Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.
Werk je in de logistiek of productie, bijvoorbeeld als havenarbeider of magazijnmedewerker, dan is veiligheid een belangrijk onderdeel van je werk. Hoofd, schouders, knie en teen: er valt heel wat te beschadigen als je aan het slepen, sjouwen, bewerken, produceren of rondrijden bent.
Het goede nieuws is dat er ook heel wat te beschermen valt. Die bescherming nemen zowel je werkgever als wij bij Manpower heel serieus. We leggen je uit welke soorten bescherming er allemaal zijn.
Waar je ook werkt: je manager verwacht van je dat je je hoofd erbij houdt. Het dragen van een veiligheidshelm beschermt je als werknemer tegen verwondingen aan je hoofd die kunnen ontstaan door stoten of vallende voorwerpen. In de bouw, op plekken waar met hijskranen wordt gewerkt en in verschillende productiebedrijven is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. Een rond blauw bord, met daarop een witte afbeelding van een helm laat zien wanneer het dragen van zo’n helm verplicht is. Een goede helm is prettig om te dragen en kenmerkt zicht daarom volgens arboportaal.nl door:
De juiste bril: oogbescherming Of je nu timmerman, technisch operator, laborant of röntgenspecialist bent: (blijvend) oogletsel zit in een klein hoekje. Alleen al de kleinste splinter of druppel (gevaarlijke) vloeistof kan blijvend letsel aan je ogen veroorzaken. Maar ook niet tastbare factoren, zoals uv-straling of extreem fel licht kunnen voor schade zorgen. Om dat te voorkomen wordt voor diverse beroepen en/of werkzaamheden het dragen van een veiligheidsbril aangeraden of zelfs verplicht. Belangrijk om te weten is dat de tijd van blootstelling aan de mogelijk schadelijke elementen zo kort mogelijk moet zijn. Maar soms is er geen keuze. Er zijn in dat geval drie soorten brillen die je kan dragen ter bescherming tijdens je werk: Veiligheidsbril: deze lijkt qua montuur op een gewone bril, maar de glazen zijn van speciaal materiaal. Ze zijn van gehard glas of polycarbonaat. Overzetbril: wordt over een gewone bril gezet om deze te beschermen tegen beschadiging. Ruimzichtbril: beschermt de ogen en de eigen bril en biedt rondom de ogen bescherming tegen stof. Naast deze brillen zijn er ook nog de laskappen die worden gedragen door lassers en andere werknemers in de metaalbewerking, maar dat zijn bijna geen brillen meer te noemen. Desalniettemin zijn die kappen een ontzettend belangrijke bescherming in de metaalindustrie!
Of je nu timmerman, technisch operator, laborant of röntgenspecialist bent: (blijvend) oogletsel zit in een klein hoekje. Alleen al de kleinste splinter of druppel (gevaarlijke) vloeistof kan blijvend letsel aan je ogen veroorzaken. Maar ook niet tastbare factoren, zoals uv-straling of extreem fel licht kunnen voor schade zorgen. Om dat te voorkomen wordt voor diverse beroepen en/of werkzaamheden het dragen van een veiligheidsbril aangeraden of zelfs verplicht. Belangrijk om te weten is dat de tijd van blootstelling aan de mogelijk schadelijke elementen zo kort mogelijk moet zijn. Maar soms is er geen keuze. Er zijn in dat geval drie soorten brillen die je kan dragen ter bescherming tijdens je werk:
Naast deze brillen zijn er ook nog de laskappen die worden gedragen door lassers en andere werknemers in de metaalbewerking, maar dat zijn bijna geen brillen meer te noemen. Desalniettemin zijn die kappen een ontzettend belangrijke bescherming in de metaalindustrie!
