Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Teambuilding: meer dan alleen gezelligheid?

#085 Team building: meer dan alleen gezelligheid?
door Bregje van Grinsven
26 mei 2017
2 minuten
Versie 1 - 26 mei 2017

Iedereen heeft er wel ervaring mee: werken in teams. Of het nou is op je werk, je school of bij je sportvereniging. Teams zijn belangrijk, maar een goed functionerend team komt niet zomaar tot stand. Zoals mister Ford altijd zei: ‘Samenkomen is stap een. Bij elkaar blijven is vooruitgaan en samenwerken is succes.’

Het is dus niet alleen belangrijk dat vooraf de juiste mensen bij elkaar worden gezet, maar het is ook belangrijk dat zij kunnen samenwerken. En dat is soms nog wel eens een hele uitdaging. Daarom is teambuilding voor zowel nieuwe als bestaande teams zeer relevant.

Waarom teambuilding?

De laatste jaren heeft teambuilding vooral een gezellig imago. Van borrels tot wandklimmen, niets is gek genoeg. En alhoewel gezelligheid zeker belangrijk is, heeft teambuilding nog veel meer voordelen. Hieronder zetten we ze even voor je op een rij:

 • Het bevordert onderling vertrouwen
 • Het zorgt voor betere onderlinge communicatie
 • Het zorgt voor meer creativiteit
 • Het zorgt voor meer en betere ideeën
 • Het zorgt voor een hogere productiviteit
 • Het is motivatiebevorderend
 • Het zorgt voor meer passie en plezier in je team (lees hier meer over passie op je werk)
 • Ook de gedrevenheid neemt toe
 • Het bevordert de collegialiteit
 • En de energie in het team
 • Het team gaat efficiënter werken
 • De betrokkenheid in het team zal groeien

Vormen van teambuilding

Er zijn verschillende vormen van teambuilding te onderscheiden. Zo kun je kiezen om op een formele manier je team een boost te geven, maar ook op een informele manier (en ja, hier komt de gezelligheid om de hoek kijken). Laat je hieronder inspireren.

Formeel

Voor formele vormen van teambuilding worden allerlei verschillende workshops aangeboden. Deze workshops zijn erop gericht om elkaar te leren kennen maar ook om de samenwerking te verbeteren. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan communicatie, feedback en vertrouwen. Er zijn twee verschillende soorten formele workshops te onderscheiden: workshops die gericht zijn op groepsdynamiek en workshops die gericht zijn op inhoud. Bij groepsdynamiek wordt er veel aandacht besteed aan communicatie en de sterke en zwakke punten van het team. Bij inhoud wordt er een concreet probleem in het team aangepakt.

Informeel

Dat sporten een positieve invloed heeft op de productiviteit weten we al lang. Dus hoe mooi is het als je ook nog eens je teamspirit kan verhogen? Twee vliegen in één klap, wie wil dat nou niet?! Ga daarom eens met je team sporten, organiseer een sportdag op je werk of daag je team eens echt uit en ga voor een dagje mudmasters.

Het gezellige imago van teambuilding is zeker te danken aan allerlei uitjes. Zo is er bijvoorbeeld een escaperoom speciaal gericht op teambuilding, kun je djembé leren spelen en kun je deelnemen aan een moordspel of een stad in Nederland ontdekken met de Citygame. Niets is gek genoeg en aan het einde van de dag weet je zeker dat het met de sfeer in je team wel snor. Trek dus snel je baas of manager aan de mouw voor een gigantisch gezellig uitje.

Je baas of collega’s inspireren? Deel dit artikel vooral of tag je collega op Facebook.

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#085 Team building: meer dan alleen gezelligheid?
door Bregje van Grinsven
26 mei 2017
2 minuten
Versie 1 - 26 mei 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!