Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Wat kun je verwachten van een assessment?

31-10-2016 00:00:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Je hebt je droombaan op het oog en hebt de stap gezet om te solliciteren. Voordat je wordt uitgenodigd voor een gesprek dien je aan bepaalde eisen te voldoen. Dit kan een profiel zijn dat het bedrijf zoekt, of een bepaald intelligentieniveau. Om inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid en je niveau vast te stellen worden vaak assessments afgenomen. Maar wat kun je van zo’n assessment verwachten? Wat houdt het eigenlijk in en hoe bereid je je dan voor?

Wat is een assessment?

Een assessment is een psychologisch onderzoek waarbij er verschillende testen in de vorm van vragenlijsten, interviews en/of rollenspellen ingezet kunnen worden. Aan de hand van de testresultaten wordt er een inschatting gemaakt van hoe jij functioneert of hoe jij bent als persoon.

Er zijn veel soorten assessments. De bekendste is het selectie-assessment dat wij ook bij Manpower gebruiken. Aan de hand van onder andere de testresultaten wordt gekeken of jij geschikt bent voor een bepaalde functie. Een assessment (bestaande uit één of meerdere testen) probeert te voorspellen hoe jij in een toekomstige functie zult functioneren.

Naast het selectie-assessment bestaan er ook nog ontwikkel-, loopbaan- en outplacementassessments. Die worden door Manpower minder vaak gebruikt. In dit blog lichten we de verschillende soorten selectie-assessments toe die je via Manpower kunt verwachten én hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Capaciteitentesten

Met de capaciteitentest wordt gemeten op welk niveau je functioneert. Met andere woorden: deze test meet jouw werk- en denkniveau. Een capaciteitentest bestaat vaak uit verschillende onderdelen die los van elkaar of in combinatie met elkaar afgenomen worden. Er kan bij een capaciteitentest onderscheid gemaakt worden tussen verbale en numerieke testen. Daarnaast worden er vaak testen gebruikt waarbij in de opgaves verwezen wordt naar visuele informatie, zoals een plaatje van een kubus.

 • Verbale testen meten hoe goed jij geschreven informatie begrijpt, verwerkt en interpreteert. Wij gebruiken bijvoorbeeld testen waarbij we vragen welk woord niet in een reeks thuishoort. Ook zijn er testen waarbij wordt gevraagd welk woord op de plaats van het vraagteken ingevuld moet worden. Bijvoorbeeld:
  Aap staat tot dier zoals appel staat tot …?
  Het juiste antwoord is hier fruit.
 • Cijfermatige testen meten cijfermatig inzicht en kijken in welke mate jij in staat bent om aan de hand van cijfermatige informatie onderliggende regels te ontdekken en deze toe te passen. Manpower gebruikt deze test ook en neemt bijvoorbeeld een online enquête in de vorm van een cijferreeksentest af. Hierbij dien je aan te geven welk cijfer volgt in de reeks. Bijvoorbeeld: 2 – 4 – 8 - ..?
  Het juist antwoord is hier 16.
 • Tenslotte wordt er nog veel gebruik gemaakt van figuurlijke testen. Deze testen richten zich op ruimtelijke intelligentie en worden ingezet om te kijken in welke mate jij ruimtelijke vraagstukken kunt oplossen. Een voorbeeld van een vraag uit een ruimtelijke test is hieronder weergeven:
  figuurlijke test

Persoonlijkheids- en gedragsvragenlijsten

Persoonlijkheidstesten worden veel gebruikt om een voorspelling te doen over het toekomstig presteren van een medewerker. Als kandidaat krijg je vaak een vragenlijst met een aantal stellingen waarbij je kunt aangeven in welke mate je het eens bent met de stelling. Deze vragen hebben vaak betrekking op bepaald voorkeursgedrag of een bepaalde karaktereigenschap. Bij persoonlijkheids- of gedragsvragenlijsten zijn er geen goede of foute antwoorden. Het gaat erom hoe jij bent en hoe jij je gedraagt.

 

3 tips om je voor te bereiden  

Ze zeggen niet voor niets ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Met deze drie tips wordt jouw voorbereiding een eitje en start je met een gerust hart aan jouw assessment!

 • Begin op tijd. Pas de avond van te voren beginnen aan je voorbereiding? Beter van niet! Plan een week in om te kijken wat van je wordt verwacht. Kijk of je hier online informatie over kunt vinden. Zo voorkom je veel last minute stress.
 • Zoek uit hoe er wordt getest. Er zijn veel verschillende soorten testen. Nogal zonde om je voor te bereiden op een test die je niet krijgt, toch? Probeer via je contactpersoon te achterhalen welke tests worden gebruikt in jouw sollicitatieprocedure.
 • Oefen, oefen oefen! Het maken van een test is altijd spannend en kan ook lastig zijn. Gelukkig zijn er veel websites, zoals 123test, waar je kunt oefenen. Zo voel je je zekerder voor de échte test en weet je wat je kunt verwachten.

En nu in de praktijk!

Na het lezen van dit blog ben je op de hoogte van de verschillende soorten assessments die je via Manpower kunt verwachten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet jij precies wat je te doen staat.

Wil je weten hoe je jezelf inhoudelijk voorbereidt? Check het hier en bereid je voor!

 • assessments
 • solliciteren
 • sollicitatiegesprek

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in