Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Een Verklaring Omtrent het Gedrag. Weet jij wanneer je er wel en wanneer je er geen krijgt?

6-3-2017 00:00:00 Tekst Werken via Manpower 2 reacties

Krijg jij al klamme handjes bij de gedachte een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te moeten aanvragen? Als je ooit met politie of justitie in aanraking bent geweest, kan het zo zijn dat je bij het aanvragen van een VOG aanvraagt, een onverbiddelijke ‘nee’ krijgt. Je hebt soms een VOG nodig voor een toekomstige baan, maar ook als je als gastouder aan de slag wil. Gelukkig hoef je niet in alle gevallen je kansen op die baan gedag te zeggen. Wij leggen je uit wanneer je (n)iets te vrezen hebt.

Een Verklaring Omtrent Watte?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag, ook wel een verklaring voor goed gedrag genoemd, is een uittreksel waarop staat dat in het verleden vertoond gedrag geen invloed heeft op het doel waarvoor je deze aanvraagt. Doelen waarvoor je een VOG nodig hebt, zijn functies waarin je met vertrouwelijke gegevens werkt, met kwetsbare mensen werkt, met geld of kostbare goederen omgaat of als je een functie bij de overheid wil bekleden. Andere functies waar een VOG verplicht is: functies in het onderwijs, als je aan het werk wil in de kinderopvang of als je een baan als taxichauffeur ambieert. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een VOG moet aanvragen als je gaat emigreren of als je lid wil worden van een schietvereniging.

Zo simpel kan het aanvragen zijn

Via de gemeente
Het aanvragen van een VOG is heel erg simpel en kan op meerdere manier worden gedaan. Het kan bijvoorbeeld via de gemeente, maar hiervoor is het wel van belang dat je bij een gemeente in Nederland ingeschreven staat. Is dit het geval? Mooi! Want dan kun je eenvoudig naar de afdeling Burgerzaken van jouw plaatselijke gemeente met het ingevulde aanvraagformulier. Is het voor een nieuwe baan? Dan krijg je dit formulier, gedeeltelijk ingevuld en ondertekend, van je (toekomstige) werkgever. Bij de balie identificeer je jezelf, betaal je €41,35 en wordt jouw aanvraag in behandeling genomen.


Via het internet
Goedkoper, sneller en makkelijker. Lang leve het wereldwijde web! Sinds 2012 heb je de mogelijkheid om je VOG via het internet aan te vragen. Dit is goedkoper dan een aanvraag via de gemeente, namelijk €33,85 in plaats van €41,35. Hier geldt wel als voorwaarde dat het bedrijf of jouw (toekomstige) werkgever de aanvraag dient te starten.

Wanneer krijg je (g)een VOG?

Na ontvangst van je aanvraag wordt je justitieel verleden onderworpen aan een screening. Er wordt gekeken of eventueel strafbaar vertoond gedrag invloed heeft op de baan die je wilt bemachtigen. Niet elk strafbaar feit zorgt er immers voor dat je je VOG kunt vergeten. Wil je bijvoorbeeld in de kinderopvang werken en heb je een inbraak gepleegd waarvoor je veroordeeld bent? Dan kan het zijn dat jij je VOG alsnog krijgt. Maar wil je op Schiphol werken als bagagemedewerker, dan mag je helemaal niets op je kerfstok hebben.

Om dit te kunnen beoordelen bekijkt Justis (de screeningsautoriteit van de overheid) het Justitieel Documentatiesysteem. Hierin staan al jouw gegevens over de afwikkeling van strafbare feiten, maar ook als je alleen verdachte bent in een (lopende) zaak. Naast deze gegevens kan Justis ook de gegevens van de politie, het Openbaar Ministerie of de reclassering bij het onderzoek betrekken. Uiteindelijk worden alle gegevens samen gewogen en wordt er een beoordeling gemaakt.

Wanneer kun je je VOG verwachten?

Als er niets belastend uit je screening komt, krijg jij je VOG vaak al na anderhalve week thuisgestuurd. Soms duurt dit langer omdat er bijvoorbeeld in het buitenland gegevens opgevraagd moeten worden. De totale wachttijd kan dan zelfs oplopen tot 8 weken.

Hoe groot is jouw kans?

In alle functies waarin je aan de slag gaat met kwetsbare mensen, vertrouwelijke gegevens, geld of kostbare goederen, ben je verplicht om een VOG aan te vragen. Bij steeds meer andere functies, zoals inpakker of sjouwer, moet je ook een VOG kunnen laten zien. Een VOG geeft bedrijven dat stukje zekerheid van betrouwbaar personeel. In 2016 waren er in totaal 968.300 VOG aanvragen waarvan er 146.800 werden afgegeven terwijl de aanvrager veroordeeld is en werden er 3.650 afgewezen. Dit is maar 0,38% van het totaal aantal aanvragen. (Bron: Justis) Kleine kans dus dat jij er een misloopt!

Nu weet je welke onderdelen meewegen bij het aanvragen van een VOG, dat er verschillende manieren bestaan voor de aanvraag en bovendien dat niet elke veroordeling betekent dat je naar je toekomst kunt fluiten. Misschien heb je iets minder klamme handjes nu je weet dat er een kleine kans bestaat dat jouw aanvraag wordt afgewezen. Ga jij ‘m aanvragen? Succes!

  • uitzendbureau
  • vog
  • flexmedewerker

Anderen lezen ook:

okt 17
Werken via Manpower

Een huis kopen als flexkracht

donderdag 26 oktober 2017 Ook als flexkracht is het mogelijk een huis te kopen. Manpower maakt het voor flexkrachten mogelijk om met een perspectiefverklaring een hypotheek af te sluiten.
mei 18
Werken via Manpower

5 vooroordelen over uitzendbureaus

vrijdag 4 mei 2018 Veel mensen hebben onjuiste denkbeelden over het werken via een uitzendbureau, waardoor de stap richting het uitzendbureau lastig wordt. We zetten vijf van deze vooroordelen graag even recht.

Log in