Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Hoe amicaal kun je zijn in een sollicitatiegesprek?

#100 Hoe amicaal of ingetogen kun je zijn in een sollicitatiegesprek?
door Bregje van Grinsven
07 juli 2017
2 minuten
Versie 1 - 07 juli 2017

Jezelf presenteren in een gesprek: hoe blijf je jezelf zonder dat je inlevert op professionaliteit of enthousiasme? Mensen die heel enthousiast zijn krijg vaak te horen dat ze al snel (te) amicaal zijn. Mensen die heel professioneel zijn, kunnen worden ervaren als ingetogen, of erger: ongeïnteresseerd. Hoe blijf je jezelf op een manier die nog steeds past bij de baan waarop je solliciteert?

Tip 1: Te amicaal en te rustig is nooit goed 

Extravert versus introvert
Je hebt verschillende soorten mensen: Extravert en introvert. Introverte personen zijn doorgaans liever op zichzelf, zijn rustig en houden zich in groepen wat meer op de achtergrond. Een extravert persoon daarentegen is voornamelijk geïnteresseerd in sociale activiteiten, praktische zaken en ze weten wat ze willen. Dit betekent bijvoorbeeld dat extraverte personen graag onder de mensen zijn, meer houden van feestjes, sneller op de voorgrond zullen treden en vaak dominanter zijn dan introverte personen. Een extravert persoon zal in een sollicitatiegesprek dan ook veel levendiger en enthousiaster overkomen dan een introvert persoon. Het is voor de extraverte persoon dan ook belangrijk om zichzelf daar bewust van te zijn. Te enthousiast en te amicaal kan worden gezien als een gebrek aan professionaliteit, ook al bedoel je het niet zo. Matig je enthousiasme dus enigszins om je professionaliteit te vergroten. Daarnaast is het voor een introvert persoon belangrijk om zijn enthousiasme en interesse ook naar buiten toe over te brengen. Een balans tussen enthousiasme en rust is dus essentieel.

Tip 2: Pas je houding aan op je functie of bedrijf

Verschil per functie
Hoe enthousiast of ingetogen je jezelf moet opstellen is ook sterk afhankelijk van de functie en het bedrijf waarbij je solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld op een functie als advocaat of bankier dan is amicaal gedrag beduidend minder gepast. Een professionele en rustige houding is dan gepast. Solliciteer je op een creatieve functie, in de horeca of in een winkel dan kun je jezelf best wat amicaler opstellen. Maar let op: te amicaal is nooit goed.

Tip 3: Blijf jezelf als je maar antwoord geeft op de vragen 

In hoeverre kun je jezelf blijven?
Daarnaast wil je jezelf natuurlijk altijd zo oprecht mogelijk presteren. Je wilt het bedrijf namelijk geen verkeerde indruk geven. Bovendien: jezelf anders voordoen dan je bent gaat je uiteindelijk waarschijnlijk niet gelukkig maken. In hoeverre kun je te amicaal of te rustig en ingetogen gedrag aanpassen en het bedrijf toch nog een goed beeld geven van hoe jij echt bent? Het belangrijkste is vooral dat je antwoord geeft op de vragen en dat je niet alleen gefocust ben op je eigen verhaal. Wanneer je goede antwoorden geeft op de vragen zal te amicaal of te rustig gedrag je ook snel vergeven worden. Zolang je verstand van zaken hebt en je verhaal écht ergens over gaat, zien ze je toegevoegde waarde echt wel.

Conclusie

Hoe amicaal je kunt zijn in een sollicitatiegesprek is dus sterk afhankelijk van de functie en het bedrijf waarbij je solliciteert. Belangrijk is wel om in je achterhoofd te houden dat te rustig of te amicaal nooit goed is. En misschien nog wel het belangrijkste; Jezelf kunnen en durven blijven moet zeker niet onderschat worden. Het gaat om jóu. Word je uiteindelijk niet liever afgewezen om wie je wel bent, dan dat je wordt aangenomen op wie je niet bent?

Herken jij dit probleem? Praat met ons mee op social media!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#100 Hoe amicaal of ingetogen kun je zijn in een sollicitatiegesprek?
door Bregje van Grinsven
07 juli 2017
2 minuten
Versie 1 - 07 juli 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!