Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

De opleidingen en diploma's van toen

#084 De opleidingen en diploma's van toen
door Suzanne van der Eerden
26 mei 2017
2 minuten
Versie 1 - 26 mei 2017

Spinazie academie toen, huishoud- en thuishulp nu. De opleidingen van nu zijn doorgaans heel wat anders dan de opleidingen van toen. Hetzelfde geldt veelal voor de functies en bijbehorende titels. Of toch niet? Of je nu doorgroeit vanuit je opleiding of besluit de overstap te maken naar een geheel nieuwe branche: verandering is de enige constante. We spraken drie vijftigplussers - familie van onze eigen collega’s - over het diploma dat zij destijds behaalden en de functie die ze nu bekleden.

  1. De operator via LTS en MTS
  2. De MULO van toen, de oppasoma van nu
  3. Een kijkje in de keuken bij de kok

Een hele rits aan diploma’s

Als storingsmonteur of machineoperator heb je eigenlijk nog steeds evenveel aan je diploma van toen. Ook Herman Gutter (1959) klom door diverse opleidingstrajecten en de nodige certificaten, zoals zijn VAPRO A en B, op tot multi-inzetbaar personeelslid! Een belangrijk verschil met nu. Waar Herman weliswaar begon met de LTS (Lagere Technische School), wordt er nu veelal MBO niveau 4 als achtergrond gevraagd. Een uitdaging voor veel veertigplussers, want gaat het nu écht alleen om dat papiertje? Voor sommige bedrijven is het MBO echt belangrijk. Hier worden bepaalde vakken en technieken aangeleerd waar back in the day nog niet of nauwelijks aandacht aan werd besteed. Maar als ervaren monteur kun je er zeker wel komen!

Meer info over diploma’s in de techniek

Kennen jullie de MULO nog?

Een echte klassieker, de MULO (Meer Uitgebreid Lager Onderwijs). Joke Vliem (1951) slaagde aan de MULO, gaf Gymnasium nog een kans maar besloot haar geluk te beproeven aan de secretaresse-opleiding bij de Koninklijke Marine. Wat volgde waren prachtige jaren waarin zij groeide in haar rol als secretaresse bij het Ministerie van Defensie en later bij de krijgsraad van de Marine. Haar laatste jaren als secretaresse werkte ze op de afdeling Elektro Techniek. Tot het tijd was voor een heel andere functie: fulltime moeder van drie zonen! Inmiddels zijn de zonen lang en breed het huis uit en heeft ze een kleine overstap gemaakt: oppasoma! Wel zo ideaal voor als je er nog een baantje bij wilt hebben, zoals postsorteerder of telefonisch schoonheidsadviseur!

Interesse in een baantje erbij?

Een kijkje in de keuken

Hij is inmiddels niet meer werkzaam als kok, maar dat was wel zijn grote passie. En waar jonge grootmachten als Joris Buitendijk en Jamie Oliver een heuse koksopleidingen hebben gevolgd, was het voor Freddy van der Eerden (1958) een kwestie van kleine stapjes: na de middelbare school volgde de zogeheten Consumptie Technieken en daarna begon het pas echt! Opleiding tot restaurantkok, leermeester om ook jongeren te mogen begeleiden. Een allround kok word je niet zomaar! Een voorliefde voor echt praktijkonderwijs is heel belangrijk. Blijven oefenen, echt aan de slag! Niet helemaal vergelijkbaar qua inhoud, maar wel qua werkwijze is de doorgroei in de logistiek. Waar je gisteren misschien bent begonnen als orderpicker, kun je over een aantal jaar een team aansturen en een magazijn draaiende houden. Je eigen keuken waar in rap tempo geproduceerd moet worden om klanten tevreden te houden!

Lekker praktisch aan de slag? Lees verder!

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#084 De opleidingen en diploma's van toen
door Suzanne van der Eerden
26 mei 2017
2 minuten
Versie 1 - 26 mei 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!