Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

5 vooroordelen over uitzendbureaus die we graag rechtzetten

4-5-2018 00:00:00 Tekst Werken via Manpower 2 reacties

In mijn werk coach ik mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Vaak is die afstand ontstaan doordat mensen langere tijd thuis hebben gezeten, om welke reden dan ook. Jongeren, ouderen, hoogopgeleid, praktisch opgeleid; het kan iedereen overkomen. Door die afstand kan het lastig zijn om de stap naar het uitzendbureau te zetten. Het helpt niet dat veel van deze mensen oude, onjuiste denkbeelden hebben over het uitzendbureau. Ook buiten mijn werk krijg ik te maken met vooroordelen die niet kloppen. De hoogste tijd om dat eens recht te zetten…

Vooroordeel 1 – ‘Via het uitzendbureau kun je alleen tijdelijk, of op oproepbasis werken’

‘Bij een uitzendbureau krijg je nooit zekerheid.’ Dat vooroordeel hoor ik regelmatig, maar is niet juist. De meeste van onze opdrachtgevers willen dat functies zo duurzaam mogelijk worden ingevuld. Die zitten niet te wachten op veel wisselingen. Daarom zijn we bij Manpower steeds meer op contractbasis gaan werken.

We kennen nog steeds de uitzendovereenkomst van vroeger. Dat noemen we ‘fase A’. Bij zo’n overeenkomst zijn er weinig rechten en plichten vastgelegd. Vroeger was dat meestal de constructie, maar tegenwoordig bieden we steeds vaker een contract aan, ook in fase A. Daardoor is de kandidaat wel verzekerd van werk voor een bepaalde periode, al is het vaak kort.

En dan kennen we nog wat andere contractvormen. Bij ‘fase B-contracten’ is er sprake van contracten voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaar. En bij de zogenaamde ‘fase C-contracten’ neemt Manpower de kandidaat in dienst voor onbepaalde tijd. Hij of zij wordt dan eigenlijk een collega van mij. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een opdrachtgever de kandidaat gegarandeerd lange tijd aan het werk kan houden.

Tot slot hebben we ook nog een tak waarbij we voor bedrijven op zoek gaan naar personeel voor vast dienstverband. Daarbij leiden we mensen dus rechtstreeks naar een vaste baan.

Vooroordeel 2 – ‘Je maakt geen kans op een hypotheek wanneer je uitzendwerk doet’

Hypotheekverstrekkers willen zekerheid. Dat je je huis op de lange termijn kunt betalen. Het liefst zien ze een contract voor onbepaalde tijd. Maar er zijn ook hypotheekadviseurs die een hypotheek verstrekken wanneer ze zekerheid hebben over de intentie van contractverlenging, oftewel zekerheid over het voornemen dat je bij ‘gebleken geschiktheid’ en goed functioneren een nieuw contract krijgt. Juist doordat we bij Manpower steeds meer werken op contractbasis, is de mogelijkheid om een hypotheek te krijgen groter geworden voor kandidaten. Meer weten over het kopen van een huis als flexkracht? We hebben een blog geschreven met meer informatie.

Vooroordeel 3 – ‘Om te kunnen solliciteren, moet je ingeschreven staan bij Manpower’

Veel mensen zijn nog gewend aan de tijd waarin je een uitzendbureau binnenliep om je in te schrijven. Om vervolgens te wachten tot je werd gebeld over een baan. Dat was vroeger. Tegenwoordig zetten wij al onze actuele vacatures online en krijgt iedereen de kans om online te solliciteren. Na de online sollicitatie en het beantwoorden van de eerste selectievragen, hoor je zo snel mogelijk of je wel of niet wordt uitgenodigd voor een gesprek op een Manpower vestiging.

Door online te solliciteren schrijf je jezelf gelijk in bij Manpower. Heb je niet de functie gekregen waarop je hebt gesolliciteerd? Geen nood. Vanaf nu kunnen alle consultants jouw CV vinden en jou in de toekomst benaderen voor andere passende functies.

