Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

CV-recycling; one size fits more

#068 CV-recycling; one size fits more
door Deborah Pluijmmaekers
10 april 2017
4 minuten
Versie 1 - 10 april 2017

Niets menselijks is ons bij Manpower vreemd als het gaat om verwachtingen, frustraties en onzekerheden van kandidaten. Vooral na een afwijzing is een veelgehoorde reactie “Moet ik weer helemaal opnieuw beginnen!”. 

Begrijpelijk, maar misschien valt het een en ander wel mee. Jouw cv klaarmaken voor een nieuwe kans, bijvoorbeeld. Om je verder te helpen met solliciteren laten we je zien hoe je je cv snel geschikt maakt voor een nieuwe sollicitatie. Minimale moeite, optimaal rendement: recycle je cv!

Wat je vooral niet moet doen

Jezelf buitenspel zetten of op de reservebank gaan zitten. De bijl erbij neergooien als je wordt afgewezen. Waarom zou je? Johan zei het al: je moet schieten anders kun je ook niet scoren. Je moet in jouw geval misschien nog tot je 75e verplicht spitsen om je rekeningen te kunnen blijven betalen. Enne…die loterij ga je echt niet winnen hoor, dus ga voor een andere opstelling of een nieuwe tactiek! Thuiszitten zorgt voor gaten in het cv en daar is nog nooit iemand blij geworden. Die vallen iedere recruiter op en kunnen zonder uitleg verkeerd geïnterpreteerd worden. Is jouw cv niet helemaal vrij van dit soort gaten? Geen nood: leg dan gewoon even uit wat de oorzaak van het gat is, zodat dit geen onnodige vragen oproept.

Wat je wel zou kunnen doen

Besteed op je cv ook aandacht aan speciale vaardigheden, hobby’s, bijzondere activiteiten en andere extra’s. Door dat ook te vermelden vertel je recruiters iets meer over jou als persoon en dat maakt soms nét het verschil. Bedenk dus goed, wat je met je unique selling points doet! Op vrijwillige basis mensen helpen met hun belastingaangifte, de f-jes coachen op zaterdag, een dagdeel per week op de dierenambulance rijden? Als het bij de verantwoordelijkheden van een functie past is het echt de moeite waard om dit op je cv te vermelden!

Wat je zeker zou moeten doen

Je cv een opfrisbeurt geven, wees kritisch! Is het uitvoerig beschrijven van vakantiebaantjes van 15 jaar geleden wel relevant? Hoe noodzakelijk is het om per dienstverband een opsomming te geven van meer dan 5 hoofdtaken? En hoe recent is je foto eigenlijk? Na een review van je cv geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Net als bij die chocolade paaseitjes die je net gekocht hebt; één vorm, verschillende kleuren folie. Je cv in de recycling dus. Wat het geheim daarvan is? One man’s trash is another man’s treasure; wat voor de ene vacature een harde eis is, kan bij een ander profiel totaal irrelevant zijn.

Het is dus belangrijk om per vacature te onderzoeken wat er precies van je gevraagd wordt en hoe de bedrijfscultuur is. Op deze manier kun je per sollicitatie bepalen welke competenties en welke ervaring van jezelf je het meest naar voren laat komen. Wat voor de ene functie een harde eis is, hoeft voor een andere baan niet relevant te zijn. Je wil er natuurlijk niet achter komen dat als je die horeca-ervaring wél aan je cv had toegevoegd, je de ideale kandidaat zou zijn geweest voor één van deze financiële vacatures! Wij adviseren dan ook: ga uit van jezelf, je mogelijkheden, je vaardigheden en wees daarin vooral niet te bescheiden (maar natuurlijk wel eerlijk).

Spreid je winkansen

Een afwijzing heeft geen betrekking op jou als persoon, maar meer op het onvoldoende aansluiten van bepaalde skills of ervaring of het niet vermelden daarvan. Het is dus handig om je cv, brief en/of motivatie per sollicitatie op bedrijfs- of vacature specifieke details aan te passen. Zo spreid je op een eenvoudige, tijdbesparende manier je kansen, én blijf je tegelijkertijd trouw aan je eigen capaciteiten en kenmerken.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen vergroten op deze manier jouw winkansen. En als je dan alsnog niet meteen je droombaan binnen hengelt? Blijf in jezelf geloven! En heb je toch even een dip? Chocola staat nog steeds te boek als buitengewoon fijn comfort food.

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#068 CV-recycling; one size fits more
door Deborah Pluijmmaekers
10 april 2017
4 minuten
Versie 1 - 10 april 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!