Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Solidariteit op de werkvloer: de voor- en nadelen

27-12-2017 13:51:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Solidariteit: het idee van saamhorigheid, betrokken zijn bij je team en elkaar helpen waar nodig. Ieder mens heeft van nature de behoefte om gezien te worden én om onderdeel uit te maken van een groep. We horen graag ergens bij. Dat geldt ook op de werkvloer.

Zeker in ploegendiensten heb je tijdens de shifts een bepaald target voor ogen. Dan is je werk geen individuele prestatie en is het wel zo prettig als je er met z’n allen de schouders onder zet. Een prettige werkomgeving en plezierig contact met collega’s verhoogt de betrokkenheid én de productiviteit. Ook zorgt het voor betere resultaten en een hogere motivatie.

Solidair met je collega's

Solidariteit is dus belangrijk, maar het moet nooit in de weg staan om eventuele verbeterpunten bespreekbaar te maken. Als jij en je collega vanwege jullie jarenlange samenwerking elkaar zo goed kennen en volledig op de hoogte zijn van elkaars privésituatie; dan kan het zijn dat je die collega niet voor zijn hoofd wil stoten en hem niet meer durft te confronteren. Té solidair zijn heeft dus nadelen.

Stel je een drukke periode op het werk voor. Ploegendiensten gaan op en af. Jullie draaien allemaal overuren. Na een lange shift heb je je werk afgerond. Je bent moe en wilt naar huis, maar je collega heeft nog vijf immense orders die gepickt moeten worden. Toon jij je solidair en schiet je te hulp of gooi je lekker de deur achter je dicht? Andersom weet je ongetwijfeld enige solidariteit wel te waarderen.

Teambuilding

Is de sfeer op het werk niet om over naar huis te schrijven en is de solidariteit onderling ver te zoeken? Teambuilding is één van de manieren om solidariteit te verhogen. Nodig je collega eens uit voor een potje dart of FIFA en overleg met je leidinggevende óf en hoe jullie het teamgevoel kunnen versterken. Toon jij je ook nog eens proactief!

Solidariteit vergroten? Nodig je collega eens uit voor een potje dart of FIFA.

Het is altijd goed om na te denken over je werkhouding. Als jullie als collega's solidair zijn, maakt het je werkomgeving automatisch een stuk leuker. Onderschat daarbij nooit de impact van je daden.

Soms moet je gewoon beginnen en het goede voorbeeld geven. Want als het eerste schaap over de dam is, volgt de rest...

Denk je dat teambuilding iets is om de solidariteit bij jou op je werk te vergroten? We geven je er hier meer informatie over.

  • solidariteit
  • teams
  • teambuilding

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in