Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Teambuilding: meer dan alleen gezelligheid 

2-9-2019 13:18:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Iedereen heeft er wel ervaring mee: werken in teams. Of het nu op je werk, op school of bij je sportvereniging is. Teams zijn belangrijk, maar een goed functionerend team komt niet zomaar tot stand. Zoals mister Ford altijd zei: ‘Samenkomen is stap één. Bij elkaar blijven is vooruitgaan en samenwerken is succes.’

Het is dus niet alleen belangrijk dat vooraf de juiste mensen bij elkaar worden gezet, maar het is ook belangrijk dat zij kunnen samenwerken. En dat is nog wel eens een hele uitdaging. Daarom is teambuilding voor zowel nieuwe als bestaande teams zeer relevant.

Voordeel van teambuilding

De laatste jaren heeft teambuilding vooral een gezelligheidsimago gekregen. Van borrels tot wandklimmen, niets is te gek. En alhoewel gezelligheid zeker belangrijk is, heeft teambuilding nog veel meer voordelen. Hieronder zetten we ze even voor je op een rij:

  • Het bevordert betrokkenheid en onderling vertrouwen.
  • Het zorgt voor betere onderlinge communicatie en efficiënter werken.
  • Het zorgt voor meer creativiteit.
  • Het zorgt voor meer en betere ideeën.
  • Het zorgt voor een hogere productiviteit.
  • Het zorgt voor meer passie en plezier in het team.
  • De motivatie en gedrevenheid in het team neemt toe.
  • Het bevordert de collegialiteit en de energie in het team.

Vormen van teambuilding

Er zijn verschillende vormen van teambuilding te onderscheiden. Zo kun je kiezen om op een formele manier je team een boost te geven, maar ook op een informele manier (en ja, hier komt de gezelligheid om de hoek kijken). Laat je hieronder inspireren.

Formeel

Voor formele vormen van teambuilding worden allerlei verschillende workshops aangeboden. Deze workshops zijn erop gericht om elkaar te leren kennen, maar ook om de samenwerking te verbeteren. Hierbij wordt er veel aandacht besteed aan communicatie, feedback en vertrouwen. Er zijn twee verschillende soorten formele workshops te onderscheiden: workshops die gericht zijn op groepsdynamiek en workshops die gericht zijn op inhoud. Bij groepsdynamiek wordt er veel aandacht besteed aan communicatie en de sterke en zwakke punten van het team. Bij inhoud wordt er een concreet probleem in het team aangepakt.

Informeel

Dat sporten een positieve invloed heeft op de productiviteit weten we al langer. Dus hoe fijn is het als je ook nog eens je teamspirit kan verhogen? Ga daarom eens sporten met je team. Organiseer bijvoorbeeld een sportdag op je werk of daag je team eens uit en ga voor een dagje Mud Masters.

Het gezellige imago van teambuilding is zeker te danken aan allerlei uitjes. Zo is er bijvoorbeeld een escaperoom speciaal gericht op teambuilding, kun je djembé leren spelen, kun je deelnemen aan een moordspel of kun je een stad in Nederland ontdekken met de Citygame. Niets is te gek en aan het einde van de dag weet je zeker dat het met de sfeer in je team wel goed zit. Trek dus snel je baas of manager aan de mouw voor een gezellig uitje.

Wil je meer tips om het beste uit je werk te halen? Lees dan de blog over hoe je beter kunt communiceren op je werk.

  • teambuilding
  • samenwerken

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in