Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

5 tips om jezelf te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek

3-7-2017 00:00:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Na het schrijven – misschien wel - meerdere motivatiebrieven is het moment daar: een sollicitatiegesprek. Dit wil je natuurlijk niet verpesten. Hoe pak je het gesprek aan en waar let je op? Wat kun je wel zeggen en wat niet? We delen een paar tips.

1. Neem je cv uitgeprint mee

Heel vaak nemen mensen hun cv zelf niet uitgeprint mee. Wanneer er dan een vraag gesteld wordt over hun cv gaan ze over tafel hangen om te spieken wat er ook al weer op stond. Dit is een enorme afknapper. Zorg er dus voor dat je altijd je eigen cv uitgeprint meeneemt.

2. Neem een notitieboekje mee en maak aantekeningen

Wanneer jij met een uitgeprint cv en notitieboekje aan komt maak je meteen een goede eerste indruk. Op deze manier kom je namelijk goed voorbereid en gestructureerd over.

3. Stel vragen

Bedenk vooraf wat je wil weten en verdiep je in het bedrijf. Op deze manier kom je enthousiast en goed voorbereid over. En onthoud: domme vragen bestaan niet (tenzij je gaat vragen wat het bedrijf doet). Daarnaast is het ook beter om nog even niet te vragen naar wat precies de werktijden zijn. Dit kan een verkeerde (luie) indruk wekken. Vragen naar je salaris is daarentegen wel goed idee. Wordt je een vraag gesteld waar je het antwoord niet op weet, geef dit dan aan. Het is veel beter om te zeggen: ‘ik weet het even niet, mag ik er later op terugkomen’, dan om lange stiltes in het gesprek te laten vallen.

4. Maak een klik

Je bent al uitgenodigd voor een gesprek op basis van je kwaliteiten, ga daarom ook juist in op persoonlijke eigenschappen. Begin het gesprek met wat te vertellen over jezelf. Dit hoeft dan juist niet te gaan over je werkervaring, maar bijvoorbeeld wat je graag doet in je vrije tijd. Dit breekt het ijs en kan de doorslaggevende factor zijn om juist jou aan te nemen.

5. Zelfreflectie

Dit is een van de belangrijkste dingen. Het is niet erg om negatieve eigenschappen te benoemen. Het maakt je juist bescheiden en geeft aan dat je jezelf goed kent. Wanneer je juist niets negatiefs over jezelf weet te vertellen, duidt dit op een gebrek aan zelfkennis en kan dit juist een reden zijn om je niet aan te nemen.

Je goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek? Lees deze blog met tips.

  • solliciteren
  • sollicitatiegesprek
  • tips

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in