Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Maak jouw sollicitatiebrief een van de beste

4-7-2016 00:00:00 Video Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Hoe-je-met-jouw-sollicitatiebrief-interesse-wektHoe kun jij er voor zorgen dat werkgevers en recruiters door jouw sollicitatiebrief denken “die moeten we hebben!”? Solliciteren blijft een lastig verhaal, waar wij jou graag mee helpen. Hoe zorg je dat jouw brief eruit springt tussen alle andere brieven? En waar letten werkgevers en recruiters op tijdens het vinden van nieuw personeel? Wij geven je graag wat extra handvatten hoe je alles overzichtelijk kunt presenteren en waar je op moet letten tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief.

Jouw waarden en die van het bedrijf

Je sollicitatiebrief wordt pas echt een van de beste als je, voordat je begint met schrijven, alle benodigde informatie hebt. Zoek eerst online uit wat voor bedrijf het is en waar zij waarde aan hechten. Kijk of deze waarden passen bij die van jou en waar dit uit blijkt. Bekijk ook de functieomschrijving goed. Welke ervaringen en kwalificaties zoekt het bedrijf en hoe pas jij in dit plaatje? Een sollicitatie-/motivatiebrief dient als aanvulling op je cv. Gebruik de brief dus om een aantal belangrijke zaken toe te lichten die je in je cv hebt gezet. Bij je werkervaring leg je uit wat je precies bij die bedrijven hebt gedaan en bij je studies vertel je welke specialisaties je hebt geleerd. Het is niet de bedoeling dat je in herhaling valt, maar dat je je persoonlijke verhaal vertelt. Wie ben jij, wat heb je gedaan en bereikt en wat heb jij dit bedrijf te bieden? Dit kun je in een aantal alinea’s vertellen.

Indeling van je brief

Tegenwoordig moet je vaak online solliciteren. Dit kan via de mail of via de website van het bedrijf waar je aan de slag wil. Een online sollicitatie zit iets anders in elkaar dan een motivatie uitgeschreven op papier. Je eigen adres bovenaan de brief is vervangen voor een regel met "Betreft: sollicitatie [functie, bedrijf]”, met daaronder de datum en de plaats waar de brief is geschreven. Daarna begin je je brief met een inleidend stuk waarin je vermeld waar je de vacature hebt gevonden, wat je zo aanspreekt aan de functie en het bedrijf en waarom. In de tweede alinea schrijf je je relevante werkervaring/scholing en beschrijf je wat je bij je werkverleden gedaan en gepresteerd hebt. Als laatste rond je de brief af met de vraag naar een reactie en met je naam en telefoonnummer.

De opmaak van je brief

De beste manier om ervoor te zorgen dat jouw brief goed leesbaar is, is door alles goed te ordenen. Zorg ervoor dat alles in een logische volgorde staat, het makkelijk leesbaar is en dat je niet onnodig veel informatie geeft. Het is belangrijk dat je brief een formele lay-out heeft en dat het past bij het bedrijf waar je aan de slag wil. Een beetje creativiteit kan, maar zorg dat het professioneel blijft. Een werkgever zal niet snel een sollicitant uitnodigen als zij zes verschillende motiefjes in negen verschillende kleuren als achtergrond gebruikt.

Jouw moment om te shinen!

Laat jezelf van je beste kant zien. Dit is jouw moment om te shinen! Gebruik deze kans om het bedrijf of de recruiter ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Beschrijf specifieke, werkgerelateerde successen of prestaties uit het verleden. Let

daarbij wel op dat deze aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. De eerste prijs voor mooiste cavia winnen bij een dierenwedstrijd is leuk, maar niet heel relevant voor een kantoorfunctie. Laat zien wat jij het bedrijf te bieden hebt en waarom jij de beste kandidaat voor de functie bent.

Nog een laatste tip: schrijf eerst alle onderdelen uit op een kladpapiertje. Zo heb je de ruimte om dingen anders te formuleren of eventueel te schrappen. Je brief mag uiteindelijk niet meer dan 3-4 alinea’s zijn. Hou het kort maar krachtig. Hou het dichtbij jezelf en overdrijf niet.

Klaar met je brief en mag je op gesprek komen? We delen in deze video met consultant Martijn een paar tips.

  • solliciteren
  • sollicitatiebrief
  • tips

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in