Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Do’s en dont’s in je proefperiode

#135 Do’s en dont’s in je proefperiode
door Bregje van Grinsven
13 november 2017
2 minuten

Een nieuwe baan in altijd spannend. Zeker de eerste maand wanneer jij nog in je proefperiode zit. Je proefperiode is namelijk een periode van (vaak) een maand om te kijken of jij en je nieuwe werkgever een goede match zijn. Een hele spannende tijd die je graag zo goed mogelijk doorkomt. Daarom delen wij vandaag de do’s en dont’s van je proefperiode zodat jij met een gerust hart van start gaat met je nieuwe baan!

1) Investeer tijd in je collega’s

Het is belangrijk om tijd te investeren in je nieuwe collega’s. Je moet waarschijnlijk veel met ze gaan samenwerken en daarom is het van belang dat je ze goed leert kennen. Plan bijvoorbeeld gesprekjes in om kennis te maken of ga eens een kopje koffie drinken of lunchen met je nieuwe collega’s. Op deze manier kun jij er achterkomen wat je collega’s doen binnen het bedrijf en of jullie eventueel gemeenschappelijke interesses hebben.

2) Stel vragen

Je kunt nooit te veel vragen stellen. Het is heel belangrijk dat je de organisatie goed leert kennen, zodat je weet wat de organisatie doet, wat je collega’s doen en waar je alles kunt vinden. Start dat vragenvuurtje dus maar!

3) Kom altijd op tijd, no matter what.

Het is heel belangrijk dat je altijd op tijd komt en nooit te vroeg weg gaat. In deze eerste periode moet je laten zien wat je in huis hebt en dat je erg gemotiveerd bent. Te laat komen of eerder naar huis gaan is dus echt een no go.

4) Zorg dat je er verzorgt uitziet

Je wilt natuurlijk goed voor de dag komen wanneer je start bij je nieuwe baan. Het is daarom belangrijk dat je schone en gestreken kleding draagt en aandacht besteed aan je persoonlijke verzorging. Twijfel je over wat gebruikelijk is binnen de organisatie? Vraag dan naar de kledingvoorschriften. En extra leuk; expert Merianka Lesage deelt in deze blog haar beste kledingtips om goed voor de dag te komen!

5) Ga niet all out op je eerste vrijdagmiddagborrel

December komt er weer aan, dat betekent extra veel bedrijfsfeestjes. Dit is bij uitstek een leuke gelegenheid om je collega’s goed te leren kennen. Maar let er wel even op dat je niet te veel drinkt. De namen en gesprekken van je collega’s onthou je namelijk veel beter als je nuchter bent.

6) Het notitieboekje is je beste vriend

De allereerste vriend die je waarschijnlijk op je werk maakt is je notitieboekje. Jij en je notitieboekje worden namelijk onafscheidelijk. Hierin kun je alle namen van je collega’s en informatie over de organisatie noteren zodat je nooit iets vergeet!

7) Zoek een balans tussen aanpassen en profileren.

Je wilt in je proefperiode natuurlijk graag laten zien wat jij allemaal in je mars hebt, maar als je je gedraagt alsof je alle wijsheid in pacht hebt, kunnen je collega’s je dit niet altijd in dank afnemen. Luister daarom goed naar je collega’s en leer de organisatie goed kennen. Op deze manier kun je je goed aanpassen aan de organisatie en aanvoelen wanneer jouw moment to shine is.

Met deze tips kan het bijna niet meer misgaan. Heb je nog vragen of goede tips voor je proefperiode. Deel ze dan met ons via social media.

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#135 Do’s en dont’s in je proefperiode
door Bregje van Grinsven
13 november 2017
2 minuten

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!