Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Cv-recycling; one size fits more

10-4-2017 00:00:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

De menselijke reactie als het gaat om verwachtingen, frustraties en onzekerheden van kandidaten is Manpower niet vreemd. Vooral na een afwijzing is een veelgehoorde reactie: “Moet ik weer helemaal opnieuw beginnen!”

Begrijpelijk, maar misschien valt het een en ander wel mee. Jouw cv klaarmaken voor een nieuwe kans, bijvoorbeeld. Om je verder te helpen met solliciteren laten we je zien hoe jij je cv snel geschikt maakt voor een nieuwe sollicitatie. Minimale moeite, optimaal rendement: recycle je cv.

Wat je vooral niet moet doen

Jezelf buitenspel zetten, op de reservebank gaan zitten of het bijltje erbij neergooien als je wordt afgewezen is iets wat je zeker niet moet doen. Thuiszitten zorgt voor gaten in het cv en daar is nog nooit iemand blij geworden. Die gaten vallen iedere recruiter op en kunnen zonder uitleg verkeerd geïnterpreteerd worden. Geen nood als je cv niet helemaal vrij is van dit soort gaten: leg dan uit wat de oorzaak van het gat is, zodat dit geen onnodige vragen oproept.

Wat je wel kan doen

Besteed op je cv ook aandacht aan speciale vaardigheden zoals hobby’s, bijzondere activiteiten en andere extra’s. Door ook deze aspecten te vermelden geef je recruiters een beter beeld van jezelf en dat kan soms nét het verschil maken. Bedenk dus goed wat je unique selling points zijn. Misschien help je op vrijwillige basis mensen met hun belastingaangifte, coach je de f-jes op zaterdag of rijd je een dagdeel per week mee op de dierenambulance. Als het bij de verantwoordelijkheden van een functie past is het zeker de moeite waard om dit op je cv te vermelden.

Wat je zeker zou moeten doen

Je cv een opfrisbeurt geven. Wees hierbij kritisch. Zijn de uitvoerige beschrijvingen van vakantiebaantjes van 15 jaar geleden wel relevant? Hoe noodzakelijk is het om per oud dienstverband een opsomming te geven van meer dan vijf hoofdtaken? En hoe recent is je foto eigenlijk? Na een review van je cv geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Je cv in de recycling dus. Wat het geheim daarvan is? ‘One man’s trash is another man’s treasure’; wat voor de ene vacature een harde eis is, kan bij een ander profiel juist niet van belang zijn.

Het is dus belangrijk om per vacature te onderzoeken wat er precies van je gevraagd wordt en hoe de bedrijfscultuur is. Op deze manier kun je per sollicitatie bepalen welke competenties en welke ervaringen je het meest naar voren laat komen. Je wil er natuurlijk niet achter komen dat als je die horeca-ervaring wél aan je cv had toegevoegd, je de ideale kandidaat zou zijn geweest voor één van deze financiële vacatures. Wij adviseren dan ook: ga uit van jezelf, je mogelijkheden, je vaardigheden en wees daarin vooral niet te bescheiden, maar wel eerlijk.

Spreid je winkansen

Een afwijzing heeft geen betrekking op jou als persoon, maar meer op het onvoldoende aansluiten van bepaalde skills of ervaring of het niet vermelden daarvan. Het is dus handig om je cv, brief en/of motivatie per sollicitatie op bedrijfs- of vacature specifieke details aan te passen. Zo spreid je op een eenvoudige, tijdbesparende manier je kansen, én blijf je tegelijkertijd trouw aan je eigen capaciteiten en kenmerken.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen vergroten op deze manier jouw winkansen. En als je dan alsnog niet meteen je droombaan binnen hengelt? Blijf in jezelf geloven!

Wil je nog meer hulp bij het solliciteren? Lees dan eens de blog over hoe je het beste uit je sollicitatiebrief haalt.

  • cv
  • tips
  • solliciteren

Log in