Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Toeslagen bovenop je salaris: wanneer heb je hier recht op?

#062 Toeslagen bovenop je salaris: wanneer heb je hier recht op?
door Charlotte Vis
14 maart 2017
3 minuten
Versie 1 - 14 maart 2017

Extra geld verdienen bovenop je salaris. Een welkome, lekkere bijkomstigheid als je ervoor kiest op dagen te werken wanneer anderen vrij zijn. Toeslagen worden aan het einde van de week of maand op je rekening gestort als je volgens een onregelmatig rooster werkt, buiten de bekende kantooruren. Naar schatting werken er zo’n half miljoen werknemers structureel volgens onregelmatige werktijden.

Bedrijven zijn niet verplicht een toeslag toe te kennen, maar vaak is dit wel vastgelegd in de cao. Naast de avond- en nachtelijke uren kun je ook een toeslag verdienen als je op zon- of feestdagen aan het werk gaat. De hoogte van de toeslag verschilt per dag, maar moet gelijk zijn aan de hoogte van de toeslag die de vaste werknemers ontvangen.

Wat moet je hiervoor doen?

Om toeslagen te verdienen moet je aan de slag gaan op tijden wanneer anderen (vaak) vrij zijn. Over het algemeen gaat het over werken buiten kantooruren - tussen 08.00 tot 18.00 uur - en op zon- en feestdagen. De toeslagen kunnen oplopen tot 200% van je basissalaris. Een verdubbeling van je salaris en dé perfecte manier om je maandbedrag lekker op te krikken. Zo komt die nieuwe spelcomputer opeens wél binnen handbereik! Hoeveel je ontvangt ligt geheel aan je werkgever. Zij beslist wanneer je een toeslag verdient en hoe hoog deze is. De enige regels waar ze zich aan moet houden is wat er in de cao is vastgelegd en dat je hetzelfde, of meer, verdient als de vaste werknemers.

Wanneer heb je er recht op en wanneer niet?

In veel branches is het logisch dat er volgens onregelmatige tijden wordt gewerkt, omdat het werk simpelweg nooit stopt. Een rooster met andere tijden dan kantoortijden wil niet meteen zeggen dat je daadwerkelijk recht hebt op een toeslag. Om dit te checken kun je in je cao kijken, deze vind je terug op het internet.

Bedrijfstakken waar onregelmatige diensten eerder regel dan uitzondering zijn, zijn horecabedrijven, werken in het ziekenhuis, als productiemedewerker in een fabriek of bijvoorbeeld bij de politie. De afdeling ‘Verlies en diefstal’ van een creditcardbedrijf is bijvoorbeeld 24/7 over. Vaak kennen zij als vorm van tegemoetkoming een toeslag voor de nachtdienst toe, maar ze zijn het niet verplicht. Daar teken je voor als je in dienst treedt op zo’n functie.

Tijdens zon- en feestdagen

Een goede vuistregel - die helaas dus lang niet altijd geldt - is dat je recht hebt op toeslagen als je werkt wanneer anderen vrij zijn. Momenten waarop je eventueel recht hebt op een toeslag zijn dus veelal dagen die door de Nederlandse overheid erkent zijn als feestdag. Erkende feestdagen zijn:

 • Nieuwjaarsdag - Zondag, 1 Januari 2017
 • Goede Vrijdag - Vrijdag, 14 April 2017
 • Eerste paasdag - Zondag, 16 April 2017
 • Tweede paasdag - Maandag, 17 April 2017
 • Koningsdag - Donderdag, 27 April 2017
 • Bevrijdingsdag - Vrijdag, 5 Mei 2017
 • Hemelvaartsdag - Donderdag, 25 Mei 2017
 • Eerste pinksterdag - Zondag, 4 Juni 2017
 • Tweede pinksterdag - Maandag, 5 Juni 2017
 • Eerste kerstdag - Maandag, 25 December 2017
 • Tweede kerstdag - Dinsdag, 26 December 2017

Werken in de nacht

Werken tijdens de nachtelijke uren waarin ‘de gewone mens’ lekker slaapt. Veel mensen moeten hier niet aan denken, maar voor de nachtbrakers onder ons het perfecte moment om lekker bij te verdienen. Aan ’s nachts werken zijn wel regels verbonden. Zo mag een nachtdienst nooit langer dan 10 uur duren en mag je er niet teveel achter draaien. Deze regels zijn vastgesteld zodat je genoeg rust krijgt tussen de diensten door. Het levert dan misschien wel extra geld op, maar werken in de nacht is minder goed voor je gezondheid. En dit laatste staat altijd voorop.

‘s Avonds aan het werk

Slaap je liever ‘s nachts, maar wil je wel extra cashen? Soms heb je de mogelijkheid om ‘s avonds na 19.00 uur te werken. Hierbij is de toeslag vaak lager dan wanneer je in de nacht werkt. Zo’n avonddienst begint vaak rond de klok van zeven, of als je bijvoorbeeld op een koopavond moet werken. De hoogte van je toeslag is net zoals de andere momenten hetzelfde als van de werknemers die in dienst zijn van de organisatie waar jij werkzaam bent.

Hierom wil je dit!

Heb je jonge kinderen en wil je er voor ze zijn als ze thuiskomen van school? Of spaar je voor iets groots zoals het kopen van een nieuwe auto? Dan kan werken volgens een onregelmatig rooster een uitkomst voor je zijn. Een fijne toeslag maakt het extra aantrekkelijk. Zie jij het wel zitten om extra geld te vangen bovenop je salaris? Check onze vacatures waarbij je verschillende werktijden hebt en sowieso een toeslag verdient.

Meer Sollicitatietips!

Wil je graag tips en tricks over hoe je het meeste uit je loopbaan haalt? Neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière. 

Boost jouw carrière met onze carrièretips

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#062 Toeslagen bovenop je salaris: wanneer heb je hier recht op?
door Charlotte Vis
14 maart 2017
3 minuten
Versie 1 - 14 maart 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!