Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Zo maak je een perfecte videosollicitatie

#104 Hoe maak je de perfecte videosollicitatie?
door Bregje van Grinsven
07 juli 2017
2 minuten
Versie 1 - 07 juli 2017

Betere videosollicitatieHeb jij ook het gevoel dat je steeds maar brieven stuurt, maar geen enkele positieve reactie krijgt en ben je toe aan iets vernieuwends? Dan kan een videosollicitatie een goed middel zijn om op een originele manier te solliciteren. Je kunt namelijk veel meer van jezelf laten zien, omdat je gebruik kunt maken van beeld en geluid. Voor sommigen pakt dat gewoon net even beter uit. Snappen we best. Uit onderzoek blijkt ook dat video’s veel vaker bekeken worden dan brieven, een goede manier om dus de aandacht te trekken van een werkgever! Waar moet je op letten bij het maken van een (perfecte) videosollicitatie?

Materialen

 • Beeld: Heel vaak denken mensen dat je hiervoor een professionele camera nodig hebt, maar niets is minder waar. Met je mobiele telefoon kun je al hele mooie opnames maken van goede kwaliteit.
 • Geluid: Naast kwalitatief goed beeld, is het zeker ook belangrijk om goed geluid te hebben. Dit wordt vaak onderschat, maar er is niets zo erg als goed geluid. Zorg er dus voor dat je het in een rustige omgeving opneemt en je niet te veel ruis, stemmen of wind hoort.
 • Locatie: Waar je nog meer bij je locatie op moet letten is dat de achtergrond niet wit is. Dit zorgt er namelijk voor dat je er heel bleek uit ziet. Ga dus voor een gekleurde achtergrond.
 • Licht: Let er op dat je tijdens het filmen gebruik maakt van goed licht. Kunstmatig (kantoor)licht is zeer ongeschikt. Probeer te kijken naar een locatie met veel natuurlijk licht (daglicht).
 • Kleding: Zorg voor gepaste kleding. Dit hoeft helemaal niet in (mantel)pak te zijn, maar zorg er gewoon voor dat het verzorgd is en passend bij je functie. Kijk dus nog eens even extra goed in de spiegel voordat je start met de opnames. Doorgaans reageren camera’s minder goed op drukke prints als streepjes en stippen, ook iets om rekening mee te houden!
 • Hulp: Het kan heel handig zijn om de hulp te vragen van een vriend, collega of familielid. Vraag of deze persoon achter de camera wil gaan staan tijdens de opnames. Op deze manier kom je natuurlijker over en kun je gewezen worden op fouten. En niet geheel onbelangrijk: weet je zeker dat de camera aan het opnemen is.

Tijdens het filmen

 • Horizontaal: Het is zeer belangrijk om de camera horizontaal te houden tijdens het filmen. Heb jij namelijk (behalve op Snapchat en Instagram) een verticaal filmpje gezien?
 • Stil: Je kunt er uiteraard voor gaan om de video op te nemen in vlog-style, maar doe je dit niet is het zeer belangrijk om de camera stil te houden. Je kunt hem bijvoorbeeld ergens tegen aan zetten of zelfs vasttapen.
 • Kijken: Je kunt je video op veel verschillende manier opnemen. Twee gebruikelijke manieren zijn om in de camera te kijken of juist langs de camera te kijken. Vraag bij deze laatste manier of je ‘hulpje’ de vragen wilt stellen. Deze vragen kun je er dan later uitknippen, maar op deze manier krijg je wel een leuke interviewvorm.
 • Referenties: Je kunt natuurlijk veel over jezelf vertellen, maar het is natuurlijk veel geloofwaardiger als iemand anders dat doet. Vraag dus je werkgever, een vriend of collega of iets over jou te vertellen. Op deze manier wordt de video ook minder saai. Twee vliegen in een klap!
 • Rustig praten: Dit lijkt een open deur, maar zorg ervoor dat je rustig en verstaanbaar praat. En overdrijven is ook een vak. Het moet natuurlijk wel leuk en spontaan blijven.
 • Persoonlijk: Maak de inhoud van de video persoonlijk. Ga bijvoorbeeld in op dingen waar ze bij juist dat bedrijf of die functie veel waarde aan hechten. Het is namelijk een enorme afknapper als men denkt dat je deze video ook nog naar tien andere bedrijven hebt gestuurd.

De finishing touch

 • Montage: Je hoeft geen video-opleiding gedaan te hebben om een video te kunnen monteren. Tegenwoordig kan iedereen heel gemakkelijk thuis monteren met Moviemaker of Imovie. En vind je deze programma’s toch nog lastig? YouTube is your best friend, hierop staan namelijk tal van tutorials.
 • Teksten: Het kan zeer leuk zijn om je video aan te vullen met teksten in beeld. Deel op deze manier bijvoorbeeld gegevens van je cv of leg de nadruk op belangrijke gedeelten van de video.
 • Kort: Zorg ervoor dat je video niet te lang duurt. 1 minuut is meer dan voldoende, je wilt namelijk niet dat mensen maar de helft van je video bekijken. Hoe korter hoe beter. 

Het belangrijkste is vooral dat je authentiek en ontspannen overkomt. Neem dus rustig de tijd wanneer je de video opneemt. Heel veel plezier en succes bij het opnemen van je (eerste) videosollicitatie. Toi, toi, toi!

Wil je nog meer weten over videosollicitaties of heb je zelf juist een goede tip? Stel je vragen en praat mee op social media!

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#104 Hoe maak je de perfecte videosollicitatie?
door Bregje van Grinsven
07 juli 2017
2 minuten
Versie 1 - 07 juli 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!