Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

5 tips om jezelf te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek

#103 tips om jezelf te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek
door Bregje van Grinsven
03 juli 2017
2 minuten
Versie 1 - 03 juli 2017

Na het schrijven van honderden (althans zo voelt het) motivatiebrieven is het moment eindelijk daar: een sollicitatiegesprek. Je wilt dit absoluut niet verpesten, want je wilt die baan dolgraag. Hoe pak je dat aan? En waar let je op? Wat kun je wel zeggen en wat niet? Giovanni Zebeda, werkzaam bij ManpowerGroup, deelt zijn tips!

1. Neem je cv uitgeprint mee

Heel vaak nemen mensen hun cv zelf niet uitgeprint mee. Wanneer er dan een vraag gesteld wordt over hun cv gaan ze over tafel hangen om te spieken wat er ook al weer op stond. Dit is een enorme afknapper. Zorg er dus voor dat je altijd je eigen cv uitgeprint meeneemt.

2. Neem een notitieboekje mee en maak aantekeningen

Wanneer jij met een uitgeprint cv en notitieboekje aan komt maak je meteen een goede eerste indruk. Op deze manier kom je namelijk goed voorbereid en gestructureerd over.

3. Stel vragen

Bedenk vooraf wat je wil weten en verdiep je in het bedrijf. Op deze manier kom je enthousiast en goed voorbereid over. En onthoud: domme vragen bestaan niet (oke, tenzij je gaat vragen wat het bedrijf doet). Daarnaast is het ook beter om nog even niet te vragen naar wat precies de werktijden zijn. Dit kan een verkeerde (luie) indruk wekken. Vragen naar je salaris is juist een heel goed idee! Wordt jou nou een vraag gesteld en weet je het antwoord niet? Benoem het! Het is veel beter om te zeggen: ‘ik weet het even niet, mag ik er later op terugkomen’.

4. Maak een klik

Je bent al uitgenodigd voor een gesprek op basis van je kwaliteiten, ga daarom ook juist in op persoonlijke eigenschappen. Begin het gesprek met wat te vertellen over jezelf. Dit hoeft dan juist niet te gaan over je werkervaring, maar bijvoorbeeld wat je graag doet in je vrije tijd. Dit breekt het ijs en kan de doorslaggevende factor zijn om juist jou wel aan te nemen.

5. Zelfreflectie

Dit is een van de belangrijkste dingen. Je kan dus nooit te negatief over jezelf praten. Het maakt je juist bescheiden en geeft aan dat je jezelf goed kent. Wanneer je juist niets negatiefs over jezelf weet te vertellen, duidt dit op een gebrek aan zelfkennis en kan dit juist een reden zijn om je niet aan te nemen.

Heb jij nog goede sollicitatietips of nog vragen aan Giovanni? Praat met ons mee op social media.

Carrièretips

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#103 tips om jezelf te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek
door Bregje van Grinsven
03 juli 2017
2 minuten
Versie 1 - 03 juli 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!