Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Prinsjesdag 2017 in een notendop!

#114 Prinsjesdag 2017 in een notendop!
door Lester Engelsman
20 september 2017
2 minuten
Versie 1 - 20 september 2017

Prinsjesdag 2017

Prinsjesdag, de dag dat alle ogen zijn gericht op koning Willem-Alexander. Naast alle festiviteiten, gekke hoedjes en kostuums worden er ook belangrijke zaken besproken, tenminste voor zover dat mogelijk is. Op Prinsjesdag vertelt koning Willem-Alexander ons wat wij financieel gezien in 2018 kunnen verwachten.

Het kabinet is nog niet gevormd waardoor Nederland nu wordt gerund door een demissionair kabinet. Dit betekent dat het kabinet al ontslag heeft ingediend bij de koning, maar deze nog niet heeft gekregen. Het demissionaire kabinet sleutelt zo min mogelijk aan de rijksbegroting. Onderstaand vind je de belangrijkste veranderingen en punten voor de arbeidsmarkt.

Werkenden kennen de grootste groei

Eigenlijk iedereen ziet iedereen dit jaar zijn koopkracht stijgen, wat betekent dat we met ons lijn straks meer kunnen kopen. Hoera! De mate waarin die koopkracht toeneemt verschilt per inkomensgroep. We kunnen het grofweg in vier groepen verdelen: drie inkomenscategoriën en groep uitkeringsgerechtigden. Over die groepen gaat de politiek voor 2018 uit van een gemiddelde toename van 0,7%.

  1. De groep met het hoogste inkomen, namelijk 500% ten opzichte van het minimumloon. Zij gaan er 1% op vooruit.
  2. De groep met een goed inkomen, 300% á 500% hoger dan het minimumloon.
    Hun koopkracht neemt met 0,8% toe.
  3. De groep die 175% van het minimuminkomen of minder verdient, kan straks 0,6% meer kopen.

Als laatste is er de groep werklozen die een uitkering ontvangt. Zij gaan er het minst hard op vooruit: voor hen ligt er een stijging van zo’n 0,3% in het verschiet.

Werkloosheid daalt verder in 2018

Goed nieuws! De werkloosheid daalt verder naar 390.000 arbeidsgeschikte Nederlanders. Cijfers van het CBS laten zien dat de teller van aantal werklozen in oktober 2016 nog 502.000 was. Dat is dus een daling van maar liefst 22,31(!) procent ten opzichte van vorig jaar. Wij hebben dus goed ons best gedaan dit jaar!

Groei economie

De werkloosheid daalt verder in 2018, we hebben meer koopkracht. Een logisch gevolg van de stijgende koopkracht is een economische groei en dat is ook gebeurd. In 2017 is de Nederlandse economie gegroeid met 3,3 procent. In 2018 groeit de economie naar verwachting met 2,5 procent.

Al met al is Nederland klaar voor een positieve verandering, maar we moeten nog even wachten. De grote veranderingen zullen we pas zien op het moment dat er een nieuw kabinet is gevormd. Tot die tijd is het gissen wat er allemaal gaat gebeuren!

Update donderdag 21 september - Eigen risico toch niet omhoog

In de begroting op Prinsjesdag stond vermeld dat het eigen risico stijgt van 385 euro naar 400 euro. De Tweede Kamer komt hier op terug en meldt dat het eigen risico ook volgend jaar 385 euro bedraagt. Hier is wel een spoedprocedure voor nodig. Het is namelijk bij wet geregeld dat het eigen risico stijgt wanneer de zorgkosten worden verhoogd.

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#114 Prinsjesdag 2017 in een notendop!
door Lester Engelsman
20 september 2017
2 minuten
Versie 1 - 20 september 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!