Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

A new way of work, wat levert het op?

#116 A new way of work, wat levert het op?
door Lester Engelsman
19 september 2017
4 minuten
Versie 1 - 19 september 2017

Veel bedrijven zijn op zoek naar een manier om zich te blijven ontwikkelen. De wereld van vandaag verandert snel, hierdoor moet je ook als bedrijf snel schakelen. ING heeft daarom in 2015 ‘The ING Way of Working’ geïntroduceerd, die gebaseerd is op de ‘agile’ methode. Bedrijven als Spotify, Netflix en Google werken al enige tijd volgens op deze manier. Zij zijn dan ook dé inspiratiebron voor ING. Wat is agile? Waarom kiest ING juist voor deze nieuwe werkmethode? En wat zijn de voordelen hiervan?

Agile werken is een werkmethode waar flexibiliteit, snelheid en korte lijntjes voorop staan: de medewerker werkt in een kleine team aan korte termijn projecten. Ook bij de ING heeft het agile werken voor een stroomversnelling gezorgd. Voor de nieuwe werkmethode werden zo ongeveer 200 klantwensen per jaar opgelost door middel van nieuwe functionaliteiten, nu zijn dat er duizend per maand!

Waarom kiest ING voor deze revolutionaire stap?

De nieuwe technologie maakt morgen mogelijk, wat vandaag nog niet eens verzonnen is. En daar raken mensen gewend aan. Als organisatie is het je continu kunnen aanpassen aan nieuwe wensen van zowel klant als medewerkers belangrijk. Dat is nou juist wat de bank wil bereiken met het nieuwe werken. ING is de eerste bank die volgens de agile methode werkt. Sinds 2015 wordt de methode stap voor stap ingevoerd. Het doel is om uiteindelijk de gehele organisatie te laten werken volgens The ING Way of Working.

Hoe is het allemaal begonnen?

Het begon allemaal met een klein project op de IT-afdeling in 2010 voor de mobiel bankieren app. De aanpak bleek direct erg succesvol en dat heeft voor een ommekeer gezorgd. Algauw volgden veel vragen van andere internationale ING kantoren over de implementatie van deze nieuwe werkmethode.Een goed gegeven, aangezien internationale samenwerking de ambitie van ING is. Door dezelfde agile werkmethode te gebruiken worden de eerste stappen richting internationale samenwerking gezet, aldus Gijs Valbracht, Managing Consultant Lean/Agile transformations bij Bankwide Operations.

Agile binnen de bedrijfsstructuur van ING

ING werkte voorheen in een hiërarchische structuur, maar met agile is de bedrijfsstructuur van de bank drastisch aangepast. De bank werkt nu in tribes. Deze tribes bestaan weer uit squads. Een squad is een zelfgestuurd team dat bestaat uit maximaal negen mensen.

Elke squad bestaat uit experts op het gebied van Marketing, Product Management, Formula Management, Data Analyse, User Experience en IT. Deze specialisten overleggen weer met de experts uit een andere squad, maar alleen met de werknemers met dezelfde expertise. Dus een marketing expert praat alleen met andere marketing-gerelateerde experts, dit wordt ook wel chapters genoemd.

Tribes zijn in het leven geroepen om de volledige controle over de squads te behouden. Squads die met hetzelfde werkgebied bezig zijn behoren tot een overkoepelende tribe, denk hierbij aan Privé Bankieren & Veiligheid en Zakelijk Experience. ING Nederland werkt op het hoofdkantoor met 350 squads van negen personen.

ING agile.jpg

Je netwerk vergroten

Susanne Dekkers is via Manpower al een jaar werkzaam bij ING en werkt ook met de agile methode. Ze heeft al verscheidene goede ervaringen met het nieuwe werken. De diversiteit en snelheid is hetgeen dat haar energie geeft. “Je squad verandert vaak: wanneer een project is afgerond ga je door naar het volgende project. Het nieuwe project heeft wellicht andere expertises nodig wat ervoor zorgt dat de squad een andere indeling heeft. Hierdoor leer je hoe je jezelf flexibel opstelt en vergroot het ook jouw netwerk.”, aldus Susanne Dekkers.

De voordelen van agile bij de ING

Voordat Susanne bij ING werkte heeft ze ook bij verschillende bedrijven gewerkt waar een hiërarchische cultuur heerste. Toch geeft ze de voorkeur aan het agile werken: “ We bepalen zelf hoe wij onze uren indelen, maar ook hoe wij het kantoor indelen. We bepalen zelf hoe de vakanties worden ingedeeld, hoe het ziekteverzuim binnen de squad wordt opgepakt en hoe problemen worden opgelost, dat is nog wel het mooiste! Ben je het ergens niet mee eens? Dan ga je dus niet naar je leidinggevende maar los je het op met je collega. Iedereen is eigenlijk een leider.”

“Elk voordeel heb z’n nadeel”

De nieuwe werkmethode wordt door heel ING Nederland gehanteerd. Susanne geeft aan dat veel werknemers nog moeten wennen aan de agile werkmethode. Haar team kent bijvoorbeeld veel nieuwe medewerkers die nog nooit in zelfsturende teams hebben gewerkt. “Niemand zit stil en je schakelt veel met je teamleden en andere teams. Dit is ook precies wat het zo interessant maakt. Je wordt niet moe van je werk, aangezien je niet weet hoe je dag eruit ziet. Elke dag is een uitdaging.”

Dit is ook precies de route die ING wil inslaan. De essentie van The ING Way of Working is dat niets vast staat. De bank werkt dan ook met een trial & error systeem. Door het agile werken is de organisatie veel sneller in het implementeren van klantwensen.

Het agile werken laat je groeien

“Je wordt getriggerd om bij te leren, je kunt naar andere afdelingen kijken, maar ook interne trainingen volgen over alle onderwerpen en afdelingen. Heb je het gevoel dat je bij een andere afdeling beter tot je recht komt? Dan helpt de agile-coach je om de desbetreffende afdeling beter te leren kennen. Je kunt ook jezelf alvast klaarstomen door interne trainingen te volgen die passen bij de nieuwe afdeling.”

Soft skills in de vacaturetekst

Naast de gewijzigde werkmethode zijn ook de zoekprofielen voor nieuwe medewerkers gewijzigd. Een vacature van de ING richt zich tegenwoordig op de competenties: leiderschap, innovatie flexibiliteit, klantgerichtheid, samenwerking, overtuigingskracht en communicatieve vaardigheden. Alles waar agile voor staat. Wil jij via Manpower aan de slag bij de ING en het agile werken zelf ervaren? Bekijk dan de vacatures binnen de ING en ga zelf agile aan de slag!

Agile bij ING.jpg

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#116 A new way of work, wat levert het op?
door Lester Engelsman
19 september 2017
4 minuten
Versie 1 - 19 september 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!