Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Waarom werk zo belangrijk is voor Mohammad

21-12-2016 11:40:00 Tekst Blijven leren 2 reacties

Werk is belangrijk. Belangrijk omdat het je inkomen biedt, maar voor veel mensen vooral omdat het hen een doel biedt. Je hebt een focus. Je kunt groeien omdat je dat wilt. Op deze manier kun je een plek veroveren in de maatschappij en tegelijkertijd jezelf en een ander helpen. Een baan is veel meer dan een loonstrookje, weet Mohammad (24). De carrière die hij ooit voor zich zag heeft hij achter zich gelaten, toen hij zijn land moest ontvluchten. “Het hebben van een baan hebben betekent dat mensen anders naar je kijken.”

“Drie jaar geleden vluchtte ik uit Syrië. Ik was klaar met de middelbare school, zelfs als beste student van de klas! Helaas betekende het ook dat ik niet direct naar de universiteit kon maar eerst het leger in moest. En zoals het in Syrië was - en is - betekende dat vrijwel zeker dat ik nooit die universiteit zou halen.

Mohammad

Ik wil hier voor mezelf een carrière maken

Ik vluchtte naar Libanon, waar werk alleen maar was bedoeld om geld te verdienen. Voor mijn potentiële studie, maar bovenal voor mijn familie, werkte ik 14 uur per dag in een bakkerij. Dat is niet wat ik hier in Nederland wil. Ik wil hier voor mezelf carrière maken. Ik stond op het punt om civil engineering te gaan studeren en dat wil ik nog steeds. Mijn opa was een aannemer. Hij bouwde dingen met zijn handen, maar ook met zijn geest. Hij creëerde echt iets. Dat geeft aanzien. Werk vinden is om zoveel redenen belangrijk, maar eigenlijk ook onmogelijk nu. Sinds ruim een jaar ben ik in Nederland. De taal blijkt een barrière voor veel opdrachtgevers. Dus voor nu: mijn taalexamens halen en daarna zo snel mogelijk werk vinden.

Ik ben geïnspireerd geraakt door wiskundedocenten

Een groot verschil tussen wat werk betekent in Syrië en hier is het respect dat je met een baan krijgt. In Syrië heeft niemand echt respect voor docenten, dat word je als je niets anders kunt doen. Hier ben ik geïnspireerd geraakt door wiskundedocenten. Zij krijgen hier echt respect. Respect is belangrijk: mensen kijken anders naar je als je een baan hebt. Al is het maar zoiets simpels zoals indruk maken bij meisjes als je werkt in plaats van studeert. Maar ik wil vooral een baan, omdat ik wil laten zien dat ik hier niet kom om te nemen, maar dat ik ook echt wat te geven heb en echt zelfstandig kan zijn. Dat mensen bewondering voor me kunnen hebben.”

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Mohammad en wil je vandaag nog starten met het (verder) ontwikkelen van je carrière? Bekijk dan de vacatures en solliciteer.

  • leren
  • carrière
  • ontwikkelen

Anderen lezen ook:

apr 17
Blijven leren

Van orderpicker tot magazijnchef

maandag 24 april 2017 Het werk van een orderpicker is veelzijdig en zit vol met (doorgroei)mogelijkheden.
mei 17
Blijven leren

Ontwikkel jezelf met Studytube

woensdag 24 mei 2017 Jezelf blijven verbeteren en goede kansen creëren om verder te komen in het werkveld. Moeilijk? Helemaal niet. Ben je werkzaam via Manpower, dan bieden we je de kans om meer dan 180 (!) trainingen t

Log in