Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Foto op je cv: ja of nee?

22-2-2017 11:19:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Je cv is bijna af. Je bent helemaal klaar om jezelf op de markt te brengen en te presenteren. Bijna, want er mist nog één belangrijk onderdeel: een visuele presentatie van jou, in de vorm van een foto. Bladerend door de eindeloze hoeveelheid mappen met foto’s op je computer en telefoon bedenk je je: wat is nu eigenlijk een geschikte foto? Professioneel maar niet saai, enthousiast maar niet uitbundig, mooi maar niet nep. Hoe besluit je wat dé foto wordt? Ja, dat zou wat zijn, hè? Dat er een picture perfect-handleiding bestond voor hoe je jezelf eigenlijk visueel moet presenteren op je cv. Want het is een veelgestelde vraag: plaats je een foto op je cv of niet? En misschien nog wel veel belangrijker: wat voor foto moet dat dan zijn, als je niet wil dat die foto de aandacht van de rest van je cv afleidt?

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat er geen handleiding bestaat voor de ultieme foto op je cv, of zelfs antwoord op de vraag of je het wel of niet moet doen. Wij zouden zeggen: ‘doen!’. Het is voor recruiters leuk om een gezicht bij het verhaal te zien voor ze mailen of bellen. Als het ontbreken van een definitief antwoord slecht nieuws is, dan is het goede nieuws dat je het elke keer zelf kan bepalen. Neem onderstaande do’s en vooral ook dont’s van foto’s op het curriculum vitae ter harte.

1. No filter!

Sinds we de #hashtag kennen, lijkt deze onlosmakelijk verbonden aan de quote ‘NoFilter’. In het begin kwamen de Kim Kardashians en de Nicky Minaj’s nog wel weg met dit statement, maar inmiddels weten we wel beter. Filters vallen op, en hoe leuk die driedubbel gelaagde filtercombi op Instagram er ook uitziet, op je cv maakt zo’n bewerkte foto een neppe en onserieuze indruk. Het gemiddelde kantoor, magazijn of callcenter is nu eenmaal niet het toneel van een videoclip. Wat ons betreft is er één enkele uitzondering wat betreft het zelf bewerken van een foto: bij een pukkel van Vesuvius-achtige afmetingen. Die mag best weggeretoucheerd worden. We adviseren wel: wees zuinig met retoucheren. Houd het natuurlijk.

2. Feestjes

Vrijwel niets is zo geschikt om collega’s beter te leren kennen als borrels, events en alle overige teambuildingactiviteiten. En wat goed genoeg is voor op de werkvloer, is natuurlijk ook goed voor het eigen netwerk: jaarclubs, bowlingverenigingen, stapmaatjes, danspartners en après ski-lotgenoten. Overal wordt er lustig op los gefotografeerd en dat is prima, want elk leuk samenzijn verdient een leuke herinnering. Maar deze herinnering (denk: glas in de hand, blik op zwoel of oneindig, glimmende oogjes); op je cv zetten als visuele toevoeging zal je geen goed doen in het kader van je eerste indruk. Vandaar ons advies: het gaat om jou en niet om welk merk bier je drinkt.

3. Eenden en kipfilets

We kunnen ons best voorstellen dat half vrouwelijk Nederland er zo uit wil zien als een Victoria’s Secret Angel en het liefst continu kushandjes uitdeelt. Maar is dat ook de rol waar je op solliciteert? En is het echt nodig dat we toevoegen dat weelderig borsthaar en diepe decolletés je niet dichter bij de baan brengen? Dus hoe prachtig of stoer ook: duckfaces, kipfilet-push-ups en alle andere verleidende én afleidende blikken horen niet thuis op een cv. Advies van ons: houd het neutraal.

4. What happened in…

In het verlengde van een foto op het cv ligt een social mediacheck door een recruiter of werkgever. Het zal je verbazen hoeveel mensen zich niet bewust zijn van wat er allemaal van hen te zien is op het internet. Natuurlijk manage jij als sollicitant heel bewust je online PR. Maar wat post jouw oud-studiegenoot na de veteranenbijeenkomst van Bacchus Ergo Sum? En wat is er eigenlijk gebeurd met die groepsselfies gemaakt door de kennis van de zus van je vriendin haar neef tijdens de Toppers? Het advies luidt: google jezelf eens voor de aardigheid. Check en update de privacy-instellingen van je social media kanalen.

5. Photo booth

Guilty pleasure voor velen: in een stationshal, warenhuis of waar dan ook, een fotohokje induiken met de gedachte dat je dan meer bruikbare foto’s hebt voor minder geld. Tegen de ultiem fotogenieke onder ons zeggen we: doen! Maar de realiteit leert dat het merendeel van dit soort foto’s grimassen oplevert van heel veel blote tanden, heel veel witruimte boven het hoofd en een gezicht dat wanhopig schuin omhoog kijkt (wanneer gaat-ie het nou doen?). Weet je, fotohokjes zijn net als Polaroids; leuk met vrienden, op vrijmibo’s en tijdens andere vrijetijdsbestedingen. Onze tip luidt: als het om een foto voor je cv gaat, houd het dan professioneel.

6. Less is more

Een goede foto op je cv is net als een goed gekozen accessoire of overhemd: het onderstreept je persoonlijkheid, maar het leidt niet af. Het geeft je iets extra’s, maar bepaalt niet je look. Het zegt iets over je, maar laat genoeg te raden en te vragen over. Picture perfect voor het perfecte totaalplaatje. Heb jij zo’n foto van jezelf? Voeg gerust toe. Twijfel je of jouw foto passend is? Dan is dit ons advies in het kader van you never get a second chance to make a first impression: less is in dit geval echt more, dus laat dan de inhoud van jouw cv voor zich spreken!

7. Kleur bekennen

Wij hebben geen voorkeur voor een zwart-wit of kleurenfoto op het cv. Beide opties zijn prima, maar het is wel de toon die de muziek maakt. Vakantiekiekjes, gehalveerde foto’s en slecht belichte plaatjes zijn uit den boze, welk kleurenpalet je ook gebruikt. Bij twijfel zou je Google kunnen raadplegen om te kijken hoe anderen zichzelf op hun cv presenteren. De beste tip die we je wat dit betreft kunnen geven is: investeer in een professionele mini-fotoshoot voor zakelijke foto’s en bestel meerdere versies. Denk aan Madonna’s ‘strike a pose’, dan sta je er zelfs in zwart-wit gekleurd op!

En natuurlijk kun je een mooie, professionele cv-foto voor meerdere doeleinden gebruiken; LinkedIn, je Facebookprofiel of het HR-bestand van je nieuwe werkgever.

Is je cv tip top in orde, maar wil je nog advies over je sollicitatiebrief? Lees dan het blog met tips en maak van jouw brief de beste!

  • cv
  • foto
  • tips

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in