Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Waar komt 'you snooze, you lose' nu eigenlijk echt vandaan?

#110 You snooze, you lose
door Suzanne van der Eerden
08 augustus 2017
1 minuut
Versie 1 - 08 augustus 2017

Niet doorhebben wanneer collega’s gaan lunchen? Pech. Net te laat reageren als er gevraagd wordt of je ook mee gaat om een frisse neus te halen? Jammer! Of misschien wel de ergste: als laatste aan komen lopen wanneer er getrakteerd wordt? Dan vind je de hond in de pot. Of, zoals we tegenwoordig zeggen: you snooze, you lose.

Volgens het urban dictionary betekent het simpelweg dat als je ‘zit te slapen’ (dus niet oplet), dat je dan vaak aan het kortste eind trekt. Maar wat betekent het echt?

Het is een wetenschap!

Streetwise zijn is één ding, maar dit keer komt er echte wetenschap bij kijken. Het zit namelijk zo: als wij slapen, is ons lichaam en brein daarop ingesteld. Hetzelfde geldt voor wakker worden. Wanneer we langzaam maar zeker ontwaken, bereiden we onszelf daar op voor: je lichaam warmt weer op, je komt uit je (wilde) dromen en komt steeds dichterbij volledig wakker en bewustzijn. Voor deze cyclus - het in slaap vallen, dromen, opwarmen en wakker worden - moet je de tijd nemen. Dat doe je eigenlijk automatisch al… behalve als je snoozed.

Men kan al aanvechten dat wakker worden van een wekker het onderbreken is, true. Maar als je jezelf dan ook nog eens een (aantal) keer toestaat om meer in slaap te dutten om het proces vervolgens wéér te onderbreken, dan schop je je systeem overhoop. Je creëert een jetlag, door je lichaam en geest in een veel te korte tijd door die cyclus te duwen. Je bent niet écht wakker, niet écht gefocust en behalve een paar minuten rusteloos gedommel heb je er eigenlijk niets mee gewonnen.

Heb je een belangrijk (sollicitatie)gesprek, een presentatie, of pittige meeting voor de boeg? Lekker vroeg en fit uit de veren. Want wie snoozed…

Ben jij een snoozer?

Nog niet helemaal overtuigd? Lees een volledige uitleg en verwijzingen naar de wetenschappelijke onderzoeken hier (Engels).

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#110 You snooze, you lose
door Suzanne van der Eerden
08 augustus 2017
1 minuut
Versie 1 - 08 augustus 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!