Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Hoe goed of hoe slecht praat je over jezelf tijdens een sollicitatiegesprek?

#106 Hoe slecht praat je over jezelf?
door Deborah Pluijmaekers
06 juli 2017
3 minuten
Versie 1 - 06 juli 2017

Een sollicitatiegesprek is eigenlijk niets anders dan een salesgesprek waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Waar wordt gesproken over iets interessants: jouw kwaliteiten en de mogelijkheid deze in te zetten bij een nieuwe werkgever. Spannend! Het is dus belangrijk dat je de presentatie van je kwaliteiten en je persoonlijkheid goed voorbereidt.

Hoezo slecht?

We hebben ze allemaal: slechte eigenschappen, ontwikkelpunten, zwakheden, verbeterpuntjes, mindere kanten, aandachtspunten… Geef het beestje een naam, maar niets is natuurlijk per definitie slecht. Laat staan dat het de bedoeling is dat je jezelf naar beneden haalt in je reactie op ‘...en wat zijn je mindere kanten?’ Integendeel. Als er wordt gevraagd om eens een paar van je ontwikkelpunten te noemen, dan is dat met de bedoeling erachter te komen in hoeverre jij op een objectieve manier naar jezelf kan kijken, openstaat voor feedback en waar je nog in kan groeien. Of je punten scoort met je antwoord op deze vraag, hangt af van wat er in de nieuwe functie van je gevraagd wordt en hoe jij op de bewuste vraag gaat inspelen. Alles staat of valt met een goede voorbereiding en de presentatie van je boodschap, dus: zorg ervoor dat je in kaart hebt gebracht welke soft skills/zachte eisen belangrijk zijn voor de functie, of de bedrijfscultuur formeel of gezellig is, en wat jouw taken en verantwoordelijkheden zullen zijn. Bedenk: de antwoorden zijn altijd al aanwezig, het is alleen een kwestie van weten hoe je ze presenteert!

Een aantal don’ts: hoe interpreteren recruiters je antwoord?

  • Als je gevraagd wordt een slechte eigenschap van jezelf te noemen dan is tijd winnen door te zeggen ‘dat je er even over na moet denken’ prima, als je er maar voor zorgt dat je daarna een inhoudelijk antwoord kan geven. Met een goede voorbereiding en een gezond stukje zelfkennis vermijd je de meeste ‘Eeeehhs’ en de ‘Weet ik niet’s. Beter, want: Die geven een recruiter namelijk de indruk dat je je niet goed verdiept hebt in de functie/organisatie of dat je eigenlijk helemaal niet zo geïnteresseerd bent. Niet bepaald de indruk die je wil wekken, toch?
  • Jij bedoelt met: ‘Ik ben heel perfectionistisch’, of: ‘Ik ben eigenlijk best wel autistisch’ dat je alleen hoge kwaliteit levert, alles op jouw eigen manier doet en hoge eisen stelt aan elk detail van je werk. Voor recruiters is dit een weinig verrassend antwoord; sterker nog, zij zullen dit antwoord zien als valse bescheidenheid als jij dit niet goed weet te onderbouwen. Ze zullen doorvragen over hoe snel je kan schakelen, hoe je met targets en deadlines omgaat en wat je vindt van samenwerken. Want volgens recruiters laten perfectionisten vaak op zich wachten en zijn autisten graag op zichzelf. Prima als je voor een collega-loze rol als laten we zeggen medicijnbijsluiterschrijver op gesprek gaat, maar minder handig als je in een commerciële functie of als productiemedewerker aan de slag wil.
  • ‘Die heb ik niet’. Dit is echt de absolute no-go. Bij dit antwoord concludeert de recruiter dat dit dus jouw ontwikkelpunt is: je hebt geen zelfkennis, of erger nog...je bent arrogant. Voor functies als accountmanager of sales-director is een flinke dosis zelfverzekerdheid onmisbaar, maar wees eerlijk; op een verwaande kwast zit niemand te wachten.

Enkele do’s: hoe presenteer je je mindere eigenschappen op een positieve manier?

Hoe moet het dan wel? Als je weg wil blijven van valse bescheidenheid, maar wel indruk wil maken bijvoorbeeld met jouw perfectionistische oog voor detail, dan hebben wij alvast een paar tips voor je:

  • Doe aan lange termijn-denken: vergeet perfectionistisch en autistisch. Zoek naar woorden die ongeveer hetzelfde betekenen of beter nog, elkaar overlappen, zoals: ambitieus, gedreven, verantwoordelijk, kwaliteitsbewust...waarbij je aangeeft dat je dit ook van je omgeving verwacht terwijl dit misschien niet altijd realistisch is, en dat je graag wil leren hoe je hier beter mee om kan gaan.
  • Show je omgevingsbewustzijn: wil je niet als sloddervos overkomen maar ben jij wel iemand die niet zo van opruimen houdt en die toch zelfs in de grootste chaos nog dat ene papiertje kan terugvinden? Zeg dan niet dat je chaotisch bent, maar geef aan dat het gaat om een georganiseerde chaos, waar de mensen om jou heen geen last van hebben omdat jij te allen tijde weet wat er moet gebeuren.
  • Laat je daadkracht zien: krijg je wel eens te horen dat je een kort lontje hebt? Dit hoef je natuurlijk niet op deze manier met een recruiter te delen. Beter is het om te zeggen dat je soms wat ongeduldig bent als het aankomt op bijvoorbeeld systemen die niet goed meewerken: in deze snel veranderende arbeidsmarkt is het zaak om snel te schakelen en dat kan alleen als alles naar behoren werkt. De recruiter weet dan dat je snel kan handelen en van aanpakken weet.

Een goede voorbereiding

Belangrijk is, dat je bij het beantwoorden van zulke belangrijke sollicitatievragen dicht bij jezelf blijft. Met een goede voorbereiding zal dat prima lukken. Wees eerlijk, maar doe jezelf niet tekort. Verkoop jezelf, maar doe geen uitspraken of beloftes die je niet waar kan maken. Twijfel je nog ergens over? Onze recruiter Mariska deelt nog een aantal tips over hoe je jezelf het best kunt presenteren tijdens een sollicitatie. Lees het blog hier!

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#106 Hoe slecht praat je over jezelf?
door Deborah Pluijmaekers
06 juli 2017
3 minuten
Versie 1 - 06 juli 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!