Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

De verschillende soorten beschermende kleding voor tijdens je werk

12-4-2017 00:00:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Werk je in de logistiek of productie, bijvoorbeeld als havenarbeider of magazijnmedewerker, dan is veiligheid een belangrijk onderdeel van je werk. Hoofd, schouders, knie en teen: er valt heel wat te beschadigen als je aan het slepen, sjouwen, bewerken, produceren of rondrijden bent.

Het goede nieuws is dat er ook heel wat te beschermen valt. Die bescherming nemen zowel je werkgever als wij bij Manpower heel serieus. We leggen je uit welke soorten bescherming er allemaal zijn.

Een goede helm: de juiste hoofdbescherming

Waar je ook werkt: je manager verwacht van je dat je je hoofd erbij houdt. Het dragen van een veiligheidshelm beschermt je als werknemer tegen verwondingen aan je hoofd die kunnen ontstaan door stoten of vallende voorwerpen. In de bouw, op plekken waar met hijskranen wordt gewerkt en in verschillende productiebedrijven is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. Een rond blauw bord, met daarop een witte afbeelding van een helm laat zien wanneer het dragen van zo’n helm verplicht is. Een goede helm is prettig om te dragen en kenmerkt zicht daarom volgens arboportaal.nl door:

 • Binnenwerk met een goede pasvorm en een schaal van lichtgewicht materiaal.
 • Een traploos verstelbare hoofdband voorzien van linnen en met leer bekleed.
 • Een brede hoofdband die horizontaal en verticaal direct tegen het hoofd ligt.
 • Een binnenwerk met een zweetband tegen het voorhoofd.
 • Een kinriem die de oren niet afdekt.
 • Eventueel te combineren met andere beschermingsmiddelen, zoals gehoor- en gelaatsbescherming.
 • Te dragen met een wintermuts en winterband.
 • Afdekbare ventilatieopeningen.
 • Gemak in onderhoud & hygiëne.

De juiste bril: oogbescherming

Of je nu timmerman, technisch operator, laborant of röntgenspecialist bent: (blijvend) oogletsel zit in een klein hoekje. Alleen al de kleinste splinter of druppel (gevaarlijke) vloeistof kan blijvend letsel aan je ogen veroorzaken. Maar ook niet tastbare factoren, zoals uv-straling of extreem fel licht kunnen voor schade zorgen. Om dat te voorkomen wordt voor diverse beroepen en/of werkzaamheden het dragen van een veiligheidsbril aangeraden of zelfs verplicht. Belangrijk om te weten is dat de tijd van blootstelling aan de mogelijk schadelijke elementen zo kort mogelijk moet zijn. Maar soms is er geen keuze. Er zijn in dat geval drie soorten brillen die je kan dragen ter bescherming tijdens je werk:

 • Veiligheidsbril: deze lijkt qua montuur op een gewone bril, maar de glazen zijn van speciaal materiaal. Ze zijn van gehard glas of polycarbonaat.
 • Overzetbril: wordt over een gewone bril gezet om deze te beschermen tegen beschadiging.
 • Ruimzichtbril: beschermt de ogen en de eigen bril en biedt rondom de ogen bescherming tegen stof.

Naast deze brillen zijn er ook nog de laskappen die worden gedragen door lassers en andere werknemers in de metaalbewerking, maar dat zijn bijna geen brillen meer te noemen. Desalniettemin zijn die kappen een ontzettend belangrijke bescherming in de metaalindustrie!

Regels voor gehoorbescherming

Operators die dag in dag uit in de buurt van (luidruchtige) machines werken, zweren bij goede gehoorbescherming. De operators van Albumprinter krijgen bijvoorbeeld oordoppen beschikbaar gesteld door hun werkgever, maar in veel gevallen wordt er ook echt een geluidswerende koptelefoon gebruikt. Bijvoorbeeld op een bouwplaats. Het is goed om te weten dat er volgens de Arbowet regels zijn bepaald omtrent het aanraden of verplichten van gehoorbescherming. Vraag bij je werkgever of uitzendbureau na wat de waardes zijn, om ervoor te kunnen zorgen dat je zo goed mogelijk beschermd aan het werk bent.

 • Bij 80 dB(A) begint het gevaar van lawaaislechthorendheid bij werknemers. Boven deze waarde is je werkgever volgens de Arbowet verplicht je gehoorbescherming aan te bieden. De noodzaak van dit volume moet ook in de RI&E worden opgenomen. Er zullen dan ook maatregelen moeten worden getroffen.
 • Bij 83 dB(A) is het geluidsvolume twee keer zo hoog en mag je nog maar vier uur zonder gehoorbescherming werken. Voorwaarde is dat er geen onacceptabel grote kans op gehoorschade mag bestaan. In de overige vier uur mag dan geen hoog geluidsniveau meer voorkomen.
 • Als werknemer ben je sowieso verplicht gehoorbescherming te gebruiken als de dagdosis gemiddeld hoger is dan 85 dB(A).

Jassen & broeken

Net als in het verkeer is er op veel werkplekken het risico om over het hoofd te worden gezien. Dat kan zijn omdat je in het donker werkt, bijvoorbeeld ‘s nachts in verband met wegwerkzaamheden. In zulke gevallen draag je altijd zogenoemde signaalkleding: reflecterende kleding, vaak oranje of geel, die je ervoor zorgt dat je bijna niet meer te missen bent. Andere manieren om jezelf te beschermen tegen bepaalde risico’s zijn:

 • Vlamdovende of vlamvertragende kleding, bijvoorbeeld voor laswerkzaamheden.
 • UV-werende kleding.
 • Vloeistofdichte kleding voor het werken met vloeistoffen, zoals vloeibare chemicaliën, waaronder zuren en/of oplosmiddelen.
 • Wegwerpkleding voor werk in zeer stoffige ruimten of bij werkzaamheden die veel deeltjes veroorzaken, zoals verfspuiten.

