Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Persoonlijke presentatie on fleek*!

#098 Hoe presenteer je jezelf en je werk het best?
door Suzanne van der Eerden
07 juli 2017
3 minuten

Jezelf presenteren. Of je het nu op papier doet in de vorm van een cv of (non-)verbaal in de vorm van samenwerken met je collega’s: je doet het elke dag, continu. En of jij er bewust mee bezig bent of niet, de manier waarop je jezelf presenteert kan veel teweeg brengen. Wat je op papier voorafgaand claimt, moet je natuurlijk in werkelijkheid ook waar kunnen maken. Schrijf jij over skills die je bezit en kun je dit in een gesprek ook aantoonbaar maken? Grote kans dat jij die baan bemachtigd die je in het vizier hebt. Je persoonlijk presentatie moet gewoon 'on fleek'* zijn! Waar kun je aan denken bij het presenteren van jezelf?

* ‘on fleek’ staat voor ‘spot on’, 100% raak. En dat is natuurlijk precies wat je wilt als het om jouw presentatie gaat!

Schriftelijke presentatie

In de wereld van werk is je schriftelijke presentatie op twee momenten heel belangrijk: tijdens het vinden van het baan en tijdens het uitvoeren van een baan. Omdat dat laatste sterk afhankelijk is van het soort baan dat je uitvoert - een heftruckchauffeur of productiemedewerker heeft er bijvoorbeeld weinig mee te maken - besteden we deze maand juist aandacht aan dat eerste: jezelf presenteren op papier. Want alleen als je een sterke sollicitatiebrief hebt, word je uitgenodigd op gesprek, en alleen dan kun je ze omver blazen met jouw kennis, expertise en persoonlijkheid. En jezelf voorstellen op papier is moeilijker dan je in eerste instantie zou denken. Herkenbaar? Lees meer!

Die allereerste indruk

You never get a second chance to make a first impression. Klinkt logisch, niet waar? Toch weten maar weinig mensen hoe wij mensen die eerste indruk vormen. Want wist je bijvoorbeeld dat in een fractie van seconden wordt besloten of je iemand aantrekkelijk vindt?! Zó weinig tijd en toch kun je het verpesten. Dat is een prestatie an sich. Omdat je er nu en in de toekomst nog maar al te vaak mee te maken zult krijgen, helpen we je bij het maken van een geweldige eerste indruk.

(On)zichtbare presentatie

Leun je voorover of zit je onderuit gezakt? Ruik je fris en fruitig of ben je misschien vergeten je tanden te poetsen? Geef je een ferme handdruk of liever losjes? En wat dacht je van het eeuwenoude ‘kleren maken de man’: je kleding is al het halve werk. In het zo goed en overtuigend mogelijk presenteren van onszelf is er nogal wat dat je goed of beter kunt doen.

Het merendeel van onze presentatie doen we onbewust of wordt onbewust geregistreerd door onze gesprekspartner. Je herkent het vast wel dat, wanneer je ziet dat iemand wat te eten tussen zijn tanden heeft of tijdens het praten zenuwachtig aan zijn handen friemelt, je eigenlijk bent afgeleid. Waar kun je op letten tijdens een (sollicitatie)gesprek of zakelijke presentatie? Wat zijn successen en wat kun je beter niet doen? Onze recruiter denkt met je mee en geeft je nuttige tips voor een soepel gesprek. Lees onze tips!

Online presentatie

We posten wat af op het wereldwijde web en verspreiden meer dan ooit foto’s en verhalen over onszelf en anderen. Van Hyves naar Facebook, naar Instagram, naar Snapchat. En voor de wat meer zakelijke kant van je verhaal: naar LinkedIn. Een prachtig oud spreekwoord luidt: ‘wat in het vat zit verzuurd niet’, wat zoveel betekent als ‘als je iets goed bewaart, verliest het zijn waarde niet, kan het er altijd later nog een keer bijgehaald worden’. En dat geldt natúúrlijk ook voor alles wat wij of anderen online zetten.

Onschuldige foto’s van een heerlijk weekend delen is je goed recht natuurlijk: aan jou om te overwegen of je (toekomstige) werkgever het mag zien. Maar helaas is het een tijd waarin vaak ook veel minder onschuldige uitingen worden geplaatst. Racistische opmerkingen, haat en nijd, verwensingen naar elkaar. Ben je ervan bewust dat je baas meeleest en dat voor veel werkgevers geldt dat zij streven naar een positieve cultuur en respect voor elkaar hoog in het vaandel hebben staan. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand wordt ontslagen vanwege een uiting op social media. Sterker nog, het gebeurt steeds vaker.

En dan zijn er natuurlijk ook gewoon altijd nog de domme Facebook-posts, maar we hopen dat je zelf wel snapt dat dit de slechtste vorm van jezelf presenteren is. ;-) Meer lezen over het gebruik van social media in combinatie met het vinden en behouden van een baan

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!