Vooroordeel 4 - ‘Om een baan te krijgen, moet je regelmatig langskomen bij het uitzendbureau in de binnenstad’

De wereld van werk is erg veranderd en blijft veranderen. Als uitzendbureau speelt Manpower daarop in en het liefst lopen we voorop. We werken sowieso veel meer digitaal. En als dienstverlener zijn we erop gericht om efficiënt te werken en het werkzoekenden zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Bereikbare kantoren
Dat zie je bijvoorbeeld aan onze kantoren. Waar die eerder vooral in de binnenstad zaten, zitten we nu veel meer in bedrijfspanden aan de rand van de stad. Dat heeft alles te maken met bereikbaarheid en gemak.

In de binnenstad is het vaak lastig en duur parkeren. Het kantoor waar ik nu veel werk, in Zwolle, is bijvoorbeeld heel snel en gemakkelijk bereikbaar en je kunt er gratis parkeren. Dat is ook prettig voor de mensen die al wel werk hebben, maar op zoek zijn naar iets anders. Zij moeten soms vrij nemen voor een gesprek. En kunnen nu veel sneller en anoniemer een gesprek voeren op het kantoor van Manpower.

Eerlijke kansen
Bovendien is onze manier van recruitment veranderd. Eerlijker geworden, als je het mij vraagt. Vroeger had je een intake met een consultant en kwam je in het kaartenbakje van die persoon. Natuurlijk kwam je CV ook wel in een centrale database, maar vaak was je toch afhankelijk van ‘jouw consultant’. Om meer kans te maken op een baan, was het dan ook goed regelmatig je gezicht te laten zien. Nu ben je niet meer afhankelijk van die ene consultant. Iedereen heeft gelijke kansen op een baan. De persoon die het beste aansluit bij de wensen van de opdrachtgever, krijgt de functie.

Vooroordeel 5 – ‘Het uitzendbureau is onpersoonlijk geworden’

Dit is een vooroordeel dat ik vooral enkele jaren geleden regelmatig hoorde. Mensen moesten wennen aan het feit dat je niet meer geregeld naar het uitzendbureau toe hoefde te komen om kans te maken op een baan, maar nu veel meer gericht solliciteert. Toen ging het veel meer om het netwerk. Nu proberen we je snel en gericht naar een baan te leiden. Het is anders, maar naar mijn mening niet onpersoonlijker. We spreken elke kandidaat die door de procedure komt, voordat hij of zij naar de opdrachtgever gaat. En blijven contact houden.

Weg met drempels!

Ik ervaar elke dag wat werk voor mensen betekent. Het hebben van een zinvolle dagbesteding, structuur, contact met collega’s… Mensen voelen zich nuttig en gezien! Ik hoop dat ik met deze blog de drempel naar het uitzendbureau een heel klein beetje kleiner heb gemaakt. Want, dat gevoel om gezien te worden, gun ik iedereen.

Over Zeynep Gözmen

Zeynep geeft leiding aan de Pool and Recruitment Desk in Zwolle en Hengelo. Daar coacht en begeleidt ze mensen die, vanuit een afstand tot de arbeidsmarkt, werkervaring opdoen op het kantoor van Manpower; in (salaris)administratie, data-entry, secretarieel of commercieel werk. Dertien jaar geleden startte Zeynep als junior consultant bij Manpower, om zich door te ontwikkelen tot manager. Ook werkte ze een tijd als trainer, waarbij ze haar passie echt ontdekte: mensen helpen zich te ontwikkelen.

Vind een baan bij jou in de buurt en solliciteer!

  • uitzendbureau

Anderen lezen ook:

okt 17
Werken via Manpower

Een huis kopen als flexkracht

donderdag 26 oktober 2017 Ook als flexkracht is het mogelijk een huis te kopen. Manpower maakt het voor flexkrachten mogelijk om met een perspectiefverklaring een hypotheek af te sluiten.
okt 17
Werken via Manpower

Ziek melden via het uitzendbureau

donderdag 26 oktober 2017 Ziek worden is voor niemand leuk. En als je ziek wordt betekend het dat je jezelf ziek moet melden. Maar hoe pak je dit precies aan als je werkt via een uitzendbureau?

Log in