Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

65% van de banen die worden uitgevoerd door Generatie Z, bestaat nog niet

Jouw toekomst op de arbeidsmarkt? Maak je klaar voor een revolutie!

#064 65% van de banen die worden uitgevoerd door Generatie Z, bestaat nog niet.
door Suzanne van der Eerden
14 maart 2017
3 minuten
Versie 1 - 14 maart 2017

Kun je het je voorstellen? Jij wordt straks groot & belangrijk in een baan die er nu nog niet eens is. Het klinkt misschien gek, maar dat hoeft het niet te zijn. Het is de toekomst van werk volgens The Skills Revolution. Het onderzoek, uitgevoerd door ManpowerGroup, laat zien hoe 18.000 werkgevers verspreid over 43 landen aankijken tegen de veranderende wereld van werk. Het wordt studeren geblazen! Indrukwekkend? Absoluut. Een realistische verwachting? Des te meer. Dus wat betekent dit voor jouw toekomst?

Voorop staat dat de werkgelegenheid toeneemt: 83% van de werkgevers geeft namelijk aan dat ze juist door digitalisering van plan zijn het aantal personeel in dienst op peil te houden of zelfs te vergroten de komende twee jaar. Voorwaarde voor dat baanbehoud is volgens de ondervraagde werkgevers wel dat medewerkers over de juiste vaardigheden beschikken en bereid zijn te leren en zich aan te passen. Wat eigenlijk voor iedereen een voordeel is. Nieuwe technologieën vragen in toenemende mate om gespecialiseerde vaardigheid, oftewel: de skills revolution komt eraan!

Het gat op de markt dichten

In deze ‘skills revolution’ is learnability – het vermogen om nieuwe vaardigheden aan te leren om goed inzetbaar te zijn – een cruciale factor, zo stelt Jonas Prising, ceo van ManpowerGroup in een toelichting. Hiermee doelt hij juist op het feit dat deze leerbaarheid mensen met een achterstand kan helpen in te halen. ‘We moeten onmiddellijk in actie komen en mensen bij- en omscholen om zo het gat tussen de ‘haves’ en ‘have nots’ te dichten. Het gat tussen degenen met de juiste vaardigheden en degenen die dreigen achter te blijven.’

Feiten en cijfers over de arbeidsmarkt

Dat die revolutie op het gebied van vaardigheden zo belangrijk is, is terug te zien in de feiten en cijfers. Het onderzoek besteed dan ook uitgebreid aandacht aan de toekomst die werkgevers voor zich zien als het gaat om hun personeel. De belangrijkste leerpunten die je uit het rapport kunt halen zijn:

 • Werkgevers verwachten vooral groei in het personeelsbestand voor functies in:
  - IT (26%),
  - HR (20%),
  - Dienstverlening / klantencontact (15%).
 • 90% van de werkgevers verwacht dat digitalisering impact zal hebben op hun organisatie de komende twee jaar al.
 • 45% van de taken die medewerkers op dit moment nog dagelijks uitvoeren zou geautomatiseerd kunnen worden met behulp van reeds bestaande technologieën
  Toch verwacht slechts 12% van de werkgevers dat hun personeelsbestand de komende twee jaar zal krimpen door automatisering.
 • 83% van de werkgevers geeft aan juist verwacht te groeien, waaronder in nieuwe banen.
 • 65% van de banen die de generatie Z moet gaan vervullen bestaat nu nog niet.

Download hier het volledige rapport

Hoe vervangbaar ben jij?

Bij automatisering en digitalisering anno 2017 vragen veel mensen zich af of ze straks misschien wel geheel vervangbaar zijn. En dat is een terechte vraag, want hoeveel weten we nu eigenlijk? Onze ondervraagde werkgevers gaven antwoord. Opvallend is dat volgens hen ‘slechts’ 5% van alle banen in hun geheel geautomatiseerd kunnen worden. Voor 45% van de banen geldt dat er bepaalde taken binnen een functie zijn, die geautomatiseerd kunnen worden.

De-Skills-Revolution.jpg

Een beetje hulp van je werkgever

Belangrijk is om te onthouden dat je deze revolutie niet in je eentje hoeft te doorstaan. Niet alleen zijn er tal van mensen in hetzelfde schuitje als jij; ook voor je werkgever is het een kwestie van aanpakken. De ondervraagde werkgevers zijn zich er wel degelijk van bewust dat al deze ontwikkelingen ook de nodige acties van hen vraagt. Verwacht je als werkgever van je personeel dat zij bij zullen leren, dan is het aan jou om hen mee te nemen in dat leerproces. Veel werkgevers investeren daarom in om- en bijscholing van hun huidige personeel. Beduidend meer dan dat ze de werkzaamheden uitbesteden. En dat biedt perspectief!

Beoordeel dit artikel

Wie mag dit artikel echt niet missen? Deel het met je vrienden, familie of collega’s via:

#064 65% van de banen die worden uitgevoerd door Generatie Z, bestaat nog niet.
door Suzanne van der Eerden
14 maart 2017
3 minuten
Versie 1 - 14 maart 2017

Anderen lezen ook deze artikelen

Zoek en vind de baan die bij je past!

The skills revolution,

vul onderstaande in blabla