Kniebescherming

De bescherming van de knieën is ontzettend belangrijk voor bijvoorbeeld stratenmakers. Tijdens deze werkzaamheden wordt er voortdurende druk uitgeoefend op de knieën, waardoor er op zowel korte als lange termijn letsel en blessures kunnen ontstaan. Daarnaast zullen ook loodgieters en tegelzetters gebaat zijn bij goede bescherming. Hoe bepaal je nu wat echt goede bescherming is? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor de juiste kniebescherming. Snickers Workwear legt uit:

 • De maat van je werkbroek. Als de broekspijpen te lang of te kort zijn zitten de kniestukzakken niet op de goede plek. Wanneer je dan een kniebeschermer in de kniezak doet zal deze te hoog of te laag zitten om de knieën goed te kunnen beschermen.
 • De snit van je broek speelt een rol. Als je knielt in een broek met rechte pijpen verschuift de stof van de knie naar de zijkant. Wanneer je hier een kniebeschermer aan toevoegt zal ook deze naar de zijkant verschuiven. Ga daarom op zoek naar een werkbroek met een zogenaamd Twisted Leg design. Dit type broekspijpen houdt de kniestukzak op de goede plaats bij het knielen en zorgt zo voor een betere bescherming.
 • Het ontwerp van de kniebeschermer heeft een grote invloed op de pasvorm. Hij zou niet alleen de knieschijf moeten beschermen, maar ook het gebied eromheen. Een goed ontworpen kniebeschermer sluit rondom de knie aan en voorkomt dat je knie van de beschermer afglijdt.

Bescherm je handen

Handschoenen zijn een geliefde vorm van bescherming in diverse branches. De gebruikelijke werkplekken ken je ongetwijfeld: in de haven, in de logistiek of in de bouw. In ieder geval op plekken waar je veel moet sjouwen. Maar wist je dat ook bij een postsorteerbedrijf handschoenen door de werkgever geleverd worden om zijn werknemers te beschermen, bijvoorbeeld tegen vieze inkt en papercuts?

Elke situatie vraagt om een ander type handschoen. Het letsel dat je tijdens het sorteren van post op kan lopen is naar alle waarschijnlijkheid anders dan wanneer je met chemische stoffen werkt. Er zijn daarom verschillende soorten handschoenen: bescherming tegen hitte, of juist kou, maar ook handschoenen die beschermen tegen chemische stoffen (op je huid), elektriciteit of vibratie. Overleg dus altijd goed welke handschoenen jou in je dagelijkse werkzaamheden het beste zullen beschermen.

Werkschoenen

Voor stalen zenuwen ben je altijd nog zelf verantwoordelijk, maar bij stalen neuzen in je schoenen helpen zowel je werkgever als Manpower je graag. De bescherming van je voeten en tenen zijn belangrijk als deze op dagelijkse basis beschadigd kunnen raken. Dit geldt voor banen in productie en de bouw, wanneer je met zware metalen of in de buurt van grote, zware machines werkt. Bij een goede veiligheidsschoen kun je aan de volgende modellen en werkplekken denken:

 • Een lage werkschoen, geschikt voor mensen die veel moeten bukken en knielen. In een hoog model schoen is het lastiger de voet te bewegen, waardoor deze schoen niet aangeraden wordt voor bijvoorbeeld operators en loodgieters.
 • Een hoge werkschoen. Deze wordt veel gedragen in de bouw. De schoen biedt voldoende steun en bescherming van je achillespezen.
 • Laarzen worden veelal gebruikt in een natte of vochtige werkomgeving. Van belang is dan natuurlijk wel dat ze ook echt waterdicht zijn. Hierdoor kan er in sommige gevallen besloten worden niet voor leren laarzen, maar voor kunststof laarzen te kiezen. Bijvoorbeeld bij te vochtige omstandigheden en wanneer er gewerkt wordt met chemicaliën waartegen leer onvoldoende bescherming biedt.

En, als we het er dan toch over hebben: wist je dat klompen in principe ook als veiligheidsschoenen kunnen (of konden) worden beschouwd? Het loopt natuurlijk voor geen meter, maar dit Oudhollandse schoeisel deed jarenlang dienst als beschermende kleding op de boerderij.

Vergoeding van beschermende materialen: wie betaalt wat?

Omdat er volgens de Arbowet richtlijnen zijn vastgelegd over de bescherming van werknemers, is het in veel gevallen zo dat een werkgever de kleding betaalt, vergoedt of standaard aanlevert bij indiensttreding. Ook Manpower biedt in sommige gevallen beschermende kleding aan, zoals werkschoenen met stalen neuzen voor diverse banen in de productie of logistiek. Dat gezegd te hebben, elke baan en werkgever heeft zijn eigen regels en voorwaarden. Het is dan ook de moeite waard om, wanneer je in onderhandeling bent over je contract, na te vragen of je bescherming nodig hebt en wie dat regelt en betaalt.

Heb jij na het lezen van dit artikel interesse in werk in de Chemische- of Staalindustrie? Bekijk de vacatures voor de Chemische-industrie en de vacatures voor de Staalindustrie

 • beschermende kleding
 • werkkleding

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in