Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Wat u als werkgever kunt doen bij moeilijk vindbaar flexibel personeel

#008 Oplossingen bij onvindbaar talent
door Laureen Tilmans
22 november 2017
3 minuten
Versie 1 - 22 november 2017

In de afgelopen paar jaar is de arbeidsmarkt volledig gekanteld en is het moeilijker dan ooit om geschikt personeel te vinden. Wat vorig jaar nog goed werkte, werkt nu al lang niet meer. Maar wat kunt u als werkgever wél doen om het juiste talent voor die lastig in te vullen vacatures te vinden?

Ook als u collega’s zoekt voor een tijdelijk dienstverband, is het belangrijk om met aandacht en vanuit de relatie te werk te gaan. Probeer niet langer een stapel CV’s te verzamelen, maar een klein aantal kandidaten persoonlijk te spreken op het moment dat zij beschikbaar zijn. Laat vanaf moment één zien dat u de kandidaat serieus neemt en dat u het belangrijk vindt dat hij of zij bij uw organisatie op zijn of haar plek zit.

Schep vanaf het eerste moment vertrouwen

Vraag bijvoorbeeld expliciet naar wat de kandidaat écht belangrijk vindt en vertel hoe u daarin tegemoet kan komen. Daarmee vangt u direct het risico af dat er een ‘rotte appel’ in het team komt: een negatieveling die de werksfeer naar beneden haalt. Maar boven alles schept het vertrouwen. En in een markt waar de kandidaat doorgaans volop keuze heeft, kan dat vertrouwen precies zijn wat het verschil gaat maken.

“Excellence is a habit, not an act”
‘Vertrouwen is de basis waarop wij ook met onze klanten werken. Want als ik als partner mee kan bewegen met het bedrijf, als zij blind kunnen vertrouwen op onze relatie en mijn expertise, komt de rest vanzelf. Zo werkt het ook met de relatie tussen organisatie en uitzendkracht. Afspraak moet afspraak zijn, beide partijen moeten kunnen meedenken met de ander, en zij moeten elkaar aangesloten houden over waar de ander mee bezig is. Natuurlijk is dat een grote investering van tijd, maar zoals een klant tegen mij zij “excellence is a habit, not an act”.’ - Judy Sterenborg, senior area manager bij Manpower Nederland.

Maak slim gebruik van de mensen die er wél zijn

In deze arbeidsmarkt is het essentieel goed te blijven kijken naar uw personeelsbestand. Het is namelijk niet altijd noodzakelijk om de juiste vaardigheden van buiten de organisatie te halen. Wissel personeel niet zomaar in maar kijk waar de mensen binnen uw organisatie willen doorgroeien. Zelfs als er binnen het bedrijf geen mogelijkheden zijn om dat te faciliteren zijn er altijd partners die opleidingsmogelijkheden aanbieden voor uw (tijdelijke) personeel!

Probeer hierbij overigens niet van een 4 een 6 te maken: als iemand iets moet doen waar diegene niet goed in is kost het veel te veel moeite van beide kanten om er iets van te maken. De ene persoon is simpelweg beter in het één waar de andere beter is in het ander. Maak van een 7 een 9: als u mensen kunt laten werken vanuit hun kracht, voelen zij zich serieus genomen én kan uw operatie als een geoliede machine draaien.

“Iemand die wil, kan alles leren”
‘We zien zoveel vacatures waarin wordt gevraagd om jong personeel. Want zij zijn “goedkoper”, “beter geschikt voor fysiek werk” en “hebben computerkennis die nodig is”. Maar is dat wel zo? Uw 50 jarige werknemer werkt nog minstens tien jaar en kan met al zijn of haar kennis en ervaring een waardevolle bijdrage leveren aan uw bedrijf.

‘Hij of zij zal namelijk degene zijn die al betrokken is bij uw bedrijf, deel is van een generatie die veel meer bereid is loyaal te zijn aan één specifieke organisatie én de stabiliteit wilt die u kunt bieden. Iemand van 50 kan nog 17 jaar volop inzetbaar zijn, en hoewel de één fysiek minder sterk is, kan de ander nog een marathon lopen. Maak juist van die persoonlijke eigenschappen gebruik: specifieke technologie kan voor iemand helemaal nieuw zijn, maar iemand die wil kan alles leren.’ - Marisan van Vught, senior sales consultant bij Manpower Nederland.

Meer weten over wat u kunt doen in een krappe arbeidsmarkt?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere drie weken de laatste informatie over ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Wilt u liever specifiek en gedetailleerd advies over wat u in uw organisatie kunt doen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend consult met één van onze experts!

Inschrijven nieuwsbrief Kom in contact

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#008 Oplossingen bij onvindbaar talent
door Laureen Tilmans
22 november 2017
3 minuten
Versie 1 - 22 november 2017

Anderen lezen ook deze artikelen