Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Hoe goed of hoe slecht praat je over jezelf tijdens een sollicitatiegesprek?

6-7-2017 00:00:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Een sollicitatiegesprek is eigenlijk niets anders dan een gesprek waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Waar wordt gesproken over iets interessants: jouw kwaliteiten en de mogelijkheid deze in te zetten bij een nieuwe werkgever. Het is dus belangrijk dat je de presentatie van je kwaliteiten en je persoonlijkheid goed voorbereidt.

Hoezo slecht?

We hebben ze allemaal: slechte eigenschappen, ontwikkelpunten, zwakheden, verbeterpuntjes, mindere kanten, aandachtspunten. Maar niets is per definitie slecht. Laat staan dat het de bedoeling is dat je jezelf naar beneden haalt in je reactie op ‘...en wat zijn je mindere kanten?’ Integendeel. Als er wordt gevraagd om eens een paar van je ontwikkelpunten te noemen, dan is dat met de bedoeling erachter te komen in hoeverre jij op een objectieve manier naar jezelf kan kijken, of je openstaat voor feedback en waar je nog in kan groeien. Of je punten scoort met je antwoord op deze vraag, hangt af van wat er in de nieuwe functie van je gevraagd wordt en hoe jij op de bewuste vraag gaat inspelen.

Alles staat of valt met een goede voorbereiding en de presentatie van je boodschap. Zorg ervoor dat je in kaart hebt gebracht welke soft skills belangrijk zijn voor de functie, of de bedrijfscultuur formeel of gezellig is en wat jouw taken en verantwoordelijkheden zullen zijn. De antwoorden zijn altijd al aanwezig, het is alleen een kwestie van weten hoe je ze brengt.

Een aantal don’ts

  • Als je gevraagd wordt een slechte eigenschap van jezelf te noemen dan is tijd winnen door te zeggen ‘dat je er even over na moet denken’ prima, als je er maar voor zorgt dat je daarna een inhoudelijk antwoord kan geven. Met een goede voorbereiding en een gezond stukje zelfkennis vermijd je ongemakkelijke moment waarbij je naar het antwoord moet zoeken. Die momenten geven een recruiter de indruk dat je je niet goed verdiept hebt in de functie/organisatie of dat je ongeïnteresseerd bent. En dat is precies de indruk die je niet wil wekken.
  • Als je zegt: ‘Ik ben heel perfectionistisch’, bedoel je dat je alleen hoge kwaliteit levert en hoge eisen stelt aan elk detail van je werk. Voor recruiters is dit een weinig verrassend antwoord. Sterker nog, zij zullen dit antwoord zelfs zien als valse bescheidenheid als je dit niet goed weet te onderbouwen. Ze zullen doorvragen over hoe snel je kan schakelen en hoe je met targets en deadlines. Want volgens recruiters laten perfectionisten vaak op zich wachten.
  • ‘Zeggen dat je geen slechte eigenschap hebt is een absolute no-go. Bij dit antwoord concludeert de recruiter dat dit dus jouw ontwikkelpunt is: je hebt geen zelfkennis, of je bent misschien wel arrogant. Voor functies als accountmanager of sales-director is een flinke dosis zelfverzekerdheid onmisbaar, maar niemand zit op een verwaande kwast te wachten.

Enkele do’s

Hoe moet het dan wel? Als je weg wil blijven van valse bescheidenheid, maar wel indruk wil maken met bijvoorbeeld jouw perfectionistische oog voor detail, dan hebben wij een paar tips voor je:

  • Doe aan lange termijn-denken: vergeet perfectionistisch. Zoek naar woorden die ongeveer hetzelfde betekenen of beter nog, elkaar overlappen. Denk in dit geval aan ambitieus, gedreven, verantwoordelijk of kwaliteitsbewust. Geef hierbij dan ook aan dat je dit ook van je omgeving verwacht terwijl dit misschien niet altijd realistisch is. Benoem ook dat je graag wil leren hoe je hier beter mee om kan gaan.
  • Show je omgevingsbewustzijn: wil je niet als sloddervos overkomen, maar ben jij wel iemand die niet zo van opruimen houdt? Zeg dan niet dat je chaotisch bent, maar geef aan dat het gaat om een georganiseerde chaos, waar de mensen om jou heen geen last van hebben omdat jij te allen tijde weet wat er moet gebeuren. Jij vindt in die georganiseerde chaos namelijk altijd de juiste dingen die je nodig hebt.
  • Laat je daadkracht zien: krijg je wel eens te horen dat je een kort lontje hebt? Dit hoef je natuurlijk niet op deze manier met een recruiter te delen. Beter is het om te zeggen dat je soms wat ongeduldig bent als het aankomt op bijvoorbeeld systemen die niet goed meewerken. in deze snel veranderende arbeidsmarkt is het zaak om snel te schakelen en dat kan alleen als alles naar behoren werkt. De recruiter weet dan dat je snel kan handelen en van aanpakken weet.

Een goede voorbereiding

Belangrijk is, dat je bij het beantwoorden van zulke belangrijke sollicitatievragen dicht bij jezelf blijft. Met een goede voorbereiding zal dat prima lukken. Wees eerlijk, maar doe jezelf niet tekort. Verkoop jezelf, maar doe geen uitspraken of beloftes die je niet waar kan maken.

Wil jij tips om je sollicitatiegesprek zo goed mogelijk voor te bereiden? Lees hier onze tips.

  • solliciteren
  • sollicitatiegesprek
  • tips
  • communicatie

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in