer beter kan doen? Dikke kans dat je inhoudelijke feedback krijgt, waar je de volgende keren punten mee kan scoren.

Doe het samen

Natuurlijk solliciteer je op een baan die bij je past en als je al een leuke baan hebt dan wil je dat je daarin kan shinen. Maar wist je dat, juist door hulp te vragen/taken te delegeren, jouw prestaties beter kunnen worden? Als je anderen vraagt om advies of expertise bij bijvoorbeeld een sollicitatie of een presentatie, is er een grote kans dat zij je graag willen helpen. Vraag die taalnerd-collega dus gewoon om jouw cv/sollicitatiebrief/presentatie op taal- en stijlfouten te checken en schroom niet om een modebewuste vriend(in) of teamgenoot om kledingadvies te vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Zeker als deze personen weten dat jij hun skills al eerder waardeerde; houd een welgemeend compliment daarom nooit voor je, maar geef het. En durf te delen. Biedt jouw knowhow ook (ongevraagd) aan als je iemand ergens mee ziet worstelen.

Challenge jezelf

Stilstaan is geen optie als je het beste uit jezelf wil halen. Vraag aan je manager of collega’s wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk die stap kan maken. Zoek naar mogelijkheden om je te blijven ontplooien als je eenmaal aan het werk bent en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Maak voor jezelf een plan. Waar sta ik nu en waar wil ik heen? Wat moet ik doen om dit te bereiken? We hebben er begrip voor dat de moed je soms in de schoenen zakt als je niet verder komt op je werk. Vandaar onze tip: denk in oplossingen, uitdagingen, kansen en mogelijkheden en presenteer jezelf ook op die manier. Wie had het hier over problemen?

Google en ontgoogle

Om gezien of gevonden te worden, moet je niet alleen zichtbaar, maar ook vindbaar zijn, en dan op de juiste sites. Waar ben je als je vrij bent of waar ben je als sollicitant online te vinden? En vooral…hoe? Hoe presenteer jij jezelf op het net? Onze tip luidt als volgt: google jezelf. Het klinkt als een ouderwets en achterhaald recept tegen keelpijn, maar desondanks toepasselijk, want voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Zowel bij een zere keel als bij ongewenst gedeelde zaken op internet.

Natuurlijk manage jij als werknemer/werkzoekende heel bewust je online PR. Maar wat post jouw oud-studiegenoot over jou op het net? En wat is er eigenlijk gebeurd met de Polaroids gemaakt op dat nieuwjaarsfeestje? Check en update de privacy-instellingen van je Social Media-kanalen zo nu en dan. Google jezelf regelmatig om daar controle op te blijven houden. Kom je dan toch iets tegen waarvan je vindt dat niet iedereen dat hoeft te zien? Je kunt jezelf altijd nog ontgooglen.

Helpen en geholpen worden

Het lijkt moeilijk, om hulp vragen. Zeker als je gewend bent om dingen te doen omdat je ze al een hele tijd op die manier doet. Wij hopen dat we je in dit artikel hebben laten zien dat juist als je al een tijdje alles volgens vaste patronen doet en je het idee hebt dat je niet komt waar je eigenlijk wil zijn, het echt kan werken om een ander om hulp te vragen. Iemand anders kijkt met een frisse blik naar jouw situatie en kan jou inzichten geven die je misschien niet zelf had kunnen bedenken.

Bijna iedereen reageert positief als hij/zij gevraagd wordt om hulp/advies/expertise. Of het nou gaat om een collega, je manager, je partner, je werkcoach of je consultant. Maak daar gebruik van en biedt ook jouw hulp/expertise/advies als je denkt dat iemand dit kan gebruiken. Alles voor de optimale (online) presentatie! En voor degenen die het om hulp vragen an sich heel moeilijk vinden: gelukkig hebben we altijd het internet nog!

Naast het vragen om hulp kan ook je functioneringsgesprek bijdragen om meer uit je baan te halen. Recruiter Rachida geeft je hier een aantal tips en heeft en checklist voor je om goed voorbereid het gesprek in te gaan.

  • tips
  • hulp
  • groei

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in