Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Facebook checken in de baas zijn tijd: telefoongebruik op de werkvloer

24-12-2017 14:28:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

We zijn er bíjna mee vergroeid: meer dan twintig procent van de Nederlanders checkt zijn of haar telefoon vaker dan vijftig keer per dag. Vier op de tien mensen geeft aan geen dag zonder smartphone te kunnen. Dit terwijl maar liefst 70% van de Nederlanders zich ergert als een gesprekspartner constant met zijn mobiel bezig is. 31% ergert zich zelfs ‘groen en geel’ aan collega’s met een smartphoneverslaving. Hoe ga jij om met telefoongebruik op de werkvloer?

Een gemiddelde telefoon bevat 21 apps en bijna alle apps versturen een eigen notificatie. We zijn altijd en overal bereikbaar. Niet alleen in de directe online communicatie met collega’s zijn er aandachtspunten en valkuilen, ook de frequentie van je telefoongebruik is iets om over na te denken. Zeker op de werkvloer.

Hogere productiviteit

Want een op de drie mensen raakt dan misschien wel geïrriteerd door zijn mobielverslaafde collega: uit onderzoek van de Society for Industrial and Organizational Psychology blijkt juist dat het gebruik van smartphones leidt tot meer gelukkige werknemers. Medewerkers zouden zo’n twintig tot vijfentwintig minuten per dag besteden aan privézaken via hun telefoon, waarvan het overgrote deel aan social media. Die afleiding zou uiteindelijk zorgen voor een hogere productiviteit.

Tips voor telefoongebruik op de werkvloer

Het checken van je telefoon is dus niet per definitie verkeerd, maar dat hangt ook samen met de aard van je werkzaamheden.

Aan de lopende band of tijdens het besturen van een heftruck is de afleiding van je telefoon niet wenselijk en kan het zelfs zorgen voor gevaarlijke situaties.

Je werkgever is dan ook bevoegd om het gebruik van je privételefoon te verbieden.

Voordat je tijdens het werk naar je telefoon grijpt, is het daarom altijd goed om bij je baas na te gaan welke regels er gelden voor het telefoongebruik. Zijn er geen regels opgesteld? Neem dan de volgende tips in overweging:

  • Spreek met jezelf af dat je pas na het afronden van bepaalde werkzaamheden op je telefoon kijkt. Dat werkt motiverend om zelfs dat ene, iets saaiere, klusje af te ronden.
  • Een alternatief is dat je pas tijdens je koffie- en lunchpauze een rondje langs je favoriete social media doet.
  • Een andere manier om afleiding te beperken is je telefoon op ‘stil’ zetten en de smartphone op zijn kop of uit het zicht te leggen. Zo zie je niet iedere notificatie die je ontvangt en je onbewust toch afleidt.
  • Je kunt ook een app, zoals ‘Dinner Time Plus’ gebruiken. Deze app blokkeert tijdelijk andere apps, stelt een tijdsslot in waarin je iedereen mag appen of sluit je telefoon tijdelijk helemaal af van het internet. Uiteraard sta jij wel aan het roer van al die instellingen.
  • Heb je op je werk een kluisje? Je kunt je telefoon ook daar achterlaten. Zo heb je aan het eind van iedere werkdag, of tijdens je pauze, een leuke verrassing aan notificaties en heb je wel de volle focus om je op je werk te richten.

Wij dagen je uit 

Denk je dat het allemaal wel meevalt met jouw telefoongebruik en vind je de tips een beetje overdreven? Wij dagen je uit! Er zijn ver schillende apps die jouw telefoongebruik inzichtelijk maken. ‘Moment’ en ‘Quality Time’ houden in totaal en per app bij hoe vaak én hoe lang je op je telefoon kijkt. Durf jij de uitdaging aan?

ommunicatie verloopt steeds vaker online en via onze telefoon. We hebben in dit blog een aantal punten op een rijtje gezet waar je op kan letten in je online communicatie op de werkvloer.

  • social media
  • telefoongebruik

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in