Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Opleidingsmogelijkheden voor tijdens en naast je baan

#112 Opleidingsmogelijkheden voor tijdens en naast je baan
door Suzanne van der Eerden
05 september 2017
3 minuten
Versie 1 - 05 september 2017

De scholen zijn weer begonnen! En ook al neem je geen plaats in de schoolbanken, het leren stopt nooit. Vroeg of laat gaat iedereen - bankier of buschauffeur, logistiek manager of loodgieter - weer back to school. Om- en bijscholing noemen we dat! Want als je het goed doet, leer je een leven lang. Een workshop, cursus, lesprogramma of training: juist als je al werkt leer je nieuwe vaardigheden. Dat is een meerwaarde. Voor Nederland, voor je werkgever, maar vooral voor jezelf. Hoe, wat en waar je wilt leren bepaal je vaak zelf.

Vooropgesteld is dat het in Nederland over het algemeen goed geregeld is qua om- en bijscholing. Het gemiddelde budget ligt tussen de €500 en €1.500. Werkgevers bieden zelf actief de mogelijkheid om verder te leren aan. Dit kan door een traject dat aansluit bij je huidige taken, maar steeds vaker zien we dat een baas zijn of haar personeel juist toekomst-proof wil maken, en zich richt op banen die er nu nog niet zijn. Dit is een belangrijk onderdeel van de skills revolution: veel liever dan over een paar jaar nieuwe werknemers aantrekken, investeren zij in het nog beter maken van hun huidige personeel.

Waarom geen om- of bijscholing?

En hoewel Nederlandse werkgevers in veel gevallen zelf een verplichting hebben tot het beschikbaar stellen van zo’n persoonlijk opleidingsbudget of het stimuleren van om- en bijscholing, gebeurt dit lang niet altijd. Veel werknemers vinden het zelf ook lastig om bespreekbaar te maken: zo’n 3%. Dit aantal verdrievoudigd nog eens na een reorganisatie.

Onderzoek laat zien dat de vijf belangrijkste redenen dat het bovengenoemde budget niet of nauwelijks wordt aangeraakt, zijn:

  1. Irrelevantie: een werkgever keurt de gekozen of gevraagde opleiding of cursus af omdat hij of zij vindt dat het niet genoeg van toegevoegde waarde zou zijn.
  2. Te weinig personeel: op de dagen dat het ene personeelslid ‘terug naar school’ is, moeten zijn of haar uren worden overgenomen. Deze capaciteit is er vaak niet, met name in de zorg.
  3. Tijdgebrek: om te zorgen dat reden 1 niet langer van toepassing is, wordt er van de HR-afdeling binnen een organisatie veel tijd en energie gevraagd om een geschikt programma samen te stellen. Tijd die er vaak niet is.
  4. Onwetendheid: zoals al eerder vermeld weten veel van jullie niet dat je dit zou ‘moeten mogen’.
  5. Angst: angst om een werkgever tegen het zere been te stoten door ergens om te vragen.

Die redenen zouden eigenlijk geen redenen mogen zijn! Dus wat kun en mag je best verwachten van je werkgever, of wat kun je doen als je nu nog thuis zit?

Bekijk opleidingsaanbod Manpower

Training on the job

Het doet misschien denken aan een stage, maar dat is het zeker niet. In veel gevallen is een training on the job juist theorie en praktijk samenbrengen zodat je zo snel mogelijk een vaste plek binnen het team inneemt. En een volwaardige plek betekent een volwaardig contract. Deze mogelijkheid vind je in verschillende branches: in de zakelijke en financiële dienstverlening, logistiek en productie en in de techniek. In veel gevallen is het zelfs zo dat je werkgever of het uitzendbureau de opleiding (bijna) volledig betaalt. Een bijzonder slimme manier om een ‘nieuwe’ baan te vinden dus.

Overigens is een stage nog niet eens zo’n gek idee! In samenwerking met het UWV heet zo’n programma een ‘werkervaringsplek’, waar je leert voor een baan. Je loopt dan stage terwijl je een WW-uitkering ontvangt. Je werkgever betaalt je een laag salaris, dat wordt aangevuld door het UWV.

Een cursus (na of tijdens werktijd)

Om bovengenoemde reden nummer 2 te omzeilen, kun je ervoor kiezen om je baas een cursus voor te leggen die je na werktijd volgt. En dat is absoluut niet moeilijk, veel trainers en docenten zijn zich juist bewust van de gevaren voor werkgevers en spelen daarop in door hun diensten in de avonduren aan te bieden. In principe telt cursus na werktijd alleen als werktijd wanneer het volgen van zo’n training of cursus verplicht is gesteld door je werkgever. Maar: nee heb je, ja kun je krijgen. Wel kun je natuurlijk in overleg met je werkgever bepalen of dit voor jou geldt als gewerkte uren: je baas heeft er tenslotte baat bij.

Om erachter te komen welke cursus bij je past, kun je jezelf de volgende vragen stellen.
Kies een branche, sector of vaardigheid (bijvoorbeeld marketing, zorg of management vaardigheden) en vraag jezelf:

  • Wat kan ik al?
  • Waarvoor wil ik het gebruiken?
  • Wat wil ik kunnen?

Dat samen vormt het antwoord op de vraag: Wat heb ik nodig? De vraag die je werkgever je ongetwijfeld gaat stellen als je een verzoek om om- of bijscholing indient.

Bekijk trainingsaanbod Studytube

Na je teammeeting

Heb je een kantoorbaan, dan is zo’n cursus of training misschien nog een stukje makkelijker in te plannen dan bij diverse praktijkberoepen. Je zit immers toch al achter een computer, waar je toegang hebt tot een een wereldwijd web aan opleidingen en trainingen. Na je maandelijkse teammeeting kun je je even verdiepen in het aanleren van goede interviewtechnieken of management skills.

Voor iedere Manpower werknemer én flexkracht is er bijvoorbeeld Studytube: een online leerplatform waar je voor je EHBO-certifcaat kunt leren, of een website leert bouwen. Over de kosten hoef je je ook geen zorgen te maken: zo’n programma is al aangeschaft door je werkgever, en is het in je secundaire voorwaarden opgenomen dat je hier ook een aantal uur per maand aan mag besteden.

Gratis opleidingen en trainingstrajecten

“You’ve got to spend money to make money.” Leuk idee, maar als je al een paar maanden werkloos bent is dat wel het laatste waar je aan wilt denken. Zit je op dit moment thuis, dan heb je het voordeel dat je tijdens kantoortijden cursussen en opleidingen kunt volgen. Voor diverse vakgebieden bieden wij via de Manpower Talent Academy een (bijna) gratis opleidingstraject aan.

Wil je graag een gratis opleiding volgen voor vakgebieden die wij niet aanbieden, zoals ICT en Marketing? Dan is het aanvragen van een scholingsvoucher voor werkzoekenden, via het UWV, the way to go. Dat je binnen een week weer in de schoolbanken zit is niet gegarandeerd, maar: niet geschoten.

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#112 Opleidingsmogelijkheden voor tijdens en naast je baan
door Suzanne van der Eerden
05 september 2017
3 minuten
Versie 1 - 05 september 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!