Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Wat kun je verwachten van een assessment?

31-10-2016 00:00:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Je hebt je droombaan op het oog en hebt de stap gezet om te gaan solliciteren. Voordat je wordt uitgenodigd voor een gesprek dien je soms aan bepaalde eisen te voldoen. Dit kan een profiel zijn dat het bedrijf zoekt, of een intelligentieniveau. Om inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid en je niveau vast te stellen worden vaak assessments afgenomen. Maar wat kun je van zo’n assessment verwachten? En wat houdt het eigenlijk in?

Wat is een assessment?

Een assessment is een psychologisch onderzoek waarbij er verschillende testen in de vorm van vragenlijsten, interviews en/of rollenspellen ingezet kunnen worden. Aan de hand van de testresultaten wordt er een inschatting gemaakt van hoe jij functioneert of hoe jij bent als persoon.

Er zijn veel soorten assessments. De bekendste is het selectie-assessment die wij ook bij Manpower gebruiken. Aan de hand van onder andere de testresultaten wordt gekeken of jij geschikt bent voor een bepaalde functie. Een assessment (bestaande uit een of meerdere testen) probeert te voorspellen hoe jij in een toekomstige functie zal functioneren.

Naast het selectie-assessment bestaan er ook nog ontwikkel-, loopbaan- en outplacementassessments. Die worden door Manpower minder vaak gebruikt. De verschillende soorten selectie-assessments die je via Manpower kunt verwachten worden hier toegelicht.

Capaciteitentesten

Met de capaciteitentest wordt gemeten op welk niveau je functioneert. Met andere woorden: deze onderdelen meten jouw werk- en denkniveau. Een capaciteitentest bestaat vaak uit verschillende onderdelen die los van elkaar of in combinatie met elkaar afgenomen kunnen worden. Er kan bij een capaciteitentest onderscheid gemaakt worden tussen verbale en numerieke testen. Daarnaast worden er vaak testen gebruikt waarbij in de opgaves verwezen wordt naar visuele informatie, zoals een plaatje van een kubus.

 • Verbale testen meten hoe goed jij geschreven informatie begrijpt, verwerkt en interpreteert. Wij gebruiken bijvoorbeeld testen waarbij we vragen welk woord niet in een reeks thuishoort. Ook zijn er testen waarbij wordt gevraagd welk woord op de plaats van het vraagteken ingevuld moet worden. Bijvoorbeeld:
  Aap staat tot dier als appel staat tot …?
  Het juiste antwoord is hier fruit.
 • Cijfermatige testen meten cijfermatig inzicht en kijken in welke mate jij in staat bent om aan de hand van cijfermatige informatie onderliggende regels te ontdekken en deze toe te passen. Ook meten deze testen hoe jij met cijfermatig materiaal werkt. Manpower gebruikt deze test ook en neemt bijvoorbeeld een online enquête in de vorm van een cijferreeksentest af. Hierbij dien je aan te geven welk cijfer volgt in de reeks. Bijvoorbeeld: 2 – 4 – 8 - ..?
  Het juist antwoord is hier 16.
 • Tenslotte wordt er nog veel gebruik gemaakt van figuurlijke testen. Deze testen richten zich op ruimtelijke intelligentie en worden ingezet om te kijken in welke mate jij ruimtelijke vraagstukken kunt oplossen. Een voorbeeld van een vraag uit een ruimtelijke test is hieronder weergeven:
  figuurlijke test

Persoonlijkheids- en gedragsvragenlijsten

Persoonlijkheidstesten worden veel gebruikt om een voorspelling te maken over het toekomstig presteren van een medewerker. Als kandidaat krijg je vaak een vragenlijst met een aantal stellingen waarbij je kunt aangeven in welke mate je het eens bent met de stelling. Deze vragen hebben vaak betrekking op bepaald voorkeursgedrag of een bepaalde karaktereigenschap. Bij persoonlijkheids- of gedragsvragenlijsten zijn er geen goede of foute antwoorden. Het gaat erom hoe jij bent en hoe jij je gedraagt en daarin is geen goed of fout.

Praktijksimulaties

Praktijksimulaties zijn nabootsingen van realistische situaties. Door te kijken hoe jij functioneert in een bepaalde (werk)situatie, probeert de test te voorspellen hoe jij je in de toekomst zal presteren. Bij Manpower maken wij ook gebruik van praktijksimulaties. We vragen kandidaten bijvoorbeeld om een typetest te maken om te kijken hoeveel aanslagen per minuut zij foutloos kunnen typen. Dit is iets wat belangrijk is voor veel administratieve of dienstverlenende functies. Ook kan het zijn dat je wordt gevraagd in te loggen in een systeem en hier handelingen uit te voeren. Zo’n test meet hoe jij werkt met computersystemen.

Daarnaast kan het voorkomen dat je tijdens een intakegesprek wordt gevraagd om een product te verkopen aan de Manpower consultant. We zullen dan kijken op welke manier jij dit doet om een inschatting te maken of jij dit in (bijvoorbeeld) een daadwerkelijke salesfunctie ook kunt.

Het selectie interview

Dit is misschien wel het meest bekende onderdeel van een assessment. Een interview kan telefonisch of facetoface plaatsvinden. Op deze pagina kun je lezen hoe je je kunt voorbereiden op een interview.

Daarnaast kun jij je voorbereiden door in ieder geval de volgende informatie door te nemen voorafgaand aan het telefonische interview:

 • Wat voor organisatie is het? Staat dit niet in de vacature van Manpower, bedenk dan wat jij graag wil weten over de organisatie en bewaar deze vragen voor het interview.
 • Wat zijn de werkzaamheden?
 • Wat biedt de organisatie jou?
 • Wat zijn de harde functie eisen en zachte functie eisen?

Ook is het zinvol om voorafgaand aan het interview informatie te verkrijgen via anderen. Zijn er mensen in jouw omgeving die al werken in de functie waarvoor jij hebt gesolliciteerd? Wat vinden zij zo leuk aan het bedrijf en/of de functie? Kunnen zij je nog meer vertellen over het bedrijf?

Bekijk hier ook de video met de tips hoe je je kunt voorbereiden op een interview.

Presentaties

Soms wordt je ook gevraagd om een presentatie te geven over een probleem of vaktechnisch onderwerp. Je mag dit voorbereiden, maar in veel gevallen heb je beperkt de tijd om dit op locatie te doen.

Bij Manpower vragen wij vaak aan kandidaten om zichzelf voor te stellen in een groep. We bekijken dan hoe jij spreekt voor een groep en wat de punten zijn die jij belangrijk vindt om te benoemen. Het is hierbij belangrijk dat jij duidelijk en rustig spreekt.

En nu in de praktijk!

Na het lezen van deze blog ben je op de hoogte van de verschillende soorten assessments die je via Manpower kunt verwachten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet jij precies wat je te doen staat.

Wil je weten hoe je jezelf inhoudelijk voorbereidt? Check het hier en bereid je voor!

 • assessments
 • solliciteren
 • sollicitatiegesprek

Log in