Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Waar geven wij ons vakantiegeld aan uit?

7-6-2017 10:55:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Het voorjaar doet zijn intrede terwijl Nederland reikhalzend uitkijkt naar de salarisstorting. Want: vakantiegeld! Om vervolgens, met het uitzicht op een zomer nog mooier dan die van vorig jaar, een heerlijke vakantie te boeken. Of toch niet? Onderzoek laat zien dat niet iedereen dat extraatje in één keer krijgt, maar ook dat wij dat vakantiegeld zelden besteden aan die vakantie. Ben jij iemand die liever een deel van je studieschuld aflost, andere rekeningen betaalt, of spaar je het liever gewoon? We zochten uit hoe het vakantiegeld betaald wordt en waar het aan wordt uitgegeven en geloof ons: je bent écht geen vreemde eend in de bijt.

Laten we vooropstellen dat dus niet iedere werknemer zo smachtend zijn mobiel bankieren app ververst om te weten wat hij of zij dit jaar extra krijgt. 84% van de Nederlanders kreeg in 2016 zijn vakantiegeld in mei of juni gestort, 13% kreeg iedere maand een beetje. Dat is overigens vaak geen keus, want slechts 29% is daar blij mee. Merendeel van deze personen zou het veel liever eens per jaar of per kwartaal (17%) uitbetaald krijgen. Voor beide is natuurlijk wat te zeggen.

Soms zit het mee, soms zit het tegen

Als dan eindelijk het moment daar is, en je loon is gestort, volgt altijd de vraag: ‘Was dit wat ik had verwacht?’. Want mocht je het vergeten zijn: ook over je vakantiegeld betaal je belasting en dus is er altijd een bruto - netto verschil. Net zoals met je loon, al is het verschil bij vakantiegeld nog hoger.

Niet iedereen berekent zijn vakantiegeld, maar de meesten maken wel een schatting. Voor slechts 38% geldt dat die schatting juist was, maar voor een bijna even grote groep - zo’n 33% - is het echter minder dan verwacht. Hierop inzoomend zien we twee opvallende feiten:

 • Bij een inkomen lager dan modaal valt het bij de meeste mensen tegen (36%)
 • Bij een inkomen hoger dan modaal valt het bij de meeste mensen mee (36%)

Verwachting_vakantiegeld

Tabel_verwachting_vakantiegeld

Geld moet rollen, toch?

Menigeen denkt er in de maanden voorafgaand aan de uitbetaling van het vakantiegeld over na: ‘Waar ga ik het aan uitgeven?’. Ten opzichte van vier jaar geleden kiezen meer mensen voor de spaaroptie en minder mensen voor de vakantie. Waar het voor sommigen vanzelfsprekend is er daadwerkelijk een vakantie van te boeken (zo’n 43% in 2016 t.o.v. 50% in 2012), vindt een bijna net zo’n grote groep het prettiger om te sparen. 39% kiest er dan ook voor om zijn vakantiebonus geheel of gedeeltelijk opzij te zetten. In 2012 was dit nog 24%.

Waar het geld precies naartoe gaat is ook afhankelijk van het inkomen: 

 1. Van de meeste mensen met een inkomen lager dan gemiddeld geeft 32% zijn vakantiegeld uit aan vakantie. Bij een inkomen bóven modaal is dit 57%.
 2. Het verschil tussen het sparen van vakantiegeld is kleiner: 35% vs. 42%.
 3. Beide inkomensgroepen gooien evenveel ‘op de grote hoop’, zo’n 16%.

Tabel_uitgaven_vakantiegeld

Alles behalve vakantie

Steeds vaker zien we dat mensen met een betalingsachterstand bewust kiezen niet op vakantie te gaan. Van de ondervraagden in het onderzoek had 18% een betalingsachterstand, 34% van hen ging niet op vakantie.

Wanneer men besluit geen zonovergoten roadtrip in het Zuiden te boeken, wordt het geld aan heel andere dingen uitgegeven. De meest voorkomende bestemmingen van vakantiegeld, naast de spaarrekening, zijn:

 • het aflossen van schulden door roodstand, huur of achterstallige rekeningen,
 • diverse huishoudelijke uitgaven,
 • het aanvullen van tekorten,
 • grote aankopen.

Niet alleen reisbureaus, maar dus blijkbaar ook de Belastingdienst, Dienst Uitvoerend Onderwijs, incassobureaus en grote (web)shops profiteren van de uitbetaling van de zomerbonus. Bron: Nibud.

Weet jij wanneer je recht hebt op een toeslag bovenop je salaris? We hebben een blog dat je er alles over uitlegt.

 • vakantiegeld
 • uitgaven
 • salaris

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in