Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Werkgevers in de logistieke sector strijden om talentvolle medewerkers

“Alleen met aandacht voor soft skills kom je tot duurzame matches”

#014 Logistiek zet in op soft skills bij werving talent
door Lotte de Wit
22 februari 2018
4 minuten
Versie 1 - 22 februari 2018

10% van de Nederlandse werkgelegenheid is in de logistieke sector te vinden. De sector is goed voor ruim 750.000 banen. En dat aantal groeit alleen maar verder. Geschat wordt dat Nederland tot het jaar 2030 zo’n 350.000 nieuwe logistiek medewerkers nodig heeft. Het is voor veel werkgevers een raadsel hoe ze al hun vacatures gevuld moeten krijgen. Ook Anouk Taribuka, HR Adviseur van XPO Logistics in Mijdrecht zag zichzelf worstelen met die uitdaging.

“Waar vinden we in de huidige krappe arbeidsmarkt logistiek personeel met de juiste skills en hoe verleiden we ze bij ons te solliciteren?” schetst Anouk het vraagstuk waar ze vorig jaar voor kwam te staan toen ze aan de slag ging als HR Adviseur bij XPO in Mijdrecht. “Zonder kennis van de arbeidsmarkt en een uitgebreid netwerk van ambitieuze talenten, kun je als werkgever sowieso achteraan in de rij aansluiten.”

De uitdaging van XPO Logistics

XPO Logistics behoort tot de top tien van wereldwijde leveranciers van transport en logistieke diensten. In Nederland groeit het bedrijf als kool: medio 2017 opende het concern in Mijdrecht de vierde nieuwe locatie op Hollandse bodem binnen korte tijd. Vanuit dit distributiecentrum verzorgt XPO Logistics activiteiten voor Hudson's Bay, het nieuwe grote warenhuis op de Nederlandse markt. Anouk Taribuka is hier HR Adviseur maar zag zichzelf na haar aanstelling in juni 2017 meer in de weer met recruitering dan met HR-zaken. “Er stonden maar liefst zestien teamleider-vacatures open. En we zochten bepaald geen ‘standaard teamleiders’…..”

Logistiek talent met ondernemersdrang

“XPO Logistics in Mijdrecht is een start up in hart en nieren en dat betekent dat we mensen nodig hebben met een bepaalde mate van ondernemersdrang. Die stressbestendig zijn en ertegen kunnen dat nog lang niet alles hier geregeld is. Die het leuk vinden om hun eigen stempel te drukken op deze organisatie-in-wording en die niet zenuwachtig worden als de ICT wat kinderziektes heeft. Wie denkt hier in een gespreid bedje te komen, heeft het mis.”

Opdrachtgever én kandidaat gelukkig

Zie hier ook meteen een belangrijk component voor de zoekvraag die XPO Logistics neerlegde bij Manpower. Anouk: “We hebben de consultants van Manpower gevraagd kandidaten echt door te zagen op motivatie en karaktereigenschappen. Natuurlijk nam Manpower ook de selectie op basis van de eerste harde criteria uit handen. Maar het echte verschil maakten de werving en selectie specialisten door te kijken naar de zogenaamde soft skills van kandidaten. Alleen dan kom je tot duurzame matches waar niet alleen wij als opdrachtgever maar ook de kandidaten zelf gelukkig van worden.”

Competentieprofielen

De recruiter die vanuit Manpower voor XPO Logistics aan de slag ging, stak eerst tijd in het leren kennen van het bedrijf. “Ze sprak met verschillende stakeholders binnen XPO, nam de sfeer goed in zich op en dacht op die manier mee over wat we nodig hadden. Ze stelde heldere competentieprofielen op die de leidraad gingen vormen in de werving en selectieprocedure. Toen ging ze aan de slag met het doorzoeken van haar netwerk. Al binnen twee weken leverde dat de eerste kandidaten op. Zoals een jongen die solliciteerde voor de functie van Voorraadbeheerder. Hij is echt middenin de chaos ingestapt, moest even wennen maar draaide binnen no time op volle toeren mee. Manpower heeft hem goed ingeschat.”

Pull-factoren

Gespecialiseerde werving en selectie-consultants vormen de schakel tussen werkgever en werknemer. In de huidige krappe arbeidsmarkt realiseren zij zich maar al te goed dat ze extra gas moeten geven. En dat meer aandacht moeten besteden aan ‘pull-factoren’: de redenen na primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden om ergens te gaan én blijven werken. Anouk: “Herkenbaar. De krappe arbeidsmarkt heeft ook voor ons consequenties. We hebben te maken met verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden-pakketten. Die stellen grenzen aan wat je kritische en veeleisende kandidaten kunt bieden. Bovendien is onze bereikbaarheid niet optimaal. Mijdrecht ligt ingeklemd tussen Schiphol, Utrecht en Amsterdam. Allemaal plekken die goed met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Mijdrecht ligt afgelegen en dat is in de huidige markt vaak een deal breaker voor kandidaten. Werving en selectie consultants kennen deze problematiek en weten ook wat je als werkgever kunt doen om toch aantrekkelijk te zijn voor logistiek talent. Zij weten kandidaten te verleiden door ze juist het unieke karakter van onze locatie te laten zien: onze ondernemersgeest en de vrijheid van een start-up.”

Alle zorg uit handen

“Het uitbesteden van een gedeelte van de werving en selectie van het personeel aan een recruiter die een breed netwerk heeft, zorgt ervoor dat ik meer te kiezen heb. En dat ik uiteindelijk medewerkers aanneem die zich voor langere tijd verbinden aan XPO, die er met hart en ziel voor gaan en echt op hun plek zitten bij ons. Daarnaast betekent uitbesteden ook simpelweg tijdsbesparing. Zodat ik meer tijd heb om me als HR Adviseur te richten op hetgeen waar ik voor ben aangenomen: goed zorgen voor de ontwikkeling en het welzijn van onze medewerkers.”

Werving en selectie werkt voor XPO Logistics! En voor jou?

Neem contact met ons op om te kijken naar de kansen die er zijn voor het invullen van jouw vacatures.

Kom in contact

Beoordeel dit artikel

#014 Logistiek zet in op soft skills bij werving talent
door Lotte de Wit
22 februari 2018
4 minuten
Versie 1 - 22 februari 2018

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

Anderen lezen ook deze artikelen