Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

3 redenen waarom werken in de logistiek ook voor vrouwen is

26-12-2017 14:12:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

‘Vrouwen kunnen niet rijden’, ‘vrouwen zijn niet sterk’ en ‘vrouwen, kinderen en nachtdiensten gaan niet samen’. Er is volop werk in de logistieke sector, maar er zijn heel wat clichés die niet in het voordeel zijn van vrouwen. Wij verruilen daarom drie vrouwonvriendelijke vooroordelen voor redenen waarom logistiek werk juist wél geschikt is voor vrouwen.

Personeelstekort

Er is een groot personeelstekort in de logistieke sector en de kansen liggen voor het oprapen. Maar niet voor vrouwen, lijkt het, want het aantal vrouwen dat werkt in de transport- en logistieke branche blijft dalen.

Het Centraal Bureau voor Statistieken onderzoekt in elke sector hoeveel mannen en vrouwen er werken. In het tweede kwartaal van 2018 is maar 27% van de logistieke medewerkers vrouw.

De mannelijke meerderheid is te dominant en zou vrouwen ervan weerhouden om te solliciteren. Natuurlijk zijn er verschillen tussen man en vrouw, maar laten we wel zijn: anno 2018 zijn al die vrouwonvriendelijke ideeën toch wel een tikkeltje achterhaald.

Er zijn heel wat vrouwelijke eigenschappen die juist in de transport en logistieksector goed van pas komen.

Daarom: drie clichés ontkracht.

‘Vrouwen, kinderen en nachtdiensten gaan niet samen’

Midden in de nacht opstaan en op weinig slaap doorgaan: vrouwen met kinderen zijn tot op zekere hoogte gewend aan gebroken nachten. Nachtdiensten lijken vrouwen dus op het lijf geschreven. Vrouwen met kinderen hebben bovendien een groot verantwoordelijkheidsgevoel, dat ook in het werk tot uiting zal komen.

‘Vrouwen zijn niet sterk’

Uit talloze onderzoeken blijkt dat het vrouwelijk lijf beter tegen pijn kan dan de gemiddelde stoere heer. Vrouwen hebben namelijk een hogere pijngrens. Ze zijn in sommige gevallen fysiek misschien niet zo krachtig als mannen: mentaal zeker wél. Ze zullen zich niet snel ziek melden of het af laten weten.

 ‘Vrouwen kunnen niet rijden’

Vrouw achter het stuur, bloed aan de muur? Ha-ha. Die kennen we nog niet! Wist je dat vrouwen veiliger rijden dan mannen? Dat is, zeker op de werkvloer, een prettig gegeven. Je ziet liever niet dat jouw keurig gestapelde orders omver gereden worden door onvoorzichtig gedrag.

Mannen kunnen meestal beter met mechaniek omgaan, maar nemen veel meer risico’s. Ze rijden harder, maken meer overtredingen en rijden vaker onder invloed. Om met de woorden van verkeerspsycholoog Cees Wildervanck te spreken: “Mannen kunnen beter rijden, maar ze doen het niet.” Tijd voor een kleine heftruckrally, misschien?

Naast uithoudingsvermogen, een hogere pijngrens en voorzichtiger rijgedrag; zijn vrouwen ook preciezer en nauwkeuriger. En dat zijn eigenschappen die in de transport en logistieksector uitstekend van pas komen. Wat denk je: tijd voor een ronde Jongens tegen de Meisjes op de werkvloer?

Ben jij na het lezen van dit blog enthousiast geworden over werken in de logistiek? Bekijk dan snel onze vacatures in deze sector en solliciteer!

 

  • logistiek
  • vooroordelen

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in