Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Jezelf presenteren op papier: het is moeilijker dan je denkt

#102 Jezelf presenteren op papier: het is moeilijker dan je denkt
door Suzanne van der Eerden
07 juli 2017
3 minuten
Versie 1 - 07 juli 2017

Ga er maar aan staan: laten zien wie je bent, wat je kunt en waarom jij geschikt bent. Of je nu werk- of partnerzoekend bent en je op een vacaturebank en datingsite zoekt, jezelf presenteren in 2D is moeilijker dan je misschien zou denken. Helemaal als je bedenkt dat een lezer vaak niet de tijd, rust en aandacht heeft om jouw verhaal écht goed te lezen. Dus hoe trek je de aandacht en vertel - of toon - je een kloppende, verleidelijke en overtuigende boodschap? We denken met je mee en delen tips om jezelf goed op papier te zetten!

Waarom en naar wie schrijf je?

De beste tip die we je kunnen geven om een sollicitatie zo succesvol mogelijk te maken, is: ‘meen het.’ Schrijven van je intrinsieke motivatie - dus als je die baan écht heel graag wil omdat ie perfect bij je past, en jij ben hen - en niet puur omwille van geld. Maargoed, wij zijn ook niet van gisteren en weten als geen ander dat het een luxe is die niet veel mensen zich kunnen veroorloven. Er moet brood op de plank komen. Om dan alsnog een sterke brief te schrijven, ook als die passie mist, delen we twee vuistregels:

  1. Begrijp om welke functie je gaat, zodat je weet waar je de aandacht op moet leggen in je brief. Met een beetje pech leest zo’n persoon tientallen brieven. Het laatste wat je wil is tijd verspillen. Wees relevant! (Dat je sterk bent en in je studententijd verhuizer was betekent niets als je solliciteert voor een kantoorbaan en andersom.)

  2. Probeer erachter te komen naar wie je schrijft, zodat je de brief zo persoonlijk en relevant mogelijk kan maken. (Bel gewoon naar het bedrijf om te vragen wat de functie is: bijvoorbeeld naar de HR-manager of misschien wel iemand direct uit het team. Het kan een mooie kans zijn om al op papier een streepje voor te krijgen).

Meer tips over het schrijven van een goede brief? Bekijk de video’s!

Gebruik Aida en overtuig

Het gebruik van Aida, een traditioneel communicatiemodel, is misschien wel the oldest trick in the book. Maar het is niet voor niets een cliché: Aida staat namelijk voor Awareness, Interests, Desire en Action. Oftewel: Aandacht, interesse, dromen en actie. Dat betekent het volgende:

  1. Vang de aandacht van je lezer en houdt deze vast door een sterke inleiding van je brief. Dit kan zijn door een leuke, eerlijke anekdote, een sterk en toepasselijk citaat of een persoonlijke boodschap.
  2. Wek de interesse van de lezer door jouw krachten, competenties en succesverhalen te delen. Nogmaals: zorg dat deze wel aansluiten bij de vacature, anders haakt iemand snel af.
  3. Droom! Laat weten wat je wilt en waarom jij zo graag bij dit bedrijf aan de slag wilt en nergens anders. Als je ze goed weten te raken, zorg je er al een beetje voor dat zij ook dromen van de dag dat jij je contract ondertekent.
  4. Tijd voor actie: sluit je brief af met een samenvattende alinea, die vraagt om een vervolgstap. Vraag om een kennismaking, kopje koffie, mogelijkheid om je enthousiasme in persoon over te brengen. Met andere woorden: zorg ervoor dat ze contact met je opnemen!

Een aantrekkelijke sollicitatiebrief

Hoe doe je dat? Door niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de vorm te kijken. Welk jasje trek je jouw brief aan? De ervaring van onze collega’s leert dat wanneer ze een platte, simpele brief stuurde, er vrijwel nooit een uitnodiging volgde. Toen werd besloten een echte opmaak toe te voegen (kleur, kaders, quotes en dat alles echt gelikt uitgevoerd), was de animo een stuk groter. Met minimale moeite werd er al een groot verschil in sollicitatiebrief gemaakt! Een laatste stap is het toevoegen van een foto van jezelf aan je cv.

Ook hierbij geldt overigens: weet waar je op solliciteert! Bij een creatieve functie kun je tegenwoordig écht niet meer aankomen met een uitgetypt a4-tje. Zeker niet als er zo veel inspirerende voorbeelden zijn van hoe je jezelf op presenteerblaadje moet afleveren.

Maak werk van je sollicitatie

Steek je er minimale moeite in, dan mag je er ook niet al te veel van verwachten. Maar wil je echt graag, probeer dan dat onderscheid te maken daar bovenstaande voorbeelden. Ben bewust bezig met waar je op solliciteert, zorg voor een ijzersterk verhaal en maak het verleidelijk. Knappe mensen hebben de halve wereld zegt men. Hetzelfde geldt voor een sollicitatiebrief. Uren voor de spiegel ‘s ochtends levert vaak een mooier, aantrekkelijker resultaat op dan je alleen een washand over je gezicht haalt en met je vingers door je haren gaat. Bij wijze van dan. Echt werk maken van een visueel aantrekkelijke sollicitatiebrief levert ook echt wat op!

Ben je zelf niet goed met tekst of beeld? Of twijfel je aan de uitvoering van bovenstaande stappen? Vraag om hulp aan vrienden, collega’s of familie. Samen sta je echt sterker. Die mensen om je heen gunnen je al het geluk van de wereld, dus zeker ook een leuke baan! Laat ze helpen als dat nodig is.

Als het allemaal niet lukt

Kom je er op papier echt niet (meer) uit of weet je gewoon zeker dat jouw verhaal en kwaliteiten zich niet goed laten opschrijven? Durf dan voor een videosollicitatie te gaan! Het is evengoed een aardig klusje waar je waarschijnlijk hulp bij nodig hebt, maar het kan anno 2017 absoluut het verschil maken. We interviewden één van onze recruiters en een (video)designer om op tafel te krijgen hoe je nou zo’n (bijna) perfecte sollicitatievideo maakt. Bekijk de video! 

Probeer eens iets nieuws, want onthoud: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Succes!

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#102 Jezelf presenteren op papier: het is moeilijker dan je denkt
door Suzanne van der Eerden
07 juli 2017
3 minuten
Versie 1 - 07 juli 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!