Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Aan het werk in ploegendiensten: zo zit dat 

8-2-2017 00:00:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Of je nu een nachtdier of een dagdier bent: we hebben allemaal zo onze voorkeur om bepaalde uren wel of niet te werken. Gaat jouw voorkeur uit naar ‘s avonds, ‘s nachts of op bijzondere dagen werken? Mooi, want daar zit een extraatje aan vast in de vorm van een percentage van je salaris, bovenop je loon. Deze toeslag is wettelijk vastgesteld en dit houdt in dat je recht hebt op minimaal hetzelfde percentage als de vaste werknemers van het bedrijf waar jij werkzaam bent.

Ploegendienst, wat is dat?

Werk je in een periode van 24 uur 2 of meer afwisselende diensten? Dan is er sprake van een ploegendienst. Tijdens zo’n dienst is een groep werknemers verantwoordelijk voor het te verrichten werk. Als hun dienst erop zit komt de volgende ploeg die het werk van hen overneemt. Het werk gaat 24 uur door en stopt nooit. Om te werken in ploegendiensten moet je fysiek fit zijn en in staat zijn om zwaar werk te doen. ‘s Nachts bedien je machines en verhelp je storingen. Hiervoor moet je uithoudingsvermogen optimaal zijn. Naast ploegendienst heb je ook onregelmatigheidsdiensten. Dit betekent dat je buiten de normale kantooruren van 9 tot 18 uur, ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend een dienst draait.

Er zijn verschillende varianten op de ploegendienst:

  • Er is de tweeploegendienst, waarbij de ene ploeg de ene week van ’s morgens vroeg tot ’s middags werkt en de andere week van ’s middags tot in de avond.
  • Er is de drieploegendienst, waarbij er ploegen in de ochtend, middag én avond starten.
  • En er is een vijfploegendienst, dat in de praktijk heel veel varianten kent. Je wisselt dan, bijvoorbeeld, drie late diensten af met twee vrije dagen of werkt zes dagen achter elkaar, waarna je vier dagen vrij bent.

Cijfers

Volgens het CBS geeft 11,3% van de werkzame bevolking aan wel eens in ploegen te werken. Dit percentage is door de jaren heen weinig veranderd, mede door de beroepen waarin het werken in ploegen vanzelfsprekend is. Denk bijvoorbeeld aan beroepen in de industrie, verpleging en bij de politie.

Bijna zes op de tien werknemers werkt volgens onregelmatige tijden, zo stelt het CBS. Dit is hoger dan het gemiddelde van de rest van Europa. 50% van deze werknemers werkt in de avonduren en 50% werkt ook soms of regelmatig op zaterdag. De cijfers voor werknemers die in de nacht werken zijn aanzienlijk lager. Eén op de tien werknemers werkt wel eens ’s nachts. Over het algemeen ligt het salaris van deze beroepen rond modaal. Wat hierbij een groot voordeel is, is de toeslag die ze bovenop het salaris verdienen.

Wat levert werken in een ploegendiensten jou op?

Omdat je onregelmatige werktijden werkt of ploegendiensten draait, heb je recht op een bruto compensatie. Dit betekent dat je voor de werktijden die je gewerkt hebt een percentage van je salaris bovenop je loon uitbetaald krijgt. Als je veel van dit soort diensten werkt, kan dit flink oplopen. De toeslag die je verdient hangt af van de hoeveelheid gewerkte uren en op welke dagen je deze diensten gedraaid hebt. Als je op feestdagen werkt levert dit meer op dan op een normale doordeweekse dag waarin je ‘s nachts aan het werk gaat.

De vrijheid om jezelf in te roosteren

Om werk en privé beter in elkaar over te laten gaan wordt er van de werknemers verwacht dat ze wisselende diensten draaien, ook overdag. Als je overdag werkt heb je geen recht op een toeslag bovenop je salaris. Zo hoeft de werkgever niet meer te betalen en heb jij ‘s nachts en ‘s avonds vrij. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om het personeel zelf hun uren in te laten roosteren. Zo wordt de kans op ziekteverzuim aanzienlijk verkleind en werknemers die hun eigen diensten indelen zijn over het algemeen een stuk gelukkiger.

Gezondheid staat voorop

Omdat een wisselend rooster een grote impact kan hebben op je gezondheid zien wij toe op een gezond ritme. Je rooster kan het beste bestaan uit een reeks nachtdiensten achter elkaar in plaats van de ene dag overdag werken en de volgende dag een nachtdienst te draaien. Daarnaast is het van belang om voldoende rust te nemen tussen de diensten door.

Wij hebben een ruim aanbod aan vacatures waarbij je in ploegen of volgens onregelmatige tijden aan de slag kunt. Bekijk deze vacatures.

  • ploegendiensten
  • salaris

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
mei 18
Op naar een nieuwe baan

Zo leuk kan een eerste werkweek zijn

maandag 14 mei 2018 Begin je bij knab, dan begin je niet zomaar ergens. Allereerst omdat je in veel gevallen eerst nog opgeleid wordt, zodat je de juiste certificaten hebt. 

Log in