Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Hoe maak je een perfecte eerste indruk?

#105 Hoe maak je een perfecte eerste indruk?
door Bregje van Grinsven
10 juli 2017
4 minuten
Versie 1 - 10 juli 2017

Een eerste indruk maak je maar een keer en dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen. Maar let op: je moet wel snel zijn, want een eerste indruk duurt maar twee seconden. Het gesprek daarna wordt makkelijk grotendeels gebaseerd worden op de indruk die jouw gesprekspartner van jou heeft gekregen. Mensen zijn namelijk van nature luie wezens: ze gaan op zoek naar bevestiging van het gevoel dat ze hebben. Maak jij dus een negatieve eerste indruk, dan zal je gesprekspartner ook op zoek gaan naar manieren om dit te bevestigd te krijgen. En dat is precies wat je niet wilt. Daarom is het van essentieel belang om een goede eerste indruk achter te laten. Maar hoe doe je dat? En waar moet je opletten. Merianka Lesage, eigenaar van Kracht Door Uitstraling, deelt haar tips.

Verschillende dimensies

Bij de eerste indruk zijn twee verschillende dimensies zeer bepalend: sympathie en kracht. In de allereerste dimensie, sympathie, gaat het erom dat mensen je aardig willen vinden. Je moet dus een open houding aannemen, knikken en zorgen voor een open en leesbare blik. Vergeet ook niet te glimlachen! (Bovendien zijn mensen die lachen knapper, dat komt omdat ons gezicht hier symmetrischer van wordt en dat vinden we fijn). In de tweede dimensie gaat men juist op zoek naar kracht. Mensen verbinden zich namelijk veel liever met een sterk persoon. Zorg er dus voor dat je een stevige handdruk geeft, rechtop gaat zitten, met je handen praat en zelfverzekerd overkomt. Uit onderzoek blijkt dat sympathieke en krachtige mensen veel succesvoller zijn… uiteraard zit er ook een keerpunt aan: té is nooit goed.

Symboliek

Daarnaast is het zeer belangrijk om je kleding én de kleur van je kleding aan te passen bij jouw identiteit en wat jij wilt uitstralen. Hieronder een aantal tips:

      • Wanneer je je kleding matcht met de kleur van je ogen zit je altijd goed
      • Draag contrastrijke kleding als je professioneel over wilt komen
      • Ronde vormen in je kleding stralen vriendelijkheid uit en rechte lijnen stralen kracht uit.

De vijf beste tips en uitleg rondom het inzetten van kleding lees je hier.

Wees leesbaar

Het belangrijkste om te onthouden is dat mensen verbinding willen maken. Zorg dus dat je leesbaar bent: neem een open houding aan, luister naar de ander, kijk iemand aan en gebruik expressie op je gezicht. Dit geldt dus niet alleen voor die eerste indruk - want hoeveel expressies en handgebaren kun je uiten in twee seconden - maar gedurende het hele gesprek.

Ga op onderzoek uit!

Uiteraard kun je een expert vragen voor hulp die samen met jou aan de slag gaat om jouw eerste indruk zo goed mogelijk te maken, maar je kunt ook advies vragen aan je omgeving. Vraag bijvoorbeeld eens hoe ze vinden dat jij overkomt, maak eens een paar foto’s van jezelf met verschillende kleding.

Daarnaast zijn dit allemaal dingen die je éxtra kunt doen. Want hoewel kleren de man maken, zorgt een goed pak of een betoverende glimlach niet direct voor een baan. Feit is dat een goede voorbereiding wel altijd het halve werk blijft!

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#105 Hoe maak je een perfecte eerste indruk?
door Bregje van Grinsven
10 juli 2017
4 minuten
Versie 1 - 10 juli 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!