Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Nederlandse werknemers zijn het gelukkigst van allemaal!

13-3-2017 11:13:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Uit onderzoek onder bijna 10.000 werkenden in Europa blijkt dat Nederlanders van het gelukkigst zijn op het werk. Ja, dat lees je goed! Wij Nederlanders zijn het meest happy tussen onze gezellige collega’s, als we de mogelijkheid krijgen om thuis te werken en als we de kans krijgen onszelf te ontwikkelen (bron: ADP). De resultaten van het onderzoek laten zien wat Europese werknemers belangrijk vinden aan het hebben en uitvoeren van werk. Vraag je je af hoe het zit? Wij geven tekst en uitleg.

Draait het alleen om de centen?

De tevredenheid is hoog onder de Europese werknemers. Zeven op de tien geven aan dat ze tevreden of zelfs zeer tevreden zijn over hun werkzaamheden. Positief ingestelde collega’s zijn meer gemotiveerd om hun best te doen en zijn productiever dan hun minder vrolijke collega’s. Voor al dat gebikkel willen we wél graag iets terug zien. Het liefst in de vorm van geld. De grootste drijfveren om gemotiveerd te blijven zijn nog altijd het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden, gevolgd door een goed evenwicht tussen werk en privé en waardering vanuit het management.

De uitzondering op deze regel zijn de millenials

Goede economie, blije werkers

Alle ondervraagden zijn optimistischer dan voorgaande jaren over hun werkgelegenheidsvooruitzichten. De Polen springen eruit, omdat zij hun economische toekomst heel rooskleurig inzien. Daartegenover staan de Britten: zij zijn het minst positief, omdat de Brexit als een donderwolk boven hun economie hangt. Hoe meer een economie groeit, des te positiever de werknemers zijn.

Daarbij zorgt een groeiende economie ervoor dat buitenlandse werknemers sneller geneigd zijn om hun geluk te komen beproeven. De grenzen binnen Europa zijn open en toegankelijk voor bewoners uit EU-landen. Hierdoor hebben Europeanen veel mogelijkheden om in een ander land aan de slag te gaan. De top tien van de meest belovende landen voor Europese werknemers is:

 1. Duitsland
 2. Verenigd Koninkrijk
 3. Frankrijk
 4. Zwitserland
 5. Oostenrijk
 6. België
 7. Spanje
 8. Noorwegen
 9. Nederland
 10. Italië

Ontwikkelingsmogelijkheden

Een belangrijke factor om werknemers met plezier naar hun werk te laten gaan is hen de mogelijkheid bieden zichzelf op te leiden. Het onderzoek laat zien dat bijna een derde van alle Europese werkgevers niets doet aan de loopbaanontwikkeling van hun personeel. Dat is best zorgelijk. De werknemers geven aan dat hun ontwikkeling niet of nauwelijks wordt ondersteund. Van alle werknemers voelen de Nederlanders zich het meest bijgestaan in hun ontwikkeling. Naast de kans om onszelf te ontwikkelen zien we ook doorgroeimogelijkheden bij onze huidige baan. In tegenstelling tot de Duitsers en Italianen, die deze goede vooruitzichten een stuk minder hebben.

Balans is key

Het hebben van een goed evenwicht tussen werk en privé wordt door alle werknemers bevestigd. Het is, naast het salaris, een van de meest motiverende factoren en dus van cruciaal belang. Een burn-out ligt immers sneller op de loer dan je denkt. Bij sommige bedrijven is lange dagen maken met veel overwerken de norm geworden. Om met plezier naar je werk te blijven gaan en productief te blijven is het verstandig om naar jezelf te luisteren en je werk niet allesoverheersend te maken. Een dagje vrij nemen om met de familie naar het strand te gaan of een middagje luieren in de tuin met een goed boek kan een wereld van verschil maken. Van alle ondervraagden geven de Zwitserse en Nederlandse werknemers aan dat zij een buitengewoon goede balans hebben tussen werk en privé.

Het nieuwe werken

Flexibel tijd indelen of de mogelijkheid om thuis te werken maakt werknemers blij. De sterke technologische ontwikkelingen, de grote beschikbaarheid van mobiele apparaten en internet on the go zouden er voor moeten zorgen dat deze mogelijkheden optimaal benut worden. Helaas is niets minder waar. Deze nieuwe manieren van werken passen simpelweg vaak niet in de bedrijfscultuur. Van alle Europeanen vinden de Nederlanders dat zij het meest genieten van het nieuwe werken.

Hoe je het ook wendt of keert: zonder gemotiveerde werknemers wordt het gewenste resultaat moeilijker bereikt. Blije werknemers zijn productiever. Werknemer blij, werkgever blij!

Wil je weten hoe het belang van werk door de jaren heen is veranderd? Moeder en dochter leggen je het uit.

 • geluk
 • werknemers

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in