Operators die dag in dag uit in de buurt van (luidruchtige) machines werken, zweren bij goede gehoorbescherming. De operators van Albumprinter krijgen bijvoorbeeld oordoppen beschikbaar gesteld door hun werkgever, maar in veel gevallen wordt er ook echt een geluidswerende koptelefoon gebruikt. Bijvoorbeeld op een bouwplaats. Het is goed om te weten dat er volgens de Arbowet regels zijn bepaald omtrent het aanraden of verplichten van gehoorbescherming. Vraag bij je werkgever of uitzendbureau na wat de waardes zijn, om ervoor te kunnen zorgen dat je zo goed mogelijk beschermd aan het werk bent.
Net als in het verkeer is er op veel werkplekken het risico om over het hoofd te worden gezien. Dat kan zijn omdat je in het donker werkt, bijvoorbeeld ‘s nachts in verband met wegwerkzaamheden. In zulke gevallen draag je altijd zogenoemde signaalkleding: reflecterende kleding, vaak oranje of geel, die je ervoor zorgt dat je bijna niet meer te missen bent. Andere manieren om jezelf te beschermen tegen bepaalde risico’s zijn:
De bescherming van de knieën is ontzettend belangrijk voor bijvoorbeeld stratenmakers. Tijdens deze werkzaamheden wordt er voortdurende druk uitgeoefend op de knieën, waardoor er op zowel korte als lange termijn letsel en blessures kunnen ontstaan. Daarnaast zullen ook loodgieters en tegelzetters gebaat zijn bij goede bescherming. Hoe bepaal je nu wat echt goede bescherming is? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor de juiste kniebescherming. Snickers Workwear legt uit:
Handschoenen zijn een geliefde vorm van bescherming in diverse branches. De gebruikelijke werkplekken ken je ongetwijfeld: in de haven, in de logistiek of in de bouw. In ieder geval op plekken waar je veel moet sjouwen. Maar wist je dat ook bij een postsorteerbedrijf handschoenen door de werkgever geleverd worden om zijn werknemers te beschermen, bijvoorbeeld tegen vieze inkt en papercuts? Elke situatie vraagt om een ander type handschoen. Het letsel dat je tijdens het sorteren van post op kan lopen is naar alle waarschijnlijkheid anders dan wanneer je met chemische stoffen werkt. Er zijn daarom verschillende soorten handschoenen: bescherming tegen hitte, of juist kou, maar ook handschoenen die beschermen tegen chemische stoffen (op je huid), elektriciteit of vibratie. Overleg dus altijd goed welke handschoenen jou in je dagelijkse werkzaamheden het beste zullen beschermen.
Voor stalen zenuwen ben je altijd nog zelf verantwoordelijk, maar bij stalen neuzen in je schoenen helpen zowel je werkgever als Manpower je graag. De bescherming van je voeten en tenen zijn belangrijk als deze op dagelijkse basis beschadigd kunnen raken. Dit geldt voor banen in productie en de bouw, wanneer je met zware metalen of in de buurt van grote, zware machines werkt. Bij een goede veiligheidsschoen kun je aan de volgende modellen en werkplekken denken:
En, als we het er dan toch over hebben: wist je dat klompen in principe ook als veiligheidsschoenen kunnen (of konden) worden beschouwd? Het loopt natuurlijk voor geen meter, maar dit Oudhollandse schoeisel deed jarenlang dienst als beschermende kleding op de boerderij.
Omdat er volgens de Arbowet richtlijnen zijn vastgelegd over de bescherming van werknemers, is het in veel gevallen zo dat een werkgever de kleding betaalt, vergoedt of standaard aanlevert bij indiensttreding. Ook Manpower biedt in sommige gevallen beschermende kleding aan, zoals werkschoenen met stalen neuzen voor diverse banen in de productie of logistiek. Dat gezegd te hebben, elke baan en werkgever heeft zijn eigen regels en voorwaarden. Het is dan ook de moeite waard om, wanneer je in onderhandeling bent over je contract, na te vragen of je bescherming nodig hebt en wie dat regelt en betaalt.
Heb jij na het lezen van dit artikel interesse in werk in de Chemische- of Staalindustrie? Bekijk de vacatures voor de Chemische-industrie en de vacatures voor de Staalindustrie.