Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

5 x tips hoe je jezelf moet kleden tijdens een sollicitatiegesprek

#108 5 x tips hoe je jezelf moet kleden tijdens een sollicitatiegesprek
door Bregje van Grinsven
10 juli 2017
2 minuten
Versie 1 - 10 juli 2017

Wat voor kleding draag je naar een sollicitatiegesprek? Een eerste indruk duurt 2 seconden en daarin kun je veel vertellen, mits je het goed doet. Kun je een pak aan of is dat te formeel? Is dat rokje te kort? Moet je hakken aan? Kan die trui of is een overhemd beter? Je hebt het jezelf vast wel eens afgevraagd. Daarom deelt uitstralingsexpert, Merianke Lesage, haar tips zodat jij het je nooit meer hoeft af te vragen!

1. Maak gebruik van kleuren

Het is belangrijk om na te denken wat voor kleur je draagt tijdens je sollicitatiegesprek. Iedere kleur past namelijk bij een andere kwaliteit. Zo staat groen voor verbinding, rood voor daadkracht en actie, geel voor helderheid en focus en blauw voor betrouwbaarheid. Wanneer je je hiervan bewust bent kun je de kleur aanpassen op wat je wilt uitstralen.

2. Ga voor balans

Wanneer je niet weet welke kleur je het beste aan kunt trekken, zit je altijd veilig als je iets draagt in de kleur van ogen. Dit is een optische balans en mensen houden nu eenmaal van balans.

3. Straal professionaliteit uit door contrast

Wanneer je gaat voor contrast in je kleding, bijvoorbeeld door zwart en wit te dragen, vergroot je je autoriteit en professionaliteit. Wil je weten hoeveel contrast jij aan kunt trekken? Doe dan de test. Maak je profielfoto zwart-wit en beoordeel hoe veel verschil er zit tussen je huid en de kleur van je haar. Zit daar veel verschil in, dan kun je ook meer contrast aan en vice versa! Goed nieuws voor de brunettes met een lelieblanke huid dus.

4. Vormen

Daarnaast geldt dat niet alleen de kleur in balans moet zijn, maar ook de vormen van jouw kleding. Heb jij een heel klein gezicht, draag dan geen enorme kraag. Ook handig om rekening mee te houden: wil je sympathiek overkomen? Ga dan voor ronde vormen. Wil je krachtiger overkomen ga dan voor rechte lijnen en strepen.

5. Doe de test

Wanneer je nog steeds twijfelt kun je ook gebruik maken van de kleurentest. Maak een aantal foto’s waarin je steeds alleen je kleding wisselt. Leg de foto’s naast elkaar en laat anderen beoordelen waarop je het beste uitkomt en vraag ook waarom.

Welke tip vond jij het beste, of heb je een betere? Laat het ons weten!

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#108 5 x tips hoe je jezelf moet kleden tijdens een sollicitatiegesprek
door Bregje van Grinsven
10 juli 2017
2 minuten
Versie 1 - 10 juli 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!