Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Appen, roken en pesten: omgangscodes op de werkvloer

22-12-2017 14:39:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Het grootste deel van je dag breng je door op je werk, dus plezier op je werk is belangrijk. Toch geldt voor collega’s een andere omgangscode dan voor vrienden en familie. De grote vraag: wanneer is klieren, praten en dollen met je collega’s oké en waar ligt de grens? Is het oké om onder werktijd op je telefoon te zitten of een sigaret te roken? Wij zetten de regels voor je op een rijtje!

Grappen en grollen

Een lolletje op zijn tijd heeft al menig mens verblijd. Uit onderzoek blijkt dat plezierig contact met collega’s leidt tot betere resultaten, meer succes en een hogere arbeidsproductiviteit. Bovendien leidt goed contact op de werkvloer tot een hogere betrokkenheid en motivatie. Een grap op zijn tijd is dus heel goed, maar pas op dat het niet te veel van je productiviteit eist. In eerste instantie ben je op je werk om je taken te vervullen.

Pesterijen

Sowieso is het goed om rekening te houden met het feit dat niet iedereen dezelfde humor heeft. Blijf altijd respectvol richting je collega’s. Wat jij hilarisch vindt, kan voor de ander juist kwetsend zijn. En als de grappen altijd over diezelfde persoon gaan, moet je je wellicht ook eens achter de oren krabben of de plagerijen niet aan pestgedrag grenzen.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vier werknemers in zijn of haar werkende leven te maken krijgt met pestgedrag op de werkvloer.

Grappen over afkomst, religie of uiterlijk vallen daar al snel onder. Net als roddelen, manipulatie en geweld. Benieuwd welk gedrag nog meer in de categorie ‘Pesten’ valt en wat je ertegen kunt doen? Lees dan meer over pesten op de werkvloer.

De mannen in dit Dumpert-filmpje, bijvoorbeeld, pakken hun collega op een wel héél extreme wijze aan. Het vernielen van andermans bezit is te allen tijde not done.

Telefoon

Dat brengt ons op het volgende onderwerp, want hoe zit het met het gebruik van je mobiele telefoon op de werkvloer? Offline- en online communicatie smelten steeds meer samen. Het is steeds gebruikelijker om je mobiel altijd, ook tijdens je werkzaamheden, binnen handbereik te hebben. Maar overmatig telefoongebruik van collega's zorgt bij één op de drie werknemers voor irritatie. Daarnaast mag een werkgever het verbieden om gebruik te maken van je privételefoon. Beperk je telefoongebruik dus zoveel mogelijk en bedenk hoe jij hiermee om wilt gaan. Als je een belangrijk telefoontje verwacht, is in overleg vaak veel mogelijk.

Rookpauzes

Net als die collega die áltijd op zijn telefoon zit te staren, zijn het ook vaak dezelfde collega’s die buiten een sigaretje staan te roken. Nicotineverslaafd of niet: iedereen heeft evenveel recht op pauze. Vraag dus altijd aan je leidinggevende of je even een sigaret mag roken en doe dit op de daarvoor aangewezen plek.

Houd dus met je rookgedrag, telefoongebruik en humor rekening met je directe omgeving. Het gebruik van je telefoon is niet zomaar toegestaan en voor de rookpauzes buiten je reguliere pauze dien je toestemming te krijgen van je leidinggevende. Respect voor elkaar staat altijd voorop! Want zoals het gezegde luidt: 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.'

Naast de gedragscodes is ook goede communicatie op de werkvloer belangrijk. Wil je hier meer over weten? We leggen je hier alle do’s en don’ts uit van communiceren met je collega’s en leidinggevende.

  • omgangcodes
  • regels

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in