Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is het halve werk

18-7-2016 00:00:00 Video Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Jezelf-voorbereiden-op-een-sollicitatiegesprekJe bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar wat nu? Een van de geheimen van een succesvol gesprek is om jezelf van te voren goed voor te bereiden. Het liefst een paar dagen van te voren. Met onderstaande tips ben je goed voorbereid op je gesprek en kun je een goede indruk achterlaten.

Voorbereiding

De titel zegt het al; voorbereiding is het halve werk. Het is van belang je goed in te lezen in de functie waarvoor je solliciteert en het bedrijf waar je komt te werken. Zo laat je zien dat je respect hebt voor de organisatie en dat je interesse oprecht is. Check online met wie je het gesprek hebt en verdiep je een beetje in deze persoon. Wie is deze persoon? Wat doet deze persoon? Wat heeft deze persoon allemaal gedaan? Veel informatie kun je vinden via Google of LinkedIn.

Het feit dat je bent uitgenodigd, betekent dat je de kwaliteiten hebt die ze zoeken. In ieder geval, zo lijkt het op papier. Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je de kans om jezelf te bewijzen en te laten zien dat alles wat op papier staat klopt. Je moet het bedrijf overtuigen dat je in het echt ook de kandidaat bent die ze zoeken. Leg uit wat je in het verleden hebt gedaan, wat je successen waren en wat jij kunt toevoegen aan het bedrijf. Maar let op; word niet arrogant. Dat vindt niemand leuk. En natuurlijk kun je ook nadenken over mogelijke vragen die je tijdens het gesprek kan verwachten. De volgende vragen worden vaak gesteld in een sollicitatiegesprek:

  • Kun je iets over jezelf vertellen?
  • Waar liggen je sterke/zwakke punten?
  • Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
  • Op welke dingen die je bereikt hebt ben je trots?
  • Wat kun je toevoegen aan ons bedrijf?
  • Hoe zouden je huidige/oud collega’s je omschrijven?

Als je jezelf goed hebt voorbereid, ben je zekerder van jezelf en straal je zelfvertrouwen uit. Schrijf zelf ook vragen op die je hebt over de functie en het bedrijf. Door vragen te stellen toon je interesse in het bedrijf en krijg je zelf een beter beeld. Daarnaast laat je zien dat je assertief bent en je oprecht belangstelling hebt voor de functie.

Een goede voorbereiding

Bij een sollicitatiegesprek maar je een eerste indruk. Bij een eerste ontmoeting, zowel zakelijk als privé, wordt er vrij snel, geheel onbewust, een mening gevormd. Om deze mening zo positief mogelijk te beïnvloeden moet je ervoor zorgen dat je vriendelijkheid uitstraalt en met een open houding het gesprek ingaat.

Kleed je netjes en zorg ervoor dat je niet over- of underdressed bent. Weet wat de dresscode is binnen een bedrijf en zorg dat jij je volgens deze code kleedt. Kom niet in kostuum als iedereen een spijkerbroek draagt en kom niet in een spijkerbroek als iedereen juist een kostuum draagt.

Een ander belangrijk punt is op tijd komen. Ga de dag ervoor op tijd naar bed en leg alle spullen die je nodig hebt voor het gesprek alvast klaar. Zo hoef je de volgende dag niet te haasten en ervaar je minder stress. Onthoud ook de naam van de persoon met wie je het gesprek hebt. Daarnaast is het belangrijk een stevige handdruk te geven bij binnenkomst en je gesprekspartner aan te kijken tijdens het praten.

Heb je referenties?

Tijdens het opstellen van je cv en sollicitatiebrief heb je misschien referenties opgeschreven. Referenties zijn personen waar je mee gewerkt hebt bij vorige werkgevers en die meer kunnen vertellen over de manier waarop jij jouw werk uitvoert. Geef nooit zonder toestemming van de persoon zelf iemand als referentie op. Bereid hen erop voor dat ze gebeld kunnen worden door jouw (mogelijk) toekomstige werkgever.

Wil je meer tips over het voeren van een sollicitatiegesprek? Bekijk de video met consultant Martijn.

  • solliciteren
  • tips
  • sollicitatiegesprek

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in