Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Ruim 1 op de 4 collega’s beleeft romantische momenten

14-2-2017 11:32:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Kijk even om je heen. Naar al je collega’s die op de werkvloer aan het bikkelen zijn. Bedenk je dan eens dat voor 1 op de 4 van hen een romantische escapade op het werk niet vreemd is. In het kopieerhok, tijdens borrels of op het bureau van de baas: 27% procent van de werknemers houdt werk en privé niet gescheiden. Of je zelf 1 van die 4 bent of (bijna) zeker weet dat we het over degene naast je hebben: het is ongetwijfeld heel herkenbaar, toch?

Dat werkverhoudingen verdergaan dan alleen zakelijke relaties komt door een aantal zaken, zo zeggen de experts. Ze noemen de huidige netwerkcultuur, de veranderende dienstverbanden en meer zelfstandig professionals die aan het werk zijn als voorbeelden (bron: ad.nl.). Daarnaast werken er steeds meer vrouwen en zij bekleden vaker een hoge functie. Deze gelijkheid zorgt voor een meer evenredige verdeling binnen de verschillende lagen van organisaties. Mannen en vrouwen werken vaker intensief samen en daardoor kan er wat opbloeien.

Collega's worden vrijer

Combineer dit met het gegeven dat werknemers flexibeler zijn in het indelen van hun werkzaamheden en vrijer in de omgang met hun collega’s. Zo kan het zomaar zijn dat er een flirt tussen jou en een collega ontstaat. Dat dit niet voor iedereen geldt, blijkt maar weer. We legden onze collega’s het vuur aan de schenen. Merlijn, (27) data-analist, peinst er niet over. “Je hoort soms dingen bij de koffieautomaat. Ik geloof in het principe ‘don’t shit where you eat!’ Relaties aangaan met collega’s zorgt voor problemen en die voorkom ik liever dan dat ik ze moet oplossen. Mij niet gezien!” Voor sommigen zal dit een heel herkenbaar standpunt zijn, maar niet voor Janneke (34), die haar man ontmoette op de nieuwjaarsborrel van haar vorige werkgever. "Hoe blij we ook waren, we hebben het pas kenbaar gemaakt toen ik uiteindelijk een andere baan had. En eerlijk: misschien maakte die geheimzinnigheid het ook gewoon extra leuk."

Onschuldige flirts, romances en relaties: wat gebeurt er?

Ook laat het onderzoek zien dat niet iedereen tegenstander is van een romantisch onderonsje met een collega. Van de bijna 500 ondervraagden zegt 8% het te houden bij ‘slechts’ flirten met een collega. Hier is niets mis mee, als het maar een beetje binnen de perken blijft, natuurlijk. (Iets extra’s voor een collega over hebben of interesse tonen in de ander om een band op te bouwen kan opgevat worden als charmeren, iets wat het samenwerken ten goede kan komen.) Van de ondervraagden geeft 12% aan dat het bij een romantisch moment blijft, maar een respectabele 15% houdt er wel degelijk een relatie op na. Je collega’s zijn tenslotte ook niet van steen.

Oorzaak en gevolg

Je charmes in de strijd gooien om je positie te verbeteren kan blijkbaar in je voordeel werken, als we anderen moeten geloven. Of je dat ook moet willen is natuurlijk een tweede. Een serieuzere, romantische flirt daarentegen heeft een heel ander doel. Slaat zoiets om in oprechte gevoelens of een romance, dan kan dit gevolgen hebben (zeker als het niet wederzijds is). We kennen allemaal de teleurstelling, een achterdochtige collega of een boze manager, nietwaar? Of het nu de kerstborrel of het overwerken is, feit blijft dat het niet de eerste, maar zeker ook niet de laatste keer zal zijn dat er tussen collega’s wat opbloeit. Probeer, als het even kan, het vooral zo professioneel mogelijk te houden. En mocht er toch iets gebeurd zijn, dan ben je zeker niet de eerste, maar ook niet de laatste die dit overkomt.

Na het lezen van dit blog interesse in meer? Bekijk hier ons gehele blogoverzicht.

  • romantiek
  • collega's
  • werkvloer